Iskušajte najnoviji trend u svijetu fizičke aktivnosti - ciklusno vježbanje u skladu s godišnjim dobima - koncept koji je razvila kineziologinja Martina Mavrin Jeličić. Najveće učinke polučit će vježbanje koje je prilagođeno vašem prirodnom bioritmu u skladu s godišnjim dobima. Jesen ćete dočekati bez depresije, zimu bez prehlada, u proljeće ćete zablistati svojim izgledom, a u ljetnim mjesecima potpuno uživati u plodovima svoga ciklusnog vježbanja

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Jeste li ikada primijetili da drugačije funkcionirate na fizičkoj i psihičkoj razini tijekom svakog pojedinog godišnjeg doba? Svako doba nosi sa sobom određene karakteristike i osobine koje imaju veliki utjecaj na nas. Zašto smo zimi lošije raspoloženi? Zašto nam proljeće mami osmijeh na lice? Kroz rad s klijentima i studentima došla sam do spoznaja da je za optimalni rezultat i osjećaj zadovoljstva samim sobom najkorisnije prilagoditi vježbanje prirodnom ciklusu koje poštuje prirodni bioritam (Body Balance sustav vježbanja). Cijela teorija Body Balance sustava i provođenje programa joge i pilatesa počiva na činjenici da se sve oko nas stalno mijenja. Svako godišnje doba ima svoja svojstva i karakteristike.

Kako je nastalo ciklusno vježbanje po godišnjim dobima?

Kako bismo uskladili tjelesno i duhovno, važno je stvoriti navike življenja kroz godišnji ciklus (jesen, zima, proljeće, ljeto). Time uspostavljamo dobar odnos sa svojim tijelom i učimo ga da će sve dobiti u određeno vrijeme te da neće biti "iznevjereno". Naše će nam se tijelo itekako odužiti svojim besprijekornim funkcioniranjem.

Jesen - vježbe laganijeg intenziteta

Jesenski dani osjetno su kraći, svjetla je sve manje. Jesensko skupljanje energije uvodi nas u zimsko mirovanje energije. Sve to može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i oduzeti nam tjelesnu energiju. Zato su za jesen najprikladnije vježbe laganijeg intenziteta, vježbe disanja i relaksacije koje djeluju protiv jesenske depresije i jačaju naš imunološki sustava.

Zima - intenzivnije vježbanje

Zimi, dolaskom hladnijeg vremena smanjuje se lučenje endorfina, našeg prirodnog sredstva protiv boli. Zbog manjka endorfina povećava se osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustav te se javljaju glavobolje, bolovi u kostima i mišićima.

Upravo iz tog razloga za zimske mjesece program vježbanja predviđa intenzivniju aktivnost (zaključak na temelju navedenih istraživanja: znanstvena studija koja proučava odnos vježbanja i lučenja endorfina /Farrell, 1985; Goldfarb i sur., 1987; Goldfarb i sur., 1998; Langenfeld i sur., 1987; Probadaju i sur., 1993./ zaključuje da endorfini koji se luče pri vježbanju kod svih izazivaju osjećaj euforije).

vjezbanje u skladu s godisnjim dobima

Proljeće - čišćenje i potrošnja masnoće

Proljeće je doba buđenja energije koja je spavala tijekom hladnijih dana. To je vrijeme najprikladnije za početak rada na definiciji mišića, čišćenje tijela kao i intenzivnije vježbe kojima ćemo potaknuti potrošnju viška masnoća u tijelu.

Ljeto - manji tjelesni napori

Ljeti je karakteristična najviša razine energije, ali kako je to razdoblje vrućine, tijelo treba veću količinu tekućine, elektrolita i osvježenja, te se ne preporučuju veliki tjelesni napori. Dodatna intenzivna dehidracija može imati neželjene posljedice. Ljetna visoka razina energije koja se krajem ljetnog ciklusa lagano spušta i priprema za jesen uvodi nas ponovo u novi ciklus.

Bilo da se radi o programima joge, pilatesa ili nekog drugog kineziološkog programa, najveće učinke polučit će vježbanje koje je prilagođeno vašem prirodnom bioritmu u skladu s godišnjim dobima. Jesen ćete dočekati bez depresije, zimu bez prehlada, u proljeće ćete zablistati svojim izgledom, a u ljetnim mjesecima potpuno uživati u plodovima svojeg ciklusnog vježbanja - zdraviji, sretniji i mladolikiji.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.