Dubinska promjena ne započinje novom dijetom, odlukom da trčimo tri puta tjedno ili da se intenzivno pripremamo za ljeto. Ona započinje prihvaćanjem i poštivanjem sebe - piše Dragan Šurlan, psiholog i fitness trener

zena, mrsavljenjePrije nego što krenete vježbati, zapitajte se koji su vaši fitness ciljevi. Više energije, manje masnoće, lijepo oblikovano tijelo, čvrstoća mišića, kondicija, izdržljivost, bolji osjećaj u tijelu... Sve su to dobri ciljevi. Ali, zašto ih je tako teško postići? Zašto većinu ljudi stalno nešto vuče unatrag, u loše navike koje ne rade za, već protiv tijela? Zato što, ako ne uspostavimo kvalitetan odnos sa svojim tijelom, šanse da ostvarimo svoje ciljeve i održimo rezultate, jako su male. 

Svi mi vrlo dobro znamo što ne želimo. Za neke je to osjećaj slabosti i zapuhanosti kada treba potrčati za tramvajem. Za druge, to je samosažalijevanje unutar oklopa masnoće u koji su se zatvorili emotivnim prejedanjem i nekretanjem. Za one treće, to je bijes prema svom tijelu jer nije dovoljno vitko, pa ga treba što prije kazniti gladovanjem na novoj, popularnoj holivudskoj "super-dijeti". Nije lako prihvatiti svoje tijelo kakvo jest, a naročito ako nije zdravo, gipko, vitko ili čvrsto.

Mediji nam uglavnom prikazuju nerealnu sliku ljepote. Težnja prema nedostižnim idealima vitkosti i vječne mladosti udaljava nas od kvalitetnog, prihvaćajućeg odnosa prema tijelu. Prihvatiti sebe i svoje tijelo takvo kakvo jeste jednostavno nije "in". Međutim, ako svoje fitness ciljeve zaista želite ostvariti, vrijeme je za promjenu u razmišljanju.

Zašto zaboravljamo na kvalitetno iskustvo života?

Naše tijelo je potpuno posvećeno jednom jedinom cilju: samoodržavanju. Metabolizam, zacjeljivanje, probava, rast, kretanje, plesanje... to je ono što nam treba da ostanemo živi (ili zadovoljni, kao u slučaju plesanja!). Čak i kada ga tretiramo loše (npr. prejedamo se), ono se snalazi i skladišti tu energiju na najbolji mogući način - u obliku sala. 

Nažalost, tijelo ne zna da suvišne masne naslage nisu u modi. Ono radi besprijekorno i funkcionira efikasno. Ne moramo se naprezati da bismo održali kucanje srca ili rad jetre. Tijelo nas s takvim sitnicama ne zamara. Ono nas štiti i radi za nas samo od sebe, ostavljajući nama lakše zadatke kao što su kretanje, izbor hrane i jedenje, tuširanje i slično.

S druge strane, mi, stanovnici svojih tijela, lako zanemarujemo potrebe tijela i često ga sprječavamo u efikasnom funkcioniranju. Toksini u hrani i piću, štetne navike, previše hrane, premalo hrane, premalo fizičke aktivnosti... Možda nismo svjesni kako to utječe na tijelo, a možda nam to nije ni važno, sve dok ne osjetimo bol ili se počnemo osjećati loše. Uz to, u užurbanoj svakodnevnici, sve radimo automatski: ne dišemo punim plućima, ne uživamo u okusu hrane, u toplini sunca, u pogledu na cvijet. Time gubimo dvije stvari: odnos sa vlastitim tijelom i kvalitetnije iskustvo života. 

sreca i zadovoljstvoPažljivo slušanje tijela

Osvještavanje potreba tijela i uspostavljanje boljeg odnosa s tijelom nije tako težak zadatak. Dapače, uspostavljanje kontakta sa svojim tijelom vraća u život svježinu i spontanost. Jedan od savjeta koji dajem svojim klijenticama je da budu više prisutne i usredotočene na sve što tijekom dana rade. Isprobajte sami. Okusite slanost i teksturu prženog patliđana, osjetite toplinu zimskog sunca na obrazima, uživajte u raskošnim bojama tulipana, udahnite punim plućima. Poslušajte poruke koje vam odašilje vaše tijelo: "Gladna sam! Žedna sam! Ne treba mi taj masni hamburger ili čokolada! Treba mi šećer i masnoća - možda banana i nekoliko badema."

Poslušate li što vam govori tijelo, možda će vam reći: „Želim prošetati dok je sunčano!" ili „Umorna sam." ili „Uživala bih u toploj kupki s par kapi ulja od mandarine i eukaliptusa." Slušanje potreba svoga tijela je neophodan korak prema prihvaćanju tijela kao saveznika, a ne neprijatelja. 

Približavanje novom odnosu s tijelom

Koliko se često dopisujete s ljudima putem e-maila, Facebooka, Twittera? Vjerojatno često. A jeste li ikada napisali poruku sebi? Ako niste, vrijeme je da napišete e-mail jednom svom zanemarenom prijatelju - svome tijelu. Opišite koliko vam je bitno vaše prijateljstvo i iskrena komunikacija.

Zahvalite mu na tome što je bilo uz vas - sve od rođenja! Pokažite mu koliko mu se namjeravate posvetiti od sada. E-mail svome tijelu zanimljiv je način uspostavljanja kontakta s neodvojivim dijelom sebe koji će, ako ga osvijestimo i pružimo mu ono što mu treba, odgovoriti prijateljskim glasom i omogućiti nam bolju kvalitetu života. Dubinska promjena ne započinje novom dijetom, odlukom da trčimo tri puta tjedno ili pripremom za ljeto. Ona započinje prihvaćanjem i poštivanjem sebe. O motivaciji, vježbanju i kolačima neki drugi put!

Dragan Šurlan 
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.