Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec upoznat će vas s 12 biljaka koje vole vašu jetru i koje vam pomažu u detoksikaciji organizma. Te ljekovite biljke ujedno potiču metabolizam, smanjuju apetit i pomažu kod mršavljenja

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

MASLAČAK - korijen maslačka bogat je inulinom i velika nam je pomoć kod mršavljenja, detoksikacije organizma, poticanja jetre i gušterače na bolji rad, a zbog flavonoida ima i protuupalno i diuretsko djelovanje. Diuretici su biljke i ljekovita sredstva koja potiču bubrege na bolji rad tj. potiču mokrenje. Maslačkov korijen pomaže i kod šećerne bolesti tj. u regulaciji i snižavanju šećera u krvi.

PIRIKA - podanak pirike bogat je silicijevom kiselinom, ali i nekim drugim ljekovitim tvarima te pomaže kod problema kao što su: masna jetra (steatosis hepatis), povišene masnoće u krvi, a poticanjem bubrega na rad kompletno čisti krv od toksina.

KOPRIVA - listovi i korijen koprive gotovo su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, poticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije. Uz koprivu, jetra će bolje lučiti žuč u žučni mjehur, a time i olakšavati probavu masne hrane te pomoći u topljenju žučnog pijeska ili kamena.

KRKOVINA -  kora krkovine (frangule) pojačava peristaltiku. Tako će aktivni  frangulin i glukofrangulin ubrzati rad crijeva i ubrzati prolazak hrane kroz cijevo. Time će resorpcija iz hranjivih tvari (a time i masti), biti manja što će olakšati mršavljenje. I krkovina (kao i kopriva i maslačak), utječe  na poboljšanje rada jetre tj. lučenja žuči. Zamjena su sjemnke lana s laksativnim djelovanjem ili sena koja kao i frangula ima jače purgativno djelovanje.

čaj za mršavljenje

METVICA - paprena metvica biljka je zanosnog, osvježavajućeg mirisa po mentolu kojeg u biljci mora biti namjanje 40% . Menta daje i ugodan okus čaju, pomaže u metabolizmu i svemu što sam već navela. Ujedno pomaže i kod gastritisa te u čajnim mješavinama čuva naš želudac, smanjuje nadutost, upalu i grčeve.

KOMORAČ - plodovi komorača (zamjene su anis, kim ili korijander) svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u području želuca, jetre ili žuči. Pomažu u probavi masne hrane. Zato komorač i njegove zamjene zovemo biljkama koje imaju karminativno djelovanje u našem organizmu.

BAZGA - cvjetovi bazge su diuretici i imunostimulatori. Svojim djelovanjem, ali i mirisom i okusom, odlično se uklapa u čajne mješavine koje nam pomažu u detoksikaciji i mršavljenju, ali tako da uz gubitak kilograma čuvamo i podižemo, a ne da gubimo naš imunitet. Čisti organizam dodatno i kroz pojačano znojenje (ali ne brinite se, ništa pretjerano).

KAMILICA - cvjetovi kamilice imaju prutuupalno djelovanje. Eterično ulje kamilice pomaže i kod gastritisa i kod hepatitisa, pojačava diurezu putem bubrega, potiče znojenje, pomaže u metabolizmu, kod nadutosti i mučnine. Za razliku od gore navedenih biljaka kamilica je prva biljka koja ima i blago sedativno djelovanje - pomaže nam protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje nas i olakšava nam san.

MATIČNJAK - kad sam već kod kamilice odmah ću reći da i eterično ulje melise smiruje i opušta organizam, smiruje bolove i grčeve, olakšava san. Ugodno miriše a čisto (nepatvoreno) eterično ulje melise jedno je od najskupljih na tržištu.

BOROVNICA - listovi borovnice sadrže veću količinu mirtilina, ljekovite aktivne tvari koja regulira razinu šećera u krvi, potiče rad gušterače u lučenju inzulina, potiče kompletni metabolizam.

BOROVICA - plodovi borovice ili kleke su rubefacijens -pojačavaju cirkulaciju i rad bubrega te rad jetre i žuči. Plodove koristim u čaju ili biljnim kapima, a eterično ulje neizostavan  je sastojak ulja i krema za masažu protiv celulita tj. za zagrijavanje kože,potkožnog tkiva i poticanje cirkulacije. Boljom cirkulacijom bolje i brže otpremamo sve toksine iz našeg krvotoka tj. iz organizma.

HIBISKUS - cvjetovi hibiskusa uglavnom sadrže voćne kiseline i dosta vitamina C (kao i šipak) .U ovom slučaju bit će nam korigens okusa, mirisa i lijepe crvene boje čaja, a organizmu će dobro doći i vitamin C  kao antioksidans.

žena pije čaj

Eto, ispričala sam kratku priču o ovih 12 ljekovitih biljaka, ovih 12 apostola našeg zdravlja, našeg dobrog metabolizma, zdrave jetre, žuči i gušterače. No, ljekovitih biljaka ima još, i uvijek se mogu različito kombinirati i dozirati. Sve ovisi o meni  kao  vašem liječniku  i fitoterapeutu, te o vama tj. vašoj dijagnozi, simptomima, godinama, o vašem  stresu i imunitetu, lijekovima koje uzimate itd. Uz čajeve se obavezno konzumiraju i biljne kapi. Preporučam i masažu jednom tjedno ili barem doma napravite kupku ili piling od krupne morske soli, malo maslinovog ulja u kojem ste otopili par kapi eteričnog ulja ružmarina, borovice, lavande i  bora ili korijandera  i ti sastojci su promjenjivi).

I za kraj - u nastojanjima da nam jetra i organizam što bolje funkcioniraju ne će nam pomoći samo šalica zdravlja. Moramo povećati tjelesnu aktivnost i trošenje kalorija, a smanjiti unos hrane, naročito masne, slatke, najkaloričnije namirnice. To nam je najteže, ali nema nam druge. Godine polako nose svoje, a za zdravlje se moramo potruditi i poprilično namučiti. Ljekovite biljke nam  pomažu.

Pružite im svoje ruke i nježno (i odlučno) obuhvatite svoju šalicu toplog i mirisnog čaja, svoju šalicu zdravlja, svoju šalicu sreće i zadovoljstva.

 

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.