Postoje mnogi razlozi zbog kojih ljudi ne ostvaruju svoje fitness-ciljeve. Od premalo vježbanja do previše vježbanja, od previše hrane do premalo hrane. Ali čak i s točno zacrtanim programom prehrane i s preciznim planom vježbi nije teško postati žrtvom svog unutarnjeg sabotera - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

zena, umorna od vjezbanjaRecimo da ste se uspješno pokrenuli. Osvijestili ste zašto želite pozitivnu promjenu, odredili ste svoj cilj i počeli vježbati. Sve ide po planu, motivirani ste i osjećate se dobro. Međutim, prolazi prvi mjesec, drugi mjesec..., a rezultata nema. Slijedi razočaranje, pad motivacije i, na kraju, kraj vježbanja. 

Strah od uspjeha je nesvjestan

Dok na svjesnoj razini želimo ojačati, izgubiti suvišne kilograme i napokon se u svome tijelu osjećati dobro, na nesvjesnoj razini možemo imati unutarnji otpor koji nas koči. Kada govorimo o strahu od uspjeha, treba naglasiti da to nije strah od samog uspjeha (postignuća) kao takvoga, već od promjena koje mogu doći kao rezultat uspjeha. Na primjer, recimo da Nives ima cilj izgubiti 10-ak suvišnih kilograma koje nikada nisu „otišle" nakon rođenja njenog drugog djeteta i želi se ponovno osjećati seksi. 

Njen unutarnji glas straha može progovoriti: „Ako uspijem smršaviti, bit će mi neugodno jer će me drugi muškarci više primjećivati." ili „Ako uspijem, i onda želim održati dobru kondiciju i super izgled, provest ću previše vremena vježbajući - udaljena od obitelji koja me treba." Drugima, taj glas zna šapnuti: „Ako dođem u super formu, onda nikada neću moći jesti ono što mi se sviđa." ili „Ja se ne zaslužujem osjećati dobro u svom tijelu. Drugi to zaslužuju, ali ja ne."

Unutarnji glas straha

Taj unutarnji glas, koliko god se činio iracionalnim, je glas koji stiže iz dubine podsvijesti. To može biti strah od osjećaja krivnje, osjećaja da ne zaslužujemo ono što želimo, kao i strah od gubitka nečega ili nekoga. Sve u svemu, taj tihi, ali moćni glas nam nesvjesno šalje signal da se zaštitimo od onih promjena koje bi nam mogle „naškoditi". Kao rezultat, mi sami sabotiramo svoj uspjeh ponašanjem koje nam šteti: što smo bliže ostvarenju svog cilja, to se manje pridržavamo uputa za prehranu ili sve rjeđe odlazimo na treninge jer „imamo previše posla". Nalazimo se u začaranom krugu u kojem smo nezadovoljni jer ne uspijevamo doći do rezultata koje želimo, dok nesvjesno sabotiramo svoj napredak. Uz to, naravno, okrivljujemo sebe za sve greške koje radimo svjesno.

zena, mrsavljenjeTri važna pitanja

Za izlazak iz tog začaranog kruga potrebno je osvijestiti strah od uspjeha. Pri tome će vam pomoći tri glavna pitanja:

1. Ako uspijem doći do svog cilja, što će se promijeniti i kako će ta promjena utjecati na moj život? 

2. Hoće li moj uspjeh utjecati na ljude oko mene i kako?

3. Jesam li spremna za promjene koje mogu doći kao rezultat mog uspjeha?

Nakon što sagledate svoje strahove, možete svjesno i racionalno zaključiti ima li ili nema smisla strahovati. U gornje navedenom primjeru, vrlo je moguće da bi Nives, nakon što bi se zapitala ova tri pitanja, zaključila da joj nije bitno tko će se sve, nakon što ona smršavi, osvrtati za njom. Osvijestite li od čega podsvjesno strahujete, otvarate si mogućnost da se svog unutarnjeg sabotera jednom zauvijek riješite.

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.