Autor knjige "Dijeta 5 faktora" je Harley Pasternak, holivudski trener i fitness-guru mnogih slavnih osoba. Pasternak je osmislio jedinstven program prehrane i vježbi, koji omogućava da u kratkom vremenu izgubite prekomjerne kilograme. Najveća prednost dijete 5 faktora jest da ima jako jednostavna pravila te brz i praktičan način pripreme jela

žena jede jabuku

Dijeta 5 faktora revolucionaran je program prehrane i vježbi prema kojem svoja tijela oblikuju neke od najljepših i najpoznatijih holivudskih zvijezda - Halle Berry, Eva Mendes, Rachel Weisz, Robert Downey Jr., Brendan Fraser, Benjamin Bratt, Alicia Keys, Jessica Simpson... To je doista jedna od najjednostavnijih dijeta koju ćete moći bez problema provoditi uvijek i svugdje - bez obzira jeste li kod kuće, na poslu, na putovanju.... Odaberite namirnice 5 faktora koje vam se najviše sviđaju i pripremajte ukusna jela prema brzim i jednostavnim receptima iz knjige - i prekomjerni kilogrami počet će se topiti. Sjajna je stvar što svaki tjedan imate i jedan "dan za kršenje pravila" kada možete uživati u hrani za kojom žudite.

Tko je Harley Pasternak?

Harley Pasternak je obljubljeni holivudski trener i fitness-guru, koji je postao planetarno popularan kada je osmislio dijetu za svoje slavne klijente koji su neprestano u žurbi i prezaposleni da bi kuhali, mjerili kalorije i slijedili komplicirane dijetalne koncepcije. Budući da holivudske zvijezde nemaju vremena za kuhanje i da najčešće moraju jesti na lokacijama snimanja, glavna značajka dijete 5 faktora je praktičnost, brzina i dostupnost namirnica.

dijeta 5 faktora

Glavno pravilo - 5 malih obroka dnevno za čiju je pripremu potrebno 5 minuta i načinjeni su od 5 ključnih sastojaka.

Pasternak je to ovako sistematizirao:

- 5 obroka dnevno
- 5 minuta za pripremu jela
- 5 namirnica u svakom receptu
- 5 sastojaka za svako jelo
- 5 jednostavnih vježbi tjedno

"Moja je dijeta djelotvorna jer u svakom obroku kombinira 5 pravih namirnica - bjelančevine, ugljikohidrate, vlakna, zdrave masnoće i nezaslađene napitak. Svaka od tih 5 namirnica iznimno je važna za pravilnu prehranu. Dakle, načelno je jednostavno: u svakom obroku jedite po jednu namirnicu iz svih od tih 5 kategorija. Takav način prehrane je zdrav i hranjiv i možete ga jednostavno provoditi cijeli život", objašnjava  mr. sc. Hareley Pasternak.

Primjer jelovnika:

Doručak - zalogajčići od piletine i ementalera

Sastojci:

- 30 g nemasnih pilećih prsiju (nareska)
- 115 g nemasnog ementalera (narezanog na prutiće)
- 4 cjelovita krekera (po mogućnosti od više vrsta žitarica)
- 1 šalica umaka od rajčica

Način posluživanja: omotajte tanko narezana pileća prsa oko ementalera i stavite ih na krekere. Ukrasite umakom od rajčica.

Ručak - salata s puretinom

Sastojci:

- 2 uske trake mesnate slanine
- 1 glavica zelene salate (puterice)
- 170 g delikatesnog nemasnog purećeg nareska (tanko narezanog)
- 2 rajčice (tanko narezane)
- 1 žlica vinskog octa
- sol i mljeveni crni papar (po želji)

Priprema: stavite slaninu u mikrovalnu pećnicu na 3 minute, ili dok ne postane hrskava. Kad je gotova, izmrvite je i stavite na stranu. Stavite oprane i osušene listove salate na tanjur. Na salatu stavite pureći narezak i rajčicu te pospite komadićima slanine. Začinite solju, paprom i poprskajte vinskim octom.

Večera - tvrdo kuhana jaja punjena salatom od tunjevine

Sastojci:

- pola šalice konzervirane tunjevine (dobro ocijeđene)
- pola šalice nemasnog kiselog vrhnja
- četvrt šalice tanko narezanog poriluka
- 2 tvrdo kuhana jaja (bez žumanjaka, prepolovljena)
- 3 šalice naribane mrkve
- 1 žličica luka u prahu (ili četvrt glavice dinstanog i usitnjenog svježeg luka)
- 1 žličica češnjaka u prahu
- sol i mljeveni crni papar (po želji)

Priprema: stavite u zdjelu tunjevinu, kiselo vrhnje, poriluk, luk, češnjak, sol i papar. Sve dobro pomiješajte da se smjesa ujednači. Tom smjesom punite polovice jaja.

Osim tri glavna obroka, Pasternak savjetuje međuobroke koje nikako ne bi trebalo preskakati kako bi se zadovoljilo pravilo "5 faktora".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.