Vaše tijelo traži najbolju, najefikasniju i najkvalitetniju promjenu. Ne zaboravite da trajni rezultati ne dolaze brzo, ali daju super osjećaj koji je vrijedan truda. Zato osvijestite vašu istinsku motivaciju, odredite realne ciljeve i dajte sve od sebe - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

zena, motivacija za vjezbanjeOvo je poruka koju želim prenijeti vašem unutarnjem, emotivnom „ja" - onome „ja" koji lako može zamisliti super osjećaj lakoće i čvrstoće svoga tijela. Do prave motivacije moguće je doći kroz zanimljiv proces osvještavanja svojih potreba i želja, te kroz fokusiranu akciju.

Zbog čega odustajemo od vježbanja i zdravih navika?

U kaosu informacija i lepezi šarenih uzbudljivih reklama koje nas pokušavaju motivirati da se pokrenemo i postanemo „bolji i sretniji", nije lako odabrati dobar način za posvećivanje svome tijelu. Nakon što se odlučimo, recimo, za trening x ili dijetu y, najprije se postavlja pitanje vremena. Kada vježbati? Kako naći vrijeme? Ako smo sve to raščistili i dalje ostali motivirani, započinjemo. Yes! Ali... nažalost, u glavi stvari izgledaju puno jednostavnije nego u realnosti. Put do ostvarenja fitness cilja nije baš tako lak. Često se događa da osoba započne s novim programom prehrane i vježbanja i... prestaje nakon mjesec-dva. Razlog: gubitak motivacije.

Većina klijentica s kojima radim iza sebe ima sličnu priču. Prošle su kroz razne dijete i fitness programe i - razočarale se. Razloga je puno: od neefikasnih, nezdravih savjeta i programa, do nedovoljno vježbe i nepridržavanja uputa. Sve u svemu, nije bilo značajnih rezultata i... došlo je do gubitka motivacije. Neke od njih su pak dobile izvanredne rezultate, ali su se nakon prestanka fitness programa vratile u staru formu. U oba slučaja, problem je u pomanjkanju dubinske motivacije.

Istina je da bez motivacije nećete započeti nikakvu aktivnost, a naročito ne aktivnost koja uključuje znojenje, bolove u mišićima, gladovanje i odbacivanje slasnih delicija. Da biste skinuli kilograme i zavoljeli svoje tijelo nije dovoljno imati uobičajenu, "normalnu" motivaciju. Treba postati pomalo lud za dobrim osjećajem u tijelu! 

Pronađite svoju duboku motivaciju

Prva vježba

Poigrajte se malo. Uzmite komad papira i napišite svoju fitness-biografiju. Jednostavno, napravite listu fizičkih aktivnosti kojima ste se bavili kroz život (sport, vježbanje u teretani, pilates, itd.) i zapišite otprilike u kojoj godini života je to bilo. Zatim opišite rezultate (npr. ojačala sam, skinula sam tri kilograma, nije se ništa promijenilo) i razlog zbog kojeg ste prestali (npr. dosadilo mi je, imala sam povredu, nije bilo rezultata, nisam se osjećala ugodno u teretani). Na kraju, razmislite o razlozima vaših uspjeha ili neuspjeha. Ova brza i efikasna vježba će vam pomoći opisati avanturu koju ste do sada vi i vaše tijelo zajedno prošli. Tko zna, možda dođete i do neke druge zanimljive spoznaje o sebi.

Zašto želite promjenu? Sigurno ne žele baš svi trčati krugove oko Jaruna, vježbati nakon dugog dana na poslu i jesti manje porcije špageta jer u tome uživaju. Svi mi imamo svoje specifične razloge koji proizlaze iz naših doživljaja sebe samih i iz naših odnosa s drugima. 

Druga vježba

Izvadite veliki prazan papir i jednom dugom, okomitom crtom podijelite ga na pola. Na lijevoj strani papira napišite: „ŽELIM:", a na desnoj: „ZBOG ČEGA?". Lijepo se opustite i kada ste spremni, na lijevoj strani papira napravite listu promjena koje na svom tijelu želite postići. Budite specifični (npr. više energije, vitkiji struk, bolja kondicija, poletnost, stabilni zglobovi i čvrste noge, itd.). Na desnoj strani papira opišite zbog čega želite te promjene (npr. da imam više energije tijekom dana, da se osjećam seksi, da imam dovoljno kondicije za penjanje po Sljemenu, da se mogu poletno igrati s djecom, da imam stabilne zglobove i čvrste noge za skijanje u Alpama, itd.).

Kada završite s listom, na trenutak zatvorite oči i zamislite da ste postigli svoje ciljeve. Vizualizirajte detalje. Gdje se nalazite? Što radite? Kako se osjećate? Istinski osjetite to iskustvo i zapamtite taj osjećaj.

zena, motivacija za vjezbanje

Akcija!

Slijedeći puta kada se nađete u situaciji gubitka motivacije, imate konkretan alat za uspostavljanje kontakta sa svojim dubinskim razlogom za akciju. Prvo se zapitajte ŠTO ŽELIM i ZBOG ČEGA želim doći do svog cilja. Zatim vizualizirajte rezultate koje želite postići, osjetite zadovoljstvo u tijelu i krenite u akciju. Ako svaki dan započnete s jasnom namjerom da se posvetite sebi i svom tijelu kroz zdrave navike, zdravu prehranu i dovoljno vježbe i uz to se dovoljno često prisjetite radi čega to radite, bit ćete mnogo uspješniji i sretniji na putu prema svojim zacrtanim ciljevima.

Kako se ne biste razočarali s novim programom vježbe ili prehrane koji se odlučite započeti, osvijestite svoju motivaciju i budite zahtjevni. Informirajte se o detaljima programa koji započinjete. Vaše tijelo traži najbolju, najefikasniju i najkvalitetniju promjenu. Ne zaboravite da trajni rezultati ne dolaze brzo, ali daju super osjećaj koji je vrijedan truda. Zato osvijestite vašu istinsku motivaciju, odredite realne ciljeve i dajte sve od sebe. Let's go!

Dragan Šurlan 
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.