Bez obzira držite li neku specifičnu dijetu koju vam je prepisao nutricionist/liječnik ili držite dijetu po vlastitim željama i odabiru, uvijek je dobro pratiti neka važna pravila koja pomažu u gubitku suvišnih kilograma. Zdrave namirnice, vježba, samokontrola i promjena prehrambenih navika samo su mali dio tog puta...

žena jede jabuku

1. Pijte barem osam čaša vode dnevno. Postoje razlozi zbog kojih je voda vrlo važna - ne sadrži kalorije, kemikalije i kofein, a idealna je da se zavara glad i obuzda apetit. Pokušajte piti što više vode, a što manje gaziranih napitaka i zaslađenih sokova.

2. Izbjegavajte preskakanje obroka. Tako samo usporavate metabolizam u procesu mršavljenja, a ne postižete ništa.

3. Pratite svoj napredak u gubitku težine i svoje prehrambene navike. Ako treba, zapisujte. Vrlo je lako poremetiti plan dijete ukoliko ne pratite što jedete tijekom dana. Knjige, časopisi o mršavljenju i savjeti važan su alat da se promijene prehrambene navike.

4. Jedite često male obroke. Tako vaš metabolizam ostaje na višoj razini i tijekom dana nećete osjećati glad, a to je i odličan način brzog trošenja tjelesne masti.

5. Vježba, vježba, vježba! Jedan od glavnih razloga debljine je neprimjerena prehrana i niska razina tjelesne aktivnosti. Vježbajte gdje god stignete. Plešite, hodajte, vozite bicikl, otiđite u teretanu ili na aerobik. Povedite i prijateljicu sa sobom, rezultati neće izostati.

6. Planirajte svoje obroke unaprijed. Odvojite vremena da pripremite doručak, ručak i večeru. Time ste već u prednosti jer na taj način kontrolirate svoj dnevni unos kalorija.

žena priprema obrok

7. Jedite polako. Znamo da ste ponekad u gužvi, žurite na posao ili sastanak, ali u svakom trenutku kad imate vremena uživajte u hrani. Osjećat ćete se bolje i zadovoljnije.

8. Pokušajte jedanput tjedno obaviti šoping zdravih namirnica. Zdrava prehrana počinje u trgovini. Ono što kupimo utječe na ono što jedemo.

9. Budite pozitivni! Što imate više samopouzdanja i vjere u sebe to ćete brže izgubiti suvišne kilograme.

10. Informirajte se kako napraviti odlične obroke izbacivanjem ulja, soli i šećera. Zamijenite vrhnje jogurtom, koristite ljekovito bilje i začine.

11. Posavjetujte se s liječnikom prije početka vježbanja ili programa mršavljenja. Također, savjetujemo kontroliranje krvne slike.

12. Prožvačite svaki zalogaj do kraja. Uživajte u hrani!

13. Rasporedite svoje obroke! Najbolje je imati tri glavna manja obroka i dva međuobroka, umjesto tri ogromna obroka.

žena pije vodu, detoksikacija14. Mit je da se hrana treba pržiti samo na ulju. Postoji milijun načina za pripremanje hrane. Izbjegavajte prženje kad god možete, uvijek je bolje kuhano ili pirjano.

15. Ako već pržite hranu, pokušajte se priviknuti da od masnoća koristite biljna ulja, po mogućnosti ekstradjevičansko maslinovo ulje.

16. Izbjegavajte uklanjanje kore s voća i povrća - u njoj se nalazi većina hranjivih tvari.

17. Čaša vode s limunom prije doručka potiče metabolizam, pomaže u sprečavanju opstipacije (zatvora) i odlična je za kožu.

18. Najbolji izvor bjelančevina naći ćete u soji. Jedite žitarice, grah i leću.

19. Pronađite klub mršavljenja, grupu ili tražite podršku prijatelja. To svakako pomaže.

20. Iako je teško, pokušajte ne jesti barem 3 sata ili više prije spavanja. Stručnjaci preporučuju da zadnji obrok bude oko 18 sati - ne samo zbog debljanja, već i zbog mogućih probavnih smetnji.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.