Prekrasne tople dane iskoristite za vožnju biciklom. I to ne samo za relaksaciju, već ga pretvorite u svoje prijevozno sredstvo – tijelo i duh bit će vam višestruko zahvalni, a da ne govorimo kako svoj bicikl možete urediti prema vlastitim modnim afinitetima i pretvoriti ga u istinski accessoire

žena na biciklu

Za gradsku vožnju važno je da nabavite mekše sjedalo. Naime, tvrđa su sjedala rezervirana za sportske bicikle na kojima vam je stražnjica većinu vremenu u zraku. Na gradskom biciklu, stražnjica je većinu vremena na sicu pa odaberite onaj koji vam je ugodniji. Također, bicikl uskladite sa svojim tijelom – ne kupujte preveliki ili premaleni bicikl jer će vam patiti kičma. Vožnja bicikla, osim što je dobra za zdravlje, dobra je i za okoliš jer – evidentno - ne troši benzin i ne zagađuje okolinu. To je svakako najjeftinije prijevozno sredstvo u službi zdravlja, a da ne govorimo o tome kako bicikl možete urediti prema vlastitom stilu i ukusu – od boja i nijansi, preko dizajna, aplikacija, košarica i sl.

Ako se držimo samo prednosti vožnje bicikla za zdravlje, stručnjaci ističu sljedeće:

1. Vožnja bicikla jača srce i krvožilni sustav

2. Nabija kondiciju

3. Snižava krvni tlak

4. Sagorijeva kalorije i masnoće

5. Bez obzira na intenzitet vožnje, povećava se potrošnja energije

6. Održava tonus bedara, stražnjice, trbuha i nogu

7. Ublažava stres i napetost

8. Vožnja bicikla je odlična metoda u borbi protiv migrene

9. Biciklizam utiče na očuvanje funkcija mozga u starijoj životnoj dobi

10. To je savršena rekreacija za sve starosne dobi

Prije vožnje bicikla vodite računa o sljedećem – ne konzumirajte pretešku hranu 2 sata prije vožnje; redovito pijte dovoljno vode prije, tijekom i nakon vožnje da izbjegnete dehidraciju; ako se vozite po suncu, svakako stavite šešir kako biste spriječili pregrijavanje tijela ili sunčanicu; odaberite udobnu odjeću (usklađenu s temperaturnim prilikama).

Napomena: ako tijekom vožnje bicikla, bilo da je riječ o gradskoj vožnji ili intezivnoj sportskoj vožnji, osjetite teško disanje, ubrzano lupanje srca, mučninu i vrtoglavicu, stanite, prekinite vožnju i obavezno potražite savjet liječnika.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.