U borbi s masnim potkožnim tkivom i celulitom dosljednost je vrlo važna i to u svemu: redovitoj tjelovježbi, konzumiranju zdrave hrane i puno tekućine, ali i u masaži. Fokus na samo jednu od ovih aktivnosti donijet će manje efikasne rezultate 

celulit

Stiglo nam je sunčano i toplo vrijeme. Odlazak na plažu, tu je iza ugla. Upravo sada posljednji je trenutak za skidanje tople odjeće, ali i kojeg kilograma viška. Ako se bojite odlaska u kupovinu proljetne garderobe zbog promjena na tijelu, ne očajavajte – još uvijek se stignete dovesti u red. Najvažnija je odluka i dobar strateški plan, a na tom putu eterična ulja bit će vaša mirisna i duboka podrška. Evo kako ih koristiti:

1. Inhalacija – u trenucima kad pomislite "što mi je ovo trebalo" eterično ulje naranče osnažit će vaš duh i ojačati povjerenje da zadani cilj možete postići. Grejp i limun saveznici su kod reduciranja hrane i kalorija jer umanjuju potrebu za hranom. Ulja koristite u aroma lampici (dodajte 10-15 kapi) ili suhoj inhalaciji kad ste na poslu ili vani. Kod suhe inhalacije, na  papirnatu maramicu, kapnite samo 1 kap eteričnog ulja i udišite.

2. Masaža – u borbi s masnim potkožnim tkivom i celulitom dosljednost je vrlo važna i to u svemu:  redovitoj tjelovježbi, konzumiranju zdrave hrane i puno tekućine, ali i u masaži. Fokus na samo jednu od ovih aktivnosti donijet će manje efikasne rezultate.

Neki od razloga pojavljivanja celulita su loša cirkulacije i slab protok limfe, a na njih možemo utjecati eteričnim uljima i to tako da: u 50ml biljnog ulja lješnjaka dodate 10 kapi ružmarina 1,8 cineol, 8 kapi cedra himalajskog, 8 kapi čempresa i 5 kapi borovica bobice. Za bolji rezultat (ili kod više nakupina) dodate i 10 kapi eukaliptusa limunskog te 5 kapi ljekovite kadulje. Ova ulja pokrenut će cirkulaciju (arterijsku, vensku), te potaknuti otplavljivanje toksina putem limfe, razgradnju masnih naslaga. Ovo ulje može se nanositi i na trbuh.

Redovita masaža, od 10-15min dnevno, utjecat će pozitivno na cijeli organizam. Najbolje je ulja utrljati nakon tuširanja, a povremeno si organizirajte masažu kod terapeuta jer ćete se tada i lijepo opustiti.

3. Kupke - u toplu vodu dodajte šaku morske soli. Kad se sol otopi, ulijte 2dcl sojinog vrhnja u koje ste dodali 1 žlicu suncokretovog ulja, te eterično ulje 8 kapi đumbira, 10 kapi eukaliptusa limunskog, 7 kapi borovica bobice, 5 kapi lavande prave. Lezite i uživajte 20-ak minuta. Dobro se obrišite i odmorite nakon kupke.

Borba s celulitom može biti uspješna, no treba djelovati na više načina. Ako je upravo sada vrijeme za vašu bitku mršavljenja i protiv celulita, napravite dobar raspored, planirajte obroke, svaki dan vježbajte, motivirajte se i budite nježne prema sebi jer u životu je najteže pobijediti sam sebe. Sretno!

Napomena: trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti eterična ulja, a osobe alergične na orašaste plodove, mogu koristiti ulje sjemenki grožda koje je lagano, bez mirisa, adstringetno i potiče obnovu stanica kože.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.