Dok smo bili djeca, voljeli smo visjeti na granama, raditi stoj na rukama, okretati se... Vjerujem da smo tada bili i opušteniji, zdraviji, slobodniji i pametniji. Zašto smo prestali? Zbog posla, zbog nedostatka vremena, zbog toga jer samo sada veliki i ozbiljniji? Bez obzira na razlog, odlučite ponovo napraviti nešto za sebe i okrenite se na naopako, jer dobrobiti su brojne

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Redovitim prakticiranjem obrnutih položaja - stoj na glavi, stoj na rukama, svijeća, piramida i riba utječe se na cijelo tijelo. No osim toga postoje četiri glavna sustava u tijelu na koje prakticiranje položaja naglavačke ima pozitivan učinak: cirkulacija/kardiovaskularni sustav, limfni sustav, živčani sustav i endokrini sustav

Poze naglavačke osvježuju sustav jer se žljezdani i cirkulatorni sustavi odmaraju od učinaka borbe sa silom težom.

Endokrini sustav: poze imaju pozitivan učinak na lučenje endokrinih žlijezda omogućavajući im da podnesu veći stres i napore. Ako te poze naglavačke izvodite kako treba i po pravilnom redoslijedu, uvijek će vas opuštati i smanjiti stres i napor. Poze poboljšavaju dotok krvi u mozak čime se obnavljaju stanice mozga, stimuliraju se i hipofiza i pinealna žlijezdu (epifiza) o čemu ovisi rast, zdravlje i životna snaga. Te žlijezde imaju važnu ulogu u endokrinom sustavu koji hormonima regulira metabolizam stanica. Naš rast, zdravlje i vitalnost ovise o ispravnom funkcioniranju tih dviju žlijezda.

vježbe naglavačke

Cirkulatorni sustav: poze naglavačke za tijelo čine isto ono što čine i aerobne vježbe. Služe se silom težom kako bi dovele više krvi u srce - ako se postavite naglavačke, potičete povratak venozne krvi. U normalnim uvjetima srce se mora boriti sa silom težom; postavljanje tijela u položaj naglavačke smanjuje napor s kojim radi vaše srce. U pozi naglavačke, diferencijalni tlak u cijelom tijelu krene u obrnutom smjeru i krv teče prema mozgu bez mnogo napora za srce. Omogućavaju bogatu opskrbu vaše glave i mozga krvlju bogatom kisikom  što povećava sposobnost razmišljanja, bistrinu, pamćenje, koncentraciju i osjetilne sposobnosti i smanjuje degeneraciju moždanog tkiva.

Limfni sustav: spomenute poze bitno povećavaju kolanje i drenažu limfne tekućine. Limfa se, poput krvi, venama vraća u srce, ovisi o pokretima mišića i o sili teži koja omogućava njen povratak. Pri vježbama na glavačke limfna se tekućina odstranjuje iz nogu i gležnjeva te, uz redovito vježbanje, sprečava nakupljanje tekućine u nogama i stopalima. Kad se okrenete naglavačke, cijeli limfni sustav je stimuliran, ojačavajući vaš imunološki sustav.

Živčani sustav: poze  stimuliraju živčani sustav, povećava mentalnu budnost i bistrinu. Nakon što ih odmah ćete osjetiti promjenu u obliku poboljšane budnosti koja će trajati cijeloga dana. Najvažniji vid vježbi naglavačke jest da natapaju mozak krvlju na određeno vrijeme, a to se nikada ne događa pri drugim oblicima vježbanja. Time se smiruje mozak i pomaže smanjenju stresa i blage depresije.

Respiratorni sustav: omogućavaju zdravije i učinkovitije plućno tkivo. Kada stojite ili uspravno sjedite, sila teža vuče naše tekućine prema tlu i krv temeljitije natapa donje dijelove pluća. Zato je donje plućno tkivo pod većim pritiskom od gornjeg dijela pluća. Zrak koji udišemo prirodno se kreće prema otvorenim alveolama gornjeg dijela pluća. Osim ako duboko ne udahnemo, ne povećavamo količinu kisika u krvi koja natapa donje dijelove pluća. Kada dubimo na glavi, krv natapa dobro prozračene gornje dijelove pluća, osiguravajući time učinkovitiju razmjenu kisika u krvi i zdravije plućno tkivo, bolju potrošnju kisika i protok krvi. Kada se pravilno izvode pomažu kralježnici da se pravilno poravna, poboljšavajući time držanje tijela i smanjujući mišićni stres.

vježbe naglavačke

Probavni sustav: poboljšava probavu, tonizira i čisti probavne organe. Težina trbušnih organa na dijafragmi potiče duboko disanje što nježno masira unutarnje organe. Obrnuvši pritisak sile teže na organe, posebno na crijeva, pomažemo im da se očiste oslobađajući nakupljenu krv u dijelu tankoga kao i debelom crijevu. Svježa, topla krv obnavlja stanice potičući ih na brži rad čime se smanjuju tegobe jetre, bubrega, trbuha i reproduktivnog sustava. Promjena stava tijela poboljšava peristaltičke kontrakcije i pomaže dobroj eliminaciju štetnih tvari iz crijeva. Pod uvjetom da prehrana sadrži dovoljno vode i vlakana uklanja konstipaciju.

vježbe na glavačke

Mišićno-koštani sustav: poze također ojačavaju kralježnicu, vrat, ramena i ruke. Tonizira se mišićni sustav abdomena i nogu.

I tako nakon svega što sada znate, ako nemate ograničenja kao što su visoki tlak, vrtoglavice, mjesečnicu i problema s vratnom kralježnicom, okrenite svoj svijet naopačke barem na minutu.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.