Vjesnica jesenskih dana i nezaobilazan motiv svih romantičnih jesenskih pejzaža, bundeva (ili buća), vrlo je česti sastojak hrvatskih autohtonih jela. No ona su nerijetko jako kalorična i masna, poput bućnice ili variva od buće i vrhnja. Samo malo izmijenite tradicionalne načine pripremanja buće i dobit ćete vrhunski dijetalni sastojak, visoke nutritivne vrijednosti
Bundeva ima okrugli mesnati plod i kada je savršeno zrela, intenzivne je narančaste boje i okružena velikim zelenim listovima. Bundeva je porijeklom iz Južne Amerike, točnije Meksika, i spada u porodicu tikvenjača od kojih je najpoznatija tikvica. Bundeve se po poljima beru od rujan nadalje, i iako je dugo po selima služila kao hrana za stoku, danas se nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata.
Vrijedni nutrijenti bundeve
Bogata je prije svega beta-karotenom (narančasti pigment koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans, potreban za očuvanje imunološkog sustava). Sadrži 90% vode i samo 35 kcal na 100 grama i zbog toga je vrlo poželjna u dijetama; s obzirom na visok sadržaj balastnih tvari i male količine daje dugotrajan osjećaj sitosti.
Nadalje, obiluje: kalcijem, klorom, fosforom, kalijem, magnezijem, manganom, folatima i vitaminom C, a najviše željeza ima u košticama.
Dobrobiti bundeve za zdravlje
Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav (upravo zahvaljujući beta-karotenu), potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode (prirodni diuretik) i pomaže kod mršavljenja.
Sastojci bundeve imaju utjecaja i na regulaciju žlijezda lojnica, a učinkovito smiruju upaljenu kožu lica te pomažu u otklanjanju akni i mitesera; ekstrakti bundeve stoga se sve češće upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji (pri izradi maski za čišćenje i sužavanje pora lica).
Smoothie od bundeve
Bundevu ogulite, narežite na kockice i zajedno s malo smeđeg šećera skuhajte u 1 litri vode. Ohlađenu ispasirajte u kašu. Dodajte jednu ispasiranu mrkvu, i nekoliko čajnih žličica limunova soka te vode po želji (ovisno volite li više gušće ili rjeđe smoothie), te još jednom dobro izmiksajte. Dodatno zasladite po želji - smeđim šećerom ili stevijom. Držite u hladnjaku i popijte u roku dva dana.
Sok od bundeve najbolji je napitak od povrća jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u omjeru koji najbolje odgovara našem metabolizmu, a dobar je i za detoksikaciju cijelog organizma. Bundevin sok također potiče probavu i odstranjuje otrove iz crijeva, smanjuje razinu masnoće u krvi djelovanjem enzima koji otapaju masnoće i veže uz sebe kolesterol te tako pomaže razgradnju masnog tkiva.
Ako tijekom hladnih jesenskih i zimskih dana unesete samo jednu jušnu žlicu ekološki uzgojene bundeve (u obliku soka), prevenirat ćete probleme s mokraćnim mjehurom i prostatom. I koštice i ulje također se upotrebljavaju kod problema s mokraćnim mjehurom, bubrezima i prostatom.
beba
@08.09.2010. 21:43 0Smoothie od bundeve... dobra ideja i nije komplicirano pripremiti... Meni se ipak najviše sviđa bundeva pečena u pečnici... mnjam mnjam:)))
Nena
@09.09.2010. 11:58 0Obožavam pečenu bunkevu u pačnici...moji kolege na poslu vrte očima kad vide kako ja u tome uživam.Tko im je kriv kad neće ni probati.......a stvarno je odlično.
ivana30
@19.09.2010. 12:15 0slažem se u potpunosti ....nema bolje...pećnica zakon!
anta
@19.09.2010. 15:08 0I ja volim pečenu bundevu, a i koštice, a tek ulje...mmm... No to više nije dijetno... Hah, šta da pričam, moj avatar govori sam za sebe :o)
petra
@20.09.2010. 00:32 0morate probat juhu od bundeve-strašno jednostavno,neodoljivo fino,taman kada ste u žurbi a želite nešto konkretno pojesti.
ogulite bundevu,narežete na ploške ili malo veće kocke i stavite da se skuha.nakon što se skuhala provjerite sa viljuškom ako je gotova.zdrobite i dodate začine.ja stavljam kocku za juhu koju možete kupiti u bio&bio.ali,nije potrebno ako stavite maslinovog ulja i papra i soli.
i na kraju po želji,staviti vrhnje za kuhanje i parmezan.
p.s.-tajna iz francuskog restorana->vrhnje za šlag pomiješati u mikseru sa parmezanom da dobi pjenu i staviti na gotovu juhu...osjetit ćete leptiriće u trbuhu.enjoy!=)
SLAVE
@20.09.2010. 10:13 0vau, čini mi se jako zanimljiv, brz i jednostavan recept za juhu koja je skroz zdrava i puna vitamina, minerala i svega ostalog što je potrebno našem tijelu. Ja inači isto najčešće volim pečenu bundevu iz pećnice, onak kad se dobro ispeče, pa bude sočna, i kad ju ohladim jedem ju žlicom kao PUDING!jednostavno se topi u ustima...mmmm..mljaaaac
elmica
@22.09.2010. 11:24 0Ja obozavam supu od bundeve i super je za liniju samo sto ja imam veliki problem godinama sam na dijeti ali mi veoma sporo ide.Ako ima neko da mi pomogne bila bih mu veoma zahvalna.RAZOCARANA U ZIVOT
beba
@22.09.2010. 14:25 0Draga elmica, mnogi imaju problem s dijetom... Zato ih nutricionisti i razni specijalisti liječnici stalno "izmišljaju"... Moj savjet laika, a govorim iz iskustva, je jesti voće, voće i opet voće, a sve drugo dodaj u malim količinama kako se obično kaže "tek tol'ko da zamiriši" i možda ti to pomogne?! Ili jedi sve... 5 puta na dan... Ali, u malim porcijama... naročito ne puno na večer... Želim ti da uspiješ i uživaj u supi od bundeve!!!
petra
@23.09.2010. 00:03 0savjet elmici:
moje mišljenje je da svi imamo drugačije načine dijete i nikada nije jedna dijeta uspjela svima koji su je prakticirali.mislim da bi na neko kratko virjeme(npr.tjedan i pol) pokušala se ne opterećivati toliko time i pokušavati oslušavati što ti tijelo govori,tj.slušati sebe.nemoj se toliko opterećivati količinom što unosiš i onime što unosiš-pokušaj povezati.ako želiš voće nemoj sada baš pojesti bananu ili grožđe već uzmi jabuku.pij što više vodi.ali najglavnije je da uzimaš hranu kada ti treba i rascjepaj na više obroka.nemoj sa ograničiti na 3 obroke-neka ih bude 5 ili 6,ali manja.tako će ti organizam imati vremena razgraditi.
što se tiče neke dijete,preporučam da pročitaš djelo ŽIVOT U ZONI-to je kao dijeta,ali je više način života i cijeli ritam..
nadam se da je nešto bilo od koristi od gore navedenoga =)
p.s.-nemoj samo jesti voće,mislim da baš i nije ovo najpametnije kaj je beba rekla..vjeruj mi ja sam pokušala i imala problema sa probavom =D JEDI SVE,ALI KAKO TREBA
elmica
@23.09.2010. 10:04 0Hvala cure na lijepim savjetima samo vam mogu reci da sam vise gladna nego sita jedem voce povrce smanjila na minimum tjesteninu.Inace se puno krecem i imam mnogo obaveza da je neko na mom mjestu bio bi kao grancica.Mozda i nervoza utice na moje kilograme inace sam cesto pod stresom i neznam kako to da savladam.VISOKA 165cm.Kg.76. Hvala cure jos jednom ljubim vas puno...........
pahuljica
@17.11.2010. 14:11 0U NEW ZEALANDU sam jela od bundeve juhu i masu kolača od bundeve...ma nešto fantastično
Ronja
@15.12.2010. 12:34 0mmm pećena bundeva:)