Važno je da odaberete vrstu aktivnosti koja vam je najbliža, radi koje ćete, i kad vam bude teško, otići vježbati. Kad je odaberete, važno je da uzmete intenzitet koji nije prelagan, jer ipak pravi rezultati dolaze s malo jačim intenzitetom

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Prekomjerna tjelesna težina se, pored pušenja i sjedenja, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ubraja među tri čimbenika koji ubrzavaju proces starenja. Iako ne razmišljamo o starenju i potvrđenim znanstvenim činjenicama kako pretilost dovodi i do bolesti krvožilnog sustava, većina nas višak tjelesne težine još uvijek poistovjećuje jedino s izgledom i osjećajem kako izgledamo u svojim omiljenim hlačama.

Najprije pokušajte odbaciti činjenicu da nešto morate, već nastojite zamisliti sliku koliko će vaše tijelo i vaš duh uživati tijekom promjena, kako ćete se poslije treninga osjećati bolje i koliko ćete kalorija izgubiti. Neka vam vježbanje bude užitak, a ne prisila. Važno je da odaberete vrstu aktivnosti koja vam je najbliža, radi koje ćete, i kad vam bude teško, otići vježbati. Kad je odaberete važno je da uzmete intenzitet koji nije prelagan, jer ipak pravi rezultati dolaze s malo jačim intenzitetom.

Što nam je sve potrebno da potaknemo sagorijevanje masnoća?

Ubrzavanje bazalnog metabolizma - bazalni je metabolizam dnevna potrošnja kalorija u mirovanju (rad unutarnjih organa, održavanje tjelesne temperature, održavanje napetosti mišića u mirovanju). Osoba koja ima brz metabolizam tijekom jednakog dnevnog kretanja potroši nekoliko stotina kalorija više od osobe sporog metabolizma. Zbog toga netko može jesti više i biti mršaviji, a netko tko jede manje uz isto dnevno kretanje, može biti teži. Za ubrzavanje bazalnog metabolizma putem vježbanja najfunkcionalnija je ona aktivnost koja je usmjerena na intervalno vježbanje, tj. naizmjenično vježbanje u niskom i visokom intenzitetu, što mami još više masnih enzima da izađu iz stanica.

martina mavrin, powerplate

Dovoljno intenzivan program vježbanja - ako ste od onih koji vjeruju da će im programi poput lagane joge omogućiti veliku potrošnju kalorija i stvoriti vitko tijelo, moram vas razočarati. Da bi ste izgubili suvišne kalorije potrebna je ipak malo jača aktivnost. Kako bi tijelo bilo u zoni topljenja masti potrebno je dovesti puls na oko 65% od maksimalnog (plivanje, vožnja bicikla, trčanje...), maksimalni puls iznosi 220 umanjeno za broj godina. Nakon takvog aerobnog treninga metabolizam ostaje još neko vrijeme ubrzan i tada tjelesne masnoće pojačano izgaraju još nekoliko sati.

Svjesno vježbanje - znajte da aktiviranjem što većeg broja mišića u svojem tijelu sagorijevate i više kalorija. Zbog toga tijekom treninga dok izvodite vježbu za abdominalne mišiće držite mišiće ruku, nogu, guze aktivnim i čvrstim. Jer više aktivnih mišića donosi veću potrošnju kalorija tijekom treninga.

Puno hodanja - moramo li stvarno dosta hodati? Da. Hodanje sprječava tijelu da smanji osnovnu potrošnju energije, da prebaci metabolizam na ekonomičniji pogon i da jednostavno sagorijeva manje kalorija. Brzina hoda ne bi trebala prelaziti 6.5 km/h, otprilike 140 koraka u minuti.

Bjelančevine pospješuju sagorijevanje masnoća - kako tijekom treninga za mršavljenje ne biste izgubili mišiće nego sagorjeli masti, morate tijelo opskrbiti čistim bjelančevinama, bjelančevinama bez masti.

Jod otapa masne jastučiće - manjak joda deblja, zato što se ne može proizvoditi dovoljno hormona tiroksina koji potiče sagorijevanje masti.

martina mavrin, vježba rampa

Potrošnja kalorija tijekom izvođenja pojedinih kinezioloških programa u trajanju od 60 min za osobu tešku oko 60 kg:

PilatesBalance (trening s oko 30 vježbi koje se izvode bez pauze s rekvizitima) - 300
PilatesIntenziv (trening s oko 50 vježbi koje se izvode bez pauze s rekvizitima)- 420
FitBalance (kombinacija vježbi na biciklu i na podu) - 480
FitBalance Intenziv (kombinacija vježbi na biciklu i na podu) - 600
SpinTrance (vožnja bicikla cijeli sat) 720
Yoga - 240
Power yoga - 360
Boks - 540
Plivanje - rekreativno - 360
Jahanje - 240
Rolanje - 420
Badminton - 420
Skijanje - 570

Iako se dugo vjerovalo da je nemoguće smršaviti zauvijek, jer tijelo neumorno teži svojoj staroj kilaži („set-pointu"). Danas se zna, ako se bavite nekom aktivnošću i održite novu kilažu 3-6 mjeseci, tijelo prihvaća novi set-point.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.