Nekoć slavna tinejdžerska filmska zvijezda, a danas aktivistica za prava životinja i veganka, Alicia Silverstone, napisala je intrigantnu knjigu „The Kind Diet", knjigu o „ljubaznom" planu prehrane, koja ne predstavlja običan režim mršavljenja ili kuharicu s nizom dijetalnih recepata, već cjelovitu eko-filozofiju prehrane i života

ljubazna dijeta

Nekoć smo je gledali u holivudskim tinejdžerskim komedijama i spotovima Aerosmitha, a danas njena karijera više ne uključuje snimanje filmova i šetnje po crvenom tepihu. Kao glumica, Alicia Silverstone pomalo je zaboravljena. Ipak, stara slava, pomogla je 33-godišnjoj glumici da se probije u jednom drugom svijetu - na fronti borbe za zaštitu okoliša i prava životinja, koji, kod nje, ide ruku pod ruku s veganskim načinom života i odabirom prehrane.

Izgubite višak kilograma i spasite svijet

Pravi hit u Americi, a sada već i Europi, postala je glumičina knjiga „The Kind Diet: a Simple Guide to Feeling Great, Losing Weight, and Saving the Planet" - „Ljubazna dijeta: jednostavan vodič kako da se osjećate odlično, izgubite višak kilograma i spasite svijet". Nakon što ju je objeručke prihvatila i ispromovirala moćna Oprah Winfrey, knjiga je, kao i cjelokupan Alicijin životni stav, stekla milijune pobornika, koji mlada glumica promovira i na svom službenom portalu TheKindLife.com.

Doista, ovo je sasvim drukčija od većine zvjezdanih kuharica ili vodiča za življenje. Alicia ne niže samo recepte, već na vrlo simpatičan i dobronamjeran način daje savjete kako da u stresnom modernom svijetu i napornom životu, budete dobri prema sebi, prema svijetu koji vas okružuje i svim bićima koja ga nastanjuju. To nije klasičan vodič za mršavljenje ili veganska kuharica, već cjeloviti eko-pristup životu.

Sasvim drugačija veganka

alicia silverstone, kind dietIpak, Alicia donosi čak stotinu recepata bez mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Namirnica životinjskoga porijekla Alicia se odrekla u svojim ranim 20-ima i od tada se, kaže, osjeća odlično, lijepo, zdravo i zadovoljno.

No, u knjizi ističe sljedeće: „Vegetarijanska ili veganska kuhinja same po sebi ne jamče zdravlje. Svijet je pun vegetarijanaca i vegana koji se hrane jednako loše ili još lošije od prosječnog konzumenta fast fooda, s puno rafiniranih industrijskih proizvoda, gotove hrane i slatkiša. Predlažem visoko-kvalitetnu prehranu, pripremljenu s ljubavlju i pažnjom. Ne bježim od vrhunskog vina, slasnih kolača ili povrtnih pita, ali sve to mora biti kvalitetno. Svima savjetujem velike količine povrća, voća, mahunarki, sjemenki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Moja knjiga donosi najbolje i najukusnije od sve hrane koju smo moj muž i ja kušali u proteklih jedanaest godina. Budite dobri prema sebi i to će vam promijeniti život.", zaključuje Alicia. Tko voli, nek' izvoli. Mi se slažemo s Aliciom u svemu, ali bismo ipak dodali jaja, meso, ribu itd. Čovjek je svejed.

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.