Brze i rigorozne dijete nisu zdrave, ne žurite se jer se niste ni udebljali desetak kilograma za tjedan dana, pa ih u sedam dana ne možete ni skinuti - dr. Ksenija Krajina Pokupec donosi vam savjete za zdravo mršavljenje

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Čarobna pilula za mršavljenje još nije otkrivena, a vi, kao prvo i osnovno, morate željeti i čvrsto odlučiti kada i zašto krećete na dijetu te koliko kilograma želite skinuti. Prije prvog dana u kojem ćete mijenjati svoje prehrambene navike dobro o svemu razmislite i pripremite se psihički, budite čvrsti i nepokolebljivi u svojoj odluci.

Pitate se zašto? Mislite da je lako skinuti pet kilograma? Mislite da ja sada nešto mudrujem? E, pa blizu ste istine. Lako je skinuti par kilograma, pa i više, no teško je održati novostečenu kilažu, teško je mijenjati svoje životne i prehrambene navike. A zbog još jedne pogreške koju radite - želite što brže skinuti sve što vam se taložilo godinama - kilogrami se, kako su brzo otišli, brzo i vrate. I što je najgore, vratit će se i više kilograma nego što ste ih izgubili, tzv. jo-jo efekt. Tako ste opet razočarani, opet tražite neku drugu dijetu i čarobnu pilulu. A toga nema, sve je u vama, u vašoj glavi.

Tjedno je najzdravije gubiti 0,5 - 1 kilogram tjelesne težine, a višak kojeg imate svakako treba skinuti.Treba smršaviti zbog ljeta i kupaćeg kostima u kojem ćete ljepše izgledati, no još je važnije vratiti se na normalnu tjelesnu težinu zbog zdravlja. Svaki kilogram više opterećuje srce i krvožilni sustav, jetru, gušteraču, cijeli probavni trakt, kralježnicu (kilogram težine više opterećuje kralježnicu za 10 kilograma više), kukove i koljena, dakle negativno utječe na cijeli organizam. Višak kilograma uzrok je često i povišenog kolesterola ili šećera u krvi, povišenog krvnog tlaka, čak i nekih tumora, neplodnosti i dr. 

zdravo mrsavljenjeDakle, brze i rigorozne dijete nisu zdrave, ne žurite se jer se niste ni udebljali desetak kilograma za tjedan dana pa ih u sedam dana ne možete ni skinuti. (Možda i možete, ali uz opasnosti koje prijete vašem zdravlju, bubrezima, padu imuniteta...)

VAŽNO JE:

1. Jedite manje količine hrane, kalorijske vrijednosti od 800-1000 kCal/dan.

2. Više se krećite na svježem zraku (brzo hodanje, vožnja bicikla, lagane vježbe, yoga, plivanje i sl.) Bilo što - samo se krećite više, a sjedite manje nego do sada.

3. Provodite kupke u ljekovitom bilju.

4. Utrljajte redovno u kožu odgovarajuću kremu ili gel za bolju prokrvljenost kože i potkožnog tkiva te protiv celulita.

5. Pijte redovito odgovarajuće čajne mješavine (pripremljene za vas) jer će ljekovito bilje potaknuti cirkulaciju, metabolizam, pojačat će izlučivanje viška vode i toksina iz međustaničnih prostora, smirit će vas, olakšati miran san, detoksicirati jetru, ubrzati peristaltiku crijeva i drugo (ovisno što vam je više potrebno u prvim, a što u završnim mjesecima dijete).

6. Budite redoviti i strpljivi jer ljekovito bilje djeluje polako, ali sigurno. Ukoliko želite, sigurno ćete stići i do cilja, a ako vam je lakše, započnite provoditi dijetu s prijateljicom ili nekom kolegicom na poslu (koja ima isti problem s viškom kilograma kao i vi). U dvoje je lakše.

U sljedećem nastavku dosjea „Zdravo mršavljenje", dr. Krajina Pokupec donosi vam čajne kupelji za mršavljenje i detoksikaciju te čajeve za mršavljenje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.