Kim je došla do mene po preporuci prijateljice. Kada smo počeli razgovarati o njenim fitness ciljevima i željama, brzo sam uočio njen destruktivan odnos prema tijelu. Naime, kao i većina drugih žena, Kim je odlučila započeti vježbati sa željom da se riješi suvišne masnoće oko trbuha i bedara... No, tek nakon što je u samo tri godine imala dvije liposukcije trbuha - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

zena, opsesivno mrsavljenjeŽivimo u "quick-fix" kulturi u kojoj su časopisi, TV i Internet puni reklama u kojima nam se stalno nude neka instant-rješenja. Sreća se prodaje na svakom uglu - kao da je riječ o čarobnoj piluli koju samo treba kupiti, progutati i to je to - sretni smo, vitki, privlačni, zadovoljni. Takva "rješenja", osim što su uglavnom kratkotrajna i prividna, najčešće su i izuzetno bolna i štetna.

Oduzimanje vrijednosti tijelu

"Obezvrijediti" znači oduzeti vrijednost. Obezvrijeđujući svoje tijelo oduzimamo vrijednost svojoj biti, vlastitom izvoru života. Bez tijela nas nema. Ovakvi kakvi trenutno jesmo možemo postojati samo kroz svoju tjelesnost.

Kada obezvrijeđujemo svoje tijelo, kada ga doživljavamo kao nešto ružno i nepraktično što nam zagorčava život, lako ćemo se prepustiti bilo kakvom novom, "senzacionalnom" tretmanu izgladnjivanja, mršavljenja, gnječenja, rezanja i peglanja tijela u nadi da ćemo s tim "novim" tijelom biti sretniji. Takav odnos prema tijelu nas može samo kratkoročno odvući od nezadovoljstva vlastitim tijelom dok nas dugoročno samo još više udaljava od kvalitetnog odnosa prema tijelu u kojem ćemo provesti ostatak svog života. 

Istraživanja pokazuju da estetski zahvat jednog dijela tijela ne garantira poboljšanje body image-a cijeloga tijela. Dakle, uz korekciju bora na licu, potrebno je "poraditi" i na trbuhu i na bedrima... i lista se naravno nastavlja. Dok tijelo pati, idealizirana slika savršenog tijela se samo sve više udaljava.

Gledamo li na vlastito tijelo kao na neprijatelja kojeg treba kazniti zato što se "napuhalo" ili "opustilo" (iako to nije napravilo samo od sebe), gubimo važnog saveznika koji nam može pružiti ono što nam nijedna čarobna pilula ne može dati..., a to je osjećaj vlastite vrijednosti i istinskog zadovoljstva koje traje.

zena, injekcije botoxaNačini obezvrijeđivanja svog tijela

Svoje tijelo možemo obezvrijediti na puno načina: lošim prehrambenim navikama, svjesnim ili nesvjesnim unošenjem štetnih tvari (alkohol, nikotin, štetni dodaci prehrani, itd.), s premalo ili previše vježbanja, nepoznavanjem potreba tijela i načina na koje ono funkcionira, kao i gnječenjem-rezanjem-peglanjem tijela, odnosno raznim riskantnim estetskim tretmanima.

Obezvrijeđivanje tijela je navika. Baš kao što se doživljaj vlastitog tijela (body image) stvara tijekom cijelog života - kroz osobna iskustva, interakciju s drugima i utjecaj društva, tako se razvija i ova destruktivna navika - obezvrijeđivanje tijela. Kim je bila uvjerena da je liposukcija najbolji put do vitkog struka i ravnog trbuha. Uz to (nametnuto) uvjerenje, smatrala je da može nastaviti jesti što god željela... i biti vitka.

Zbog takvih nerealnih očekivanja, dva puta se našla iznevjerena. Liposukcija joj nije pomogla da dugoročno postane zadovoljna svojim tijelom, već samo da ga, tretirajući ga kao obično meso u mesnici, još više obezvrijedi. Kada je konačno shvatila da je cijelo to vrijeme svoje tijelo doživljavala i tretirala kao neprijatelja, napokon ga je počela njegovati i njen odnos prema tijelu se počeo mijenjati.

Uz moje vodstvo, njena motivacija za vježbanjem postala je unutarnja - počela se temeljiti na dobrom osjećaju i kvalitetnom odnosu s tijelom. Osjetivši kako joj takav pristup uvelike podiže kvalitetu života, Kim se u tri mjeseca uspjela na zdrav način pokrenuti i postići svoj cilj - napokon uživati u svom čvrstom i vitkom tijelu.

Razumijevanje, znatiželja i njega

zensko tijeloDobar odnos s tijelom se gradi kroz adekvatnu njegu. Važno je razumijeti kako i zašto tijelo radi ono što radi. Bitno je slušati i pružati mu ono što mu treba i istovremeno odustati od navika koje ga obezvrijeđuju. Svaka promjena započinje odlukom. U ovom slučaju - nizom odluka. Prehrana, vježbanje, poštivanje svog tijela - sve su to samo dijelovi mozaika koji čine kompletnu, holističku njegu sebe putem tijela. Kada pristupamo svom tijelu kao čudu koje vrijedi istražiti, ono nam pruža jedno divno, bogato iskustvo života.

S druge strane, možemo ga zapustiti, zanemariti ili ratovati s njim, mada iz tog rata sigurno nećemo izaći kao pobjednici. Tek kada shvatimo da smo mi sami odgovorni za stanje svoga tijela i kada naučimo tretirati svoje tijelo s dostojanstvom koje ono zaslužuje, moći ćemo istinski uživati u svom tijelu i biti zadovoljni s vrijednostima koje nam ono pruža.

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.