Ono što je najvažnije jest da jedna šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba odrasle osobe za aminokiselinama, a vaš će organizam opskrbiti i važnim vitaminima i mineralima. Usto, bučine sjemenke nisu tako masne kao orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha, a ipak imaju omega-3 masne kiseline
Dakle, kao prvo, bučine sjemenke (ili koštice, kako ih još volimo zvati), odličan su izvor mnogih vitamina i minerala, posebno cinka i željeza kojeg imaju tri puta više nego sako meso buče. Bučine sjemenke su, uz laneno sjeme, definitivno jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za mnoge tjelesne funkcije - dobar vid, sposobnost učenja i pamćenja, koordinaciju, dobro raspoloženje...
Sjemenke bundeve imaju skoro deset puta veću hranjivu vrijednost od mesa buče, a čine 10% ukupne težine ploda. One obiluju mnogim vitaminima i mineralima te sadrže veći postotak željeza od mesa buče. Postotak bjelančevina u nekim vrstama doseže čak 31%, a sve esencijalne aminokiseline zastupljene su u optimalnom omjeru.
Šaka bučinih sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba odrasle osobe za aminokiselinama, a uspoređujući bjelančevine u tom sjemenju s bjelančevinama u mesnom odresku, sjemenke ih imaju više.
Kada kupujete sjemenke buče, vodite računa o porijeklu. Držite ih na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Ljuska se guli neposredno prije konzumiranja, ali treba paziti da se ne skine sivo-zelena kožica u kojoj se nalaze najhranjiviji sastojci.
Sjemenke možete pripremiti i tako da ih zapečete u pećnici i na taj način zamijenite kalorične i nezdrave industrijske grickalice. Osim toga, bučinim se sjemenkama ljepše zabavljati, čistiti ih i uz njih uživati u recimo filmu, čitanju ili radu... Svakako zdravije nego uz čips.
beba
@21.09.2010. 14:23 0Slažem se sa svim ovim prednostima bučinih sjemenki... Iako je nespretno ljuštiti ih... "bacam" se na njih!!!
Famke
@21.09.2010. 15:06 0Joj, ja se sjećam da smo gricakli ove sjemenke kad bi išli u kino kao klinci, tamo osamdesetih. Vrlo su ukusne, ali su malo nezgodne zbog ljuštenja. (I pod u kinu bi poslije filma bilo krcat koštica!)
Minimojka
@21.09.2010. 15:24 0Mene to isto podsjeća na djetinjstvo, valja se vratiti tom dobrom starom običaju :)
valen-cia
@21.09.2010. 17:28 0Žene,dajmo ih muževima da grickaju,izvrsne su kod problema sa prostatom! A i kao preventiva za razne muške probleme..
MARE1955
@22.09.2010. 21:52 0da, to sam čula da su bućine sjemenke izvrsne za zdravlje, pogotovo za muški dio populacije, jer navodno sprječavaju razvoj karcinoma prostate
ana49
@23.09.2010. 15:28 0obožavam ih
fitko
@04.10.2010. 22:09 0a kalorije,koliko ih ima u 100gr?
fitko
@18.10.2010. 17:51 0Šta nitko ne zna?! :-((
Chef admin
@18.10.2010. 19:03 0Evo, malo sam surfao Internetom i izgleda da 100g daje cca 540-600 kalorija. I nije baš malo.
Chef admin
@18.10.2010. 19:05 0Hm, evo drugi izvor kaže 620 kalorija. U svakom onda slučaju 100g = cca 600 kalorija.
fitko
@27.10.2010. 23:41 0aaaaaaauuuuuuuuuu...bez teksta sam..a ja brijem na zdravu prehranu ;-) tnx..a sad te malo maltretiram isto me zanima sa čipsom od banane?!ja tražila po netu al nisam našla,a baš me zanima..
tnx još jednom..
Chef admin
@28.10.2010. 09:59 0Banana čips? 100g = 520 kalorija. Prava sitnica :) Ali mora se ipak uzeti u obzir da to nisu iste nutritivne kalorije (hm, jel postoji uopće takav izraz?) kao recimo kalorije u 100g čokolade. Ako te zanima prava stvar, baci pogled na ove mueslije:
http://www.femina.hr/clanak/index/r/13/c/1079/se/carstvo-uzitaka_napravite-sami-svoje-savrsene-muesle-recept
fitko
@28.10.2010. 11:07 0tnx...puno!! btw.super ste portal!!
indy
@31.03.2011. 17:04 0Ja ih skoro pa svaki dan tamanim ,ponekad umjesto kokica, ali nisam primjetila porast težine.
Matejica777
@28.11.2011. 00:49 0ima zaista puno tih zdravih grickalica!