Okanili ste se "grešne" hrane i potpuno uživjeli u zdrav način života, ali vaga i dalje tvrdoglavo stoji na brojci kakva je bila i u danima kada ste uživali u kojoj čokoladici previše. Zašto kilogrami teško idu dolje čak i kada pazimo na prehranu i gdje se sve kriju zamke debljanja?

zena debljanjeUz poznate izvore obilja kalorija poput slatkiša ili junk-fooda, postoje i skrivene zamke, čak i u zdravom stilu života, koje ne biste povezali s debljanjem. Na svu sreću lako ih je otkriti, a kad ih jednom prepoznate više vas neće tako lako zavarati.

1. Alergija

Mnogi koji pate od simptoma alergije primjetili su povećani apetit prilikom redovitog uzimanja tableta protiv peludne hunjavice. Uzrok povećanog apetita je antihistamin, sastojak mnogih protulaergijskih preparata. Kako alergija, odnosno kihanje i šmrcanje, često i bude osobu tijekom noći, poremećeni san i iscrpljenost potiču uzimanje hrane za nadoknadu energije.

2. Slanje e-mailova

Sve popularniji trend slanja e-mail poruka između kolega koje rade u istom uredu ili čak u istoj prostoriji doprinose debljanju. Možda vam se to čini pomalo nevjerojatno, ali dokazano je da se na taj način tijelo udeblja za pola kilograma godišnje. Nije puno, ali se lako izbjegne.

3. Umjetni zaslađivači

Umjetni zaslađivači potiču glad i potrebu za unosom šećera. Budite oprezni jer trenutno smanjeni unos kalorija u piću ili desertu ne znači da utjecaj umjetnih sladila na organizam time prestaje.

4. Zabrinutost

Stres potiče lučenje hormona kortizola, odgovornog za slanje poruka tijelu za skladištenjem masti, pogotovo u predjelu abdomena. Tako uz već postojeće razloge, imate "izgovor" više za odlazak na masažu!

5. Preskakanje obroka

Nakon svakog obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 30 posto u naredna dva sata, ali ako preskočite obrok, propustite i pojačani rad metabolizma. Najveći problem je propuštanje doručka. Tijekom noći izmjena tvari usporava se za 5 posto te na toj razini ostaje do sljedećeg obroka.

zena, mrsavljenje6. Toksini

Glavni organ za sagorijevanje masti je jetra. Ukoliko je ona "pretrpana" toksinima poput alkohola, ne uspijeva uspješno probaviti masnoće u organizmu. Želite li smršaviti smanjite alkohol, bijeli šećer i zasićene masti.

7. Salate u fast-food restoranima

Prema nekim nutricionističkim analizama, salate s umakom u fast-food restoranima sadrže više kalorija od hamburgera. Salata s piletinom broji 452 kalorije, a sendvič s piletinom 375 kalorija.

9. Gledanje televizije

Krvni tlak i metabolizam se za vrijeme gledanja televizije toliko uspore da se za sat vremena potroši 20 do 30 kalorija manje nego da ste sat vremena samo sjedili.

10. Kontracepcijske pilule

Pilule koje u sebi sadrže progesteron mogu povećati apetit.

11. Debljaju li sve vrste masti?

Naravno da ne. Mast nam je neophodna za održavanje zdravog tijela, ali ne ona zasićena već ona bogata omega-3 kiselinama. Riba, žitarice i avokado - da, slanina i kobasice - izbjegavajte što je više moguće.

12. Kasno lijeganje na počinak

Iscrpljenost utječe na sagorijevanje ugljikohidrata i time usporava metabolizam.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.