Stručnjaci tvrde da je nordijsko hodanje idealno za zdravlje - odvija se na svježem zraku, korištenjem štapova štede se zglobovi, aktivira se 50 posto mišića tijela i puno je efikasnije od klasičnog hodanja

zena, nordijsko hodanjeNordijsko hodanje tijekom posljednjih nekoliko godina steklo je niz pristaša diljem svijeta i definitivno postalo jedan od najpoznatijih rekreacijskih sportova. Iako planinari i šetači po prirodi oduvijek koriste razne vrste štapova (od grane drva ili planinarski štap sličan po obliku i materijalu kakav se koristi i u alpskom skijanju), u ovom slučaju radi se o potpuno drugačijem sportu, koji u sve većem broju koriste rekreativci različite dobi. Ono što je kod nordijskog hodanja upravo velika prednost - jest da je idealno za sve dobi, tj. cijelu obitelj - od baka i djedova do unučadi.

Kako je nastalo?

Nordijsko hodanje nastalo je 1997. godine u Finskoj iz nordijskog trčanja sa skijama na snijegu. To je zapravo specifičan trening koji se sastoji od hodanja i razgibavanja pomoću štapova. Ovaj rekreacijski sport je relativno mlada sportska vještina koju može naučiti gotovo svatko, neovisno o tjelesnim sposobnostima.

Nordijsko se hodanje osobito preporuča osobama s prekomjernom težinom, koje imaju problema s leđima i zglobovima. Isto tako, ovisno o intenzitetu, to je alternativni oblik zanimljiv i profesionalnim sportašima.

Savršeno za cijelo tijelo

Tijekom nordijskog hodanja potrošnja energije veća je za 50 posto u usporedbi s običnim hodanjem. Stručnjaci vrednuju nordijsko hodanje gotovo isto kao i trčanje. Naime, 15 minuta nordijskog hodanja odgovara klasičnom trčanju od 12 minuta. Preračunato u kalorije, kod nordijskog hodanja, tijelo izgara 400 kalorija po satu, dok pri normalnom hodu izgori samo 280.

Kod nordijskog hodanja težina tijela se raspoređuje na dvije noge i dva štapa, pa se značajno manje opterećuju kralježnica, koljena i zglobovi, a sami štapovi omogućavaju individualni osjećaj sigurnosti i stabilnosti.

Tijekom nordijskog hodanja, izrazito je važan položaj tijela. Srednji dio tijela treba biti uspravan, pri čemu su stegnuti trbušni i leđni mišići. Osnovni korak izvodi se tako se da rukama zamahuje naizmjenično prema naprijed, ali suprotno od kretanja nogu (lijeva noga - desna ruka). Pri tom se područje ramena i područje kukova rotiraju u međusobno suprotnom smjeru.

Sama tehnika nordijskog hodanja nije osobito zahtjevna i uistinu je svatko može savladati vrlo kratkom vremenu. Ono je svakako jedan od najljepših načina kako se može provesti slobodno vrijeme u prirodi, posebno tijekom nadolazećih proljetnih dana.

Potrebna oprema

Štapovi za nordijsko hodanje, kvalitetne cipele ili tenisice, odjeća otporna na vremenske uvjete, rukavice, boca vode.

Šetači opremljeni samo tenisicama i tankim štapovima brzo hodaju i sve se odvija u tišini, osim karakterističnog zvuka "kljucanja" vrhova štapova po asfaltu ili betonu.

nordijsko hodanje

Učinci nordijskog hodanja:

- djeluje na popuštanje napetosti u području ramena i potiljka
- sprječava se osteoporoza i artritis 
- održava se gustoća kostiju i gipkost tijela 
- usporava se proces starenja 
- uspostavlja se ravnoteža duha i tijela 
- poboljšava se opća i mišićna izdržljivost 
- poboljšava se pravilno držanje tijela i ravnoteža 
- pojačava se rad vena i funkcija limfnog sustava 
- vježba se izdržljivost, snaga, gipkost, koordinacija 
- smanjuju se posljedice povreda
- štede se koljena i zglobovi, 
- smanjuje se degeneracije kukova, koljena i stopala
- upotrebljava se 90 posto 
- sagorijeva se do70 posto više kalorija nego običnim hodanjem

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.