Zimi se naše tijelo usporeno kreće, akumulira toksine poput motora kojeg je zbog hladnoće teško pokrenuti, posebno nakon blagdanskoga prejedanja, nespavanja i konzumiranja alkohola. Zbog toga jedna dobra detoks-kura pomaže da tijelo ostane u formi i sačuva vitalnost

žena jede jabuku

Nakon blagdana, detoks-dijeta služi kao regulator koji naše tijelo čisti od otpadaka i suvišnih ostataka hrane. Detoks-kurom, dajući tijelu potrebne lagane i nutritivno visoko vrijedne namirnice, pomažemo mu da ojača svoj imunitet, zimi još potrebniji nego u bilo koje drugo godišnje doba. Zimu poistovjećujemo i s manjkom tonusa. Detoks-kurom vraćamo tijelo u njegovu ravnotežu, eliminirajući tako kroničan umor (nesanicu, pospanost, nervozu...).

Koji je najpogodniji trenutak za detoks tretman?

Prije svega, nije dobro odlučiti se na detoks-kuru u trenucima profesionalnog stresa i pojačane aktivnosti. U slučaju prehlade ili viroze, također valja pričekati s detoksikacijom, sve dok se organizam sasvim ne oporavi.

Ali, čim osjetite kroničan umor, manjak vitalnosti, pretjerano debljanje, znači da tijelo traži detoksikaciju kako bi se vratilo u svoju ravnotežu.

Top namirnice za zimski detoks:

Jabuka - protiv kolesterola

Kivi - antioksidans, dobar izvor vitamina C

Kupus - bogat antioksidansima, a kalij kojim obiluje omogućava uravnoteženje PH krvi.

Avokado - sadrži vrlo jak antioksidans glutation

Matovilac - obiluje omegom 3 i kalijem

Poriluk - čisti crijeva

Celer - pročišćava bubrege

Špinat - antioksidans pun vitamina i minerala

Češnjak - antioksidans koji se bori protiv problema cirkulacije krvi

zdrava hrana

Primjer idealnog detoks-jelovnika:

Doručak: započnite dan prirodnim sokom od dvije jabuke (70 kcal na 150g), i tri mrkve (33 kcal na 100g), zdjelicom žitarica sa sojinim mlijekom te nezašećerenim zelenim čajem.

Ručak: miješana salata od matovilca (14 kcal na 100g) i avokada (160 kcal na 100g). Začinite je vrlo malo uljem od uljene repice (bogato omegom 3) i češnjakom. Filei bijele ribe pripremljeni na lešo s mirisnim začinima (korijandar, peršin), kao glavno jelo, bit će dobar unos proteina koji su potrebni tijelu, i špinat pripremljen na pari začinjen s malo ulja od uljene repice (bogato omegom 3) kao prilog. Za desert - kivi.

Večera: sok za čišćenje na bazi celera (30 kcal na 100g) i mrkve. Kuhani kupus, porcija ugljikohidrata (crna riža od 50 g) i porcija proteina (pirjana piletina oko 50 g).

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.