Osim što je vjeran prijatelj vitkosti (dakako, govorimo o jogurtu iz nemasnoga mlijeka), jogurt je i utjelovljenje zdravlja - izvor kalcija, fosfora, vitamina B skupine i važnih mliječnih bakterija. Jogurt-dijeta, pak, iznimno je praktična, posebno za zaposlene koji nemaju vremena za komplicirane dijetalne režime prehrane

jogurt

Vrijedni nutrijenti koje sadrži

Prije no što krenemo s menijem jogurt-dijete, valja sistematično objasniti sve blagodati jogurta za zdravlje, a jogurt doista jest namirnica koja našem organizmu donosi niz vrlo vrijednih nutrijenata. Kao prvo, on je izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za zdrave kosti i zube. Sadrži značajne količine vitamina B2, neophodnog za pravilno stanično disanje i dobivanje energije iz ugljikohidrata, masti i nekih aminokiselina. Jogurt nadalje sadrži i vitamin B12, koji je uz ostalo neophodan za rast i razvoj stanica. U njemu su prisutne mliječne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a na nivou crijeva potiču stvaranje zdrave bakterijske flore. 

Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus

Interes znanstvenika usmjeren je posebno prema dvjema bakterijskim vrstama u jogurtu: to su Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus. Te su dvije bakterije normalno prisutne u crijevnoj flori čovjeka zajedno sa ostalim bakterijama koje sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže organizma. Te bakterije nazivamo još i "protektivnim ili zaštitnim agensima ili čimbenicima". Bifidobacterium štiti od napada proljeva, održava ravnotežu mikroflore crijeva, smanjuje "štetu" koja nastaju nakon terapije antibioticima. Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus prianjaju uz sluznicu crijeva i ne dozvoljavaju ostalim bakterijama, koje mogu biti patogene, pristup sluznici. Jogurt i drugi njemu slični mliječni proizvodi ako se svakodnevno koriste u odgovarajućoj količini (djeca oko 1,5 dl; odrasli oko 3 dl), posjeduju zaštitni i stimulativni učinak na zdravlje cjelokupnog organizma.

vocni jogurtKalorijska vrijednost jogurta

Ona, dakako, ovisi o vrsti mlijeka iz kojeg je priređen. Tako primjerice 100 grama jogurta od punomasnog mlijeka ima oko 150 kcal (627 kJ), dok onaj dobiven vrenjem nemasnog mlijeka daje svega 45 kcal (190 kJ). Dodatak voća i šećera i nemasnom jogurtu povećava kalorijsku vrijednost, tako nemasni voćni jogurt uz dodatak jagoda ima energetsku vrijednost približno 70 kcal (300 kJ).

Glavne karakteristike jogurt-dijete

Jogurt-dijeta je jednostavna, praktična i primjenjiva u svakodnevnom životu, posebno za zaposlene ljude koji nemaju vremena za pripremu složenih menija koje iziskuje većina dijetalnih režima prehrane. Njena poanta je da se za središnji dnevni obrok - ručak - u organizam unese jedan nemasni jogurt u kombinaciji s voćem - to može biti sezonsko voće ili bilo koje drugo voće po izboru, ali svakako banana, koja će organizam dovoljno zasititi. Traje mjesec dana, ali može se primijeniti i kao način održavanja postignute tjelesne težine.

Primjer jelovnika (3 puta tjedno umjesto glavnog obroka jede se):

- 1 nemasni jogurt
- 1 jabuka
- 1 banana

Napomena: uz ovako lagani ručak važno je pojesti večeru koja sadrži sve važne hranjive tvari. Osim toga, ovu dijetu ne bi trebalo provoditi dulje od mjesec dana, a najviše dva mjeseca. Jogurt-dijeta obećava smanjenje tjelesne težine za 3-4 kg mjesečno bez velikih odricanja.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.