Kako tijelo nije naviknuto na manjak kalorija, nagla promjena režima prehrane dovodi do tjelesne iscrpljenosti i prehrambenog deficita, a dugoročno može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme

vitka žena

Lako je skinuti nekoliko kilograma, pa i više, no teško je održati novostečenu kilažu, teško je mijenjati svoje životne i prehrambene navike. A zbog još jedne pogreške koju radite kada brzo mršavite (a jasno je da želite što brže skinuti sve što vam se taložilo godinama), kilogrami se, kako su brzo otišli, brzo i vrate. I što je najgore, vratit će se i više kilograma nego što ste ih izgubili, tzv. jo-jo efekt. Tako ste opet razočarani, opet tražite neku drugu dijetu i čarobnu pilulu. A toga nema, sve je u vama, u vašoj glavi.

Tjedno je najzdravije gubiti 0,5 - 1 kilogram tjelesne težine, a višak kojeg imate svakako treba skinuti. Treba smršaviti prije svega zbog zdravlja. Svaki kilogram više opterećuje srce i krvožilni sustav, jetru, gušteraču, cijeli probavni trakt, kralježnicu (kilogram težine više opterećuje kralježnicu za 10 kilograma više), kukove i koljena, dakle negativno utječe na cijeli organizam. Višak kilograma uzrok je često i povišenog kolesterola ili šećera u krvi, povišenog krvnog tlaka, čak i nekih tumora, neplodnosti i dr.

Dijete u bilo kojem obliku po svojoj su prirodi energetski oskudne. Smanjenje unosa kalorija glavna je poanta držanja dijete. Upravo zbog toga treba izbjegavati nagle i brze tzv. superdijete koje dovode do instant detoksikacije organizma i brzog gubitka kilograma. Kako tijelo nije naviknuto na manjak kalorija, ovakva promjena režima prehrane dovodi do tjelesne iscrpljenosti i prehrambenog deficita, a dugoročno može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme.

Kod osoba koje naglo krenu na rigoroznu dijetu često se znaju pojaviti simptomi kao što su pospanost, glavobolja, nedostatak energije, opći pad imuniteta i problemi s koncentracijom. Brzopotezne superdijete, također, kao što sam već napomenula, ne mijenjaju prehrambene navike iz temelja što dovodi do jo-jo efekta i brzog vraćanja netom izgubljenih kilograma.

Preporučam da postepeno smanjujete dnevni unos kalorija, da restriktivne dijete provodite kroz najduže dva tjedna te da, kada dijeta završi, ponovno postepeno uvodite kaloričnije namirnice kroz period od nekoliko dana.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.