Trčanje, skakanje ili brzo hodanje s vremenom mijenja vašu tjelesnu kemiju. Nakon tri mjeseca smijete jesti i ono čega ste se odrekli ili ste se pokušavali odreći, jer treningom u vašem tijelu raste količina enzima koji sagorijevaju masti

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Već ste možda upoznate s činjenicom da dijete ne djeluju baš najbolje. Ako želite smršaviti, ugledajte se na srnu. Ona se ničega ne odriče, a sagorijeva masnoće. Potrebno je znati da se masti sagorijevaju samo u mišićima i samo uz višak kisika. Za to vam je potreban intenzitet aktivnosti koji će vam puls dovesti u zonu prikladnu za sagorijevanje masnoća, bio on 120 ili 180  (što ovisi o individualnim karakteristikama i maksimalnoj frekvenciji srca).

3 mjeseca aerobnog vježbanja dovodi do fizioloških promjena

Kod aerobnog vježbanja koji uključuje brzo hodanje, trčanje, skakanje, biciklizam, plivanje, planinarenje, energija za pokretanje mišića dobiva se u biokemijskim reakcijama u kojima se tvari iz hrane razgrađuju uz pomoć kisika.

Ukoliko ne vježbate aerobno i krenete sa aktivnostima  sagorijevat  ćete u pola sata 0,1 gram masti, što je veličina madeža. Međutim za 4 tjedna vaši će mišići sagorijevati već 5 grama, što je 50 puta više masti. Dok će za 12 tjedana težina sagorijevanja masti narasti  do 25 grama, oko 225 kalorija čiste  masti. Trčanje, skakanje, brzo hodanje s vremenom mijenja vašu tjelesnu kemiju. Nakon tri mjeseca smijete jesti i ono čega ste se odrekli ili ste se pokušavali odreći, jer treningom u vašem tijelu raste količina enzima koji sagorijevaju masti. Dok raste mišićna masa, masti se otapaju. Broj „pećnica" koje sagorijevaju masti se množe. Masne su stanice napadnute s više mjesta, više se enzima može prikvačiti i isprazniti napunjenu stanicu.

martina mavrin

Riješite se sala zauvijek

U neaktivnom tijelu odnos enzima koji sagorijevaju ugljikohidrate i onih koji sagorijevaju masti je oko 10:1. Prosječno istrenirana osoba ima omjer 5:5, dok dobro istreniranom tijelu omjer je 2:8. Ukoliko ste dugo zanemarivali svoje tijelo, zapuštali svoje mišiće sagorijevate samo ugljikohidrate. Usmjerite enzimski sustav svake mišićne stanice sa sagorijevanja šećera na sagorijevanje masnoća kontinuiranim svakodnevnim aerobnim vježbanjem.

martina mavrin

Mršavite i dok spavate

Vaš se metabolizam za 25 posto povećava pomoću aerobne aktivnosti i to tijekom cijelog dana. Tijekom gledanja televizije, čitanja omiljene knjige ili spavanja, tijelo i dalje sagorijeva masti. Svaki dan pokrenite svoj stroj za sagorijevanje masti i možete uživati u svojim omiljenim delicijama.

Aerobna aktivnost koči glad

Studije su pokazale da smo nakon vježbanja u aerobnom režimu manje, a ne jače gladni. Ovakvim se vježbanjem uz višak kisika izlučuje više holecistokinina - enzim koji signalizira mozgu: „Sit sam!"

Probudite svoj instinkt

S obzirom da se tijelo tijekom treninga prožima deseterostrukom količinom kisika, budi se tjelesni centar za instinkte, somatska inteligencija. Njezin je zadatak da zna kolika količina hrane je tijelu potrebna. Tada ćete bolje osjećati baš kao i malo dijete kada je vrijeme da prestanete jesti i na taj način smanjiti unos nepotrebnih kalorija.

Neka vaša odluka za ovu godinu bude aerobno vježbanje!

www.bodybalance.hr

 

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.