Instruktorica Martina Berger-Bedić vodi vas u relaksirajući svijet Vinyasa flow yoge. Kako se za koji mjesec ne biste morali suočavati s ozbiljno nakupljenim stresom, u obranu protiv njega krenite što prije. Kao jedno od rješenja predlažemo ovu jogu idealnu za (pre)zaposlene

 

joga martina berger bedicS početkom jeseni za većinu nas završava sezona godišnjih odmora i bezbrižnog perioda kada punimo baterije za nadolazeću sezonu. Uskoro kreću mnogobrojne obaveze i poslovni izazovi koji neminovno utječu i na povećanje stresa. Kako biste ga otklonili i održali tjelesnu formu i zdravlje na visokom nivou, razmislite o Vinyasa flow jogi idealnoj za sve (pre)zaposlene.

Što je Vynyasa flow joga i kako djeluje na naš organizam objasnila nam je Martina Berger-Bedić, certificirana instruktorica GaiaYoge te voditeljica satova joge u Makronovi.

Po čemu je  Vinyasa specifična u odnosu na ostale oblike joge?
Vinyasa je, za razliku od Hatha joge, dinamičan stil joge, u kojem se pozicije (asane) nadovezuju jedna na drugu te se na taj način spajaju u jednu cjelinu. Vinyasa je proizašla iz Ashtange, baze iz koje proizlaze ostali stilovi, samo je na neki način mekša. Ovisno o strukturi sata, odnosno grupi, sat može biti impulzivan i usmjeren na snagu - to je onda Power Vinyasa, ili sličniji plesu - Vinyasa flow.

Je li pogodna za različite stupnjeve fizičke kondicije ili zahtjeva određenu kondicijsku spremu?
Sat se uvijek može prilagoditi potrebama pojedinaca, no ovaj stil se ne preporuča osobama koje se nemaju naviku baviti nekim aktivnostima. Za njih bi najprije trebalo podsjetiti tijelo na rekreaciju npr. Hatha jogom ili jogom za početnike. Što se tiče kondicije, ona se stječe sa svakim novim satom.

Prepoznajte svoje granice

Koji su rezultati vidljivi nakon vježbanja ovog tipa joge?
Prvi rezultati su vidljivi već na kraju sata, kada dolazi najteža vježba - Savasana ili 'položaj mrtvaca'. Iako će se na prvi pogled činit kao jednostavna jer čovjek samo leži na prostirki, ključ je u tome da se treba potpuno opustiti. Zato se i kaže da je to najteža i najvažnija vježba. Već tu se počinje osjećati razlika između stanja organizma na početku i na kraju sata. No, već nakon par redovitih dolazaka počet će se primjećivati i dobrobiti poput olakšanja problema s kralježnicom, nesanicom, pokretljivošću, zatim povećanje kapaciteta pluća i naravno smirenje uma, u današnje vrijeme sve ozbiljnijeg problema.

joga martina berger bedic 2

Na koji način joga uklanja nakupljeni stres?
Vrlo jednostavno, nakupljani stres u organizmu 'razbija' se dinamikom vježbi koje uključuju usklađivanje daha i niza pozicija čime dolazi do intenzivnog unutarnjeg zagrijavanja te znojenja koje pročišćava i detoksificira tijelo, odnosno "izbacuje" stres.

Zašto je Pozdrav suncu uvijek sastavni dio sata joge?
Tajna Pozdrava suncu je u tome da su vježbe koncipirane na najbolji mogući način koji omogućava svim mišićima i zglobovima, dakle cijelom tijelu, da se istovremeno podjednako zagrije. Tek nakon toga se može krenuti na druge pozicije. Zato je i važno dolaziti na vrijeme na sat kako bi što bolje pripremili tijelo za ono što dolazi te paziti na upute instruktora, i naravno najviše od svega slušati svoje tijelo, što znači prepoznati svoje granice i dati si vremena za njihovo pomicanje.

Ljekovitost pravilnog disanja

joga pozaKoja se načela joge mogu primijeniti u svakodnevnom životu, u stresnim situacijama s kojima se susrećemo gotovo svakodnevno?
Etička načela joge poznatije i kao Yame odnose se na upravljanje vlastitim životom i kroz njih u biti pojedinac razvija vrline. Yame su - Ahimsa ili nenasilje, Satya odnosno istina, Asteya - ne-krađa, Brahmacharya odnosno umjerenost te Aparigraha tj. neposjedovanje...

Što se tiče fizičkog aspekta joge, suočeni sa svakodnevnim stresom najbolje je posegnuti za oružjem daha, odnosno disanja. Kako se pod utjecajem negativnih okolnosti nekontrolirano ubrzava dah, jedno od rješenja je usmjeriti pažnju na disanje, početi disati dijafragmom i jednostavno samo pratiti udah i izdisaj dok ne osjetimo kako napetost popušta. Odluke koje tada donesemo bit će puno učinkovitije od onih koje bismo donijeli u afektu.

Ako mislite da se u datoj situaciji nećete sjetiti usporiti disanje možda nije loše spomenuti kako Indijci vjeruju da se svaki čovjek rodi s određenim brojem udaha, i kada ih potroši odlazi s ovog svijeta. To je obično poprilično dobar razlog za produbljivanje daha.

Imate li kakav savjet za potencijalne vježbače?
Samo dođite probati. Pružite sebi priliku upoznati jogu bez predrasuda i očekivanja i vidite što će vam donijeti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.