Malu pauzu od stresnog dnevnog ritma pronašli smo u profinjenom lounge baru koncept storea Hugo Boss u Zagrebu. Za čarobne rituale čaja koje smo doživjeli zaslužna je Kuća zelenog čaja, tvrtka koja je u nas već godinama broj jedan kad je čaj u pitanju. Otkrivena je i tajna pu erha - najmisterioznijeg čaja na svijetu

ritual caja

Čudesni svijet čaja i čajnih rituala inspirativna je priča koja fascinira svojim nevjerojatnim detaljima - povijesnim, socijalnim, medicinskim, estetskim... Tako npr. japanska čajna ceremonija traje satima, svaki je pokret prožet simbolikom i svrhom, a svaki gutljaj krijepi tijelo i duh. Polaganost japanske čajne ceremonije svakodnevica je za svakoga onoga tko se otputi u Japan i dobije priliku živjeti u tradicionalnom japanskom domu. Poput polagane priče klasičnog japanskog No-teatra, čajna ceremonija je svojevrsna kombinacije meditacije, druženja, visoke estetike i stroge tradicije.

Kinezi, Koreanci i mnogi drugi azijski narodi imaju osebujne čajne ceremonije, baš kao i Britanci koji su najpoznatiji europski strastveni ispijatelji čaja. O Rusima da i ne govorimo - samovar, s uvijek spremnom kipućom vodom, središnja je zvijezda ruskog društvenog života i oko njega se vrti cijela čajna ceremonija - druženje, jelo, ogovaranje, dogovaranje...

Nažalost, u stresnom životu koji vodimo, zaboravili smo pomalo na ljepotu dokolice, uživanja u poslijepodnevnom čaju i laganom razgovoru, dok fine arome bilja krijepe organizam. Svaki je podsjetnik na ljepotu rituala čaja - vrijedan i važan. Baš kao podsjetnik na to da male stvari čine život ljepšim.

Najtajanstveniji čaj na svijetu

Tijekom veljače, svakoga utorka u 17 sati, u lounge baru koncept storea Hugo Boss u zagrebačkoj Petrinjskoj 3, ljubitelji čaja mogu uživati u najfinijim čajnim mješavinama, zahvaljujući Kući zelenog čaja, tvrtki koju vode Tanja Papić i Goran Španiček, i koja već godinama u Hrvatskoj uspješno promovira vrijednost i kulturu ispijanja čaja. Čajna druženja u Hugo Bossu posebna su i zbog toga jer je užitak povećan iskustvom ispijanja čaja iz prelijepih Rosenthalovih i Wedgewoodovih porculanskih šalica, od kojih je neke dizajnirala i glasovita Vera Wang, čije nas vjenčanice uvijek ostavljaju bez daha.

rosenthal salica, ritual caja u hugo bossu

Mnogi, koji misle da dobro poznaju čaj i čajne rituale, mogli su na ovim druženjima naučiti i nešto sasvim novo - tajnu čaja pu erh, najmisterioznijeg čaja na svijetu, koji liječi, krijepi i balansira energiju - ako su vam yin i yang u neravnoteži, pu erh će ih uravnotežiti.

Mariborski majstor čaja Gregor Blažič objasnio nam je: „Pu erh je poput živog organizma, prešan je u kolačiće unutar kojih posebne plijesni kriju izuzetno ljekovite mikroorganizme. To je čaj koji živi s vremenom i prostorom, a što je stariji, to je vredniji."

Doista čudesno - dođite i probajte - sljedeće Bossovo čajno druženje je u utorak, 23. veljače.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.