Tijekom, ovih vrućih ljetnih dana rijetko tko ostaje zatvoren u kući. Većina ljudi pobjeći će van, u prirodu ili jednostavno u šetnju gradom. No, može se dogoditi da nam i vani neće biti tako ugodno kao što smo očekivali, stoga pomoć možemo potražiti u eteričnim uljima koje će vruće ljeto učinit podnošljivijima

ljetnirelaks_etericnaulja_cijela

Ljeti uživamo na otvorenome na najjače - možemo sjediti na terasi i gledati zvijezde dugo u noć, baviti se sportom u prirodi, roštiljati i družiti se, voziti biciklom na posao, kupati se u rijeci i slično. No, svaka medalja ima i drugu stranu pa tako i ljeto. Natečenost, ubodi insekata, nepodnošljiva vrućina, ili pak prehlade radi pretjeranog rada klima uređaja samo su neki od nelagoda koje srećemo.

Priroda se je i ovdje pobrinula za nas. Kod odabira eteričnih ulja ljeti treba razmišljati o životnom stilu - koliko vremena provodite vani, koliko se znojite, te kako doživljavate to godišnje doba - alergije, suha koža i sklonost ubodima insekata.

Ohladi se, a ne prehladi

Hladna kupka dobar je izbor kad je more daleko. Neka temperatura vode bude oko 15 stupnjeva. Ubacite veliku šaku Epsom soli, pa pustite vodu da teče. Kad se sol otopi, dodajte 1 čašu jabučnog octa u koji ste dodali ukupno 30 kapi eteričnog ulja kadulje prave i paprene metvice. Želite li smanjiti bolove u mišićima nakon tjelovježbe dodajte u 1 žlicu meda sa 10 kapi borovica bobice, 10 kapi cedar himalajskog, te 10 kapi paprene metvice. Skratit ćete vrijeme oporavka, potaknuti cirkulaciju i otplavljivanje toksina iz organizma.

Mentolada

Zamislite vrućinu asfalta, povratak s posla, umor na kraju dana od jurnjave?! Ulazite u stan i dočeka vas velika, prozirna čaša vode s ledom, puno mente, limuna i slamčicom. Već vam je hladnije, zar ne? Za dodatni užitak stopala uronite u lavor s hladnom vodom, a u koji ste dodali sol s prethodno ukapanim eteričnim uljima: 10 kapi bosiljka i 5 kapi ružmarin 1,8 cineol za umor ili 10 kapi paprene metvice i 5 kapi naranče slatke za smirenje i osvježenje.

Topla zraka

Sunce nas grije, hrani, no nismo uvijek u mogućnosti provoditi obnavljajuće vrijeme vani. Iskoristite blagodati ulja koštica marelice (20ml) i lješnjaka (30ml), dodajte 8 kapi borovica bobice, 10 kapi lavande prave i 8 kapi koromač slatkog. Osim što će potaknuti cirkulaciju, ublažiti bol i napetost, djelovati na celulit, te njegovati i hidratizirati kožu, ova kombinacija mirisa anisa, slatkog-cvjetnog mirisa lavande, te osvježavajuće-drvenastog miris borovica preplavit će vaše ljeto pozitivnim vibracijama. Zdrava osoba može raspoznati do 10 000 mirisa, zato nađite idealan miris za ovo ljeto, uživajte i rastite.

Klara Benko, obiteljski aromateraput 
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.