Često čujemo da je tijelo instrument - hram duše. Uglavnom nam se sviđa legendarna misao da „nismo fizička bića s duhovnim iskustvima, nego duhovna bića s fizičkim iskustvom". Barem na osnovnoj razini, znamo i da zlouporaba vozila zvanog fizičko tijelo, kroz pretjerivanja u radu, jelu ili stresu bilo koje vrste ima svoje posljedice, od umora i depresije na dalje...

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

Spriječite nezgodu

Sve u svemu, svjesni smo čuda koje je tijelo. Koliko god poznajemo stanice i mehanizam funkcioniranja organa i organizma, ne znamo točno zašto i kako se taj savršeni sustav obnavlja i ponaša. A, koliko god poznajemo svoje tijelo - često ispadne da baš i nismo bliski s njim. Kako se, primjerice, ovog trenutka osjeća vaša slezena? Uhhh... pa... gdje je to... čekaj malo, imam je... Nitko nas nije naučio. Tijelo, kao i mnoge druge stvari u postojanju, uzimamo zdravo za gotovo, što ne bi bio problem da takva nepažnja prije ili kasnije ne rezultira nezgodom, psihičkom ili tjelesnom. Jer, znate zakon fizike: energija slijedi pažnju. A nezaliveni cvijet - vene. No, uopće nije stvar u nezgodi. Ona obično služi kao podsjetnik na dio (tijela ili života, a u stvari je to isto, jedno) kojeg smo zanemarili. Tako je uglavnom u zapadnoj svijesti, iako se i taj obrazac mijenja. Istok, pak, gleda na stvari drugačije: preventivno motri tijelo i njegove poruke te iz njih prima informacije o djelovanju koje može poboljšati, a time spriječiti neželjene posljedice.

Pročitajte svoje stanje svijesti

S druge strane, zašto se - u dobu buđenja svijesti - baviti tijelom? Činjenica je da se energetske tokove osjeća upravo kroz tijelo. Možemo apstraktno znati da postoje ovakve i onakve vibracije, ali je tijelo medij kroz kojeg ih osjećamo: od temeljnih, poput vrućine i hladnoće, do viših, kao što su užitak i strast. Ili tuga. Svima je poznato stezanje u grudima, kad je riječ o tuzi, ili famozni leptirići u želucu, kao znaku uzbuđenja. Upravo te tanahne vibracije pokazuju stanja svijesti - od kojih su nam neka poznata i uhvatljiva na prvi dojam, dok su druga suptilnija, i traže više pažnje. Energija, najspoznatljivija u tijelu, daje informacije o promjenama i procesima na suptilnima razinama, a njezino ovladavanje pruža mogućnost stvaranja - sebe, stanja i života koji čovjek želi na putu svog razvoja.

lijepa žena

Što su to blokade?

Tijelo je, zapravo, odraz duše. Nepogrešivo pokazuje trenutne osjećaje, misli i stanja. Kad se, primjerice, osjećamo odlično, držanje je uspravno, hod radostan, a mišići u zdravoj ravnoteži između opuštenosti i spremnosti na akciju bilo koje vrste. Kada se čovjek osjeća zabrinuto, organi i mišići su zgrčeni, a energetski tok minimalan, s obzirom da većinu sile troši grč unutar sistema.

U opisu toga uvriježio se pojam „blokada" - zapravo se radi o mjestu u tijelu, obično mišićima koji najjače „povlače" emocije, ali i organima, gdje energetski tok ne prolazi lako, nego zapinje. Blokade nastaju kao posljedica bilo kojeg emotivnog stresa i zapravo predstavljaju mudrost tijela na djelu: poslovica „iskustvo je odličan učitelj" ovdje se jasno pokazuje. Primjerice, ako je netko u djetinjstvu stradao od ugriza psa, izgledno je da na mjestu gdje je bio ugriz ima blokadu koja ga, potiho i nesvjesno, štiti od novih situacija, aktivirajući se u svijesti pri svakom susretu sa životinjom - može, recimo, djelovati na svijest tako da čovjeka pokreće u smjer odmicanja od psa. Ili, iskustva seksualnih trauma djeluju na mišićje oko spolnih organa tako da se ono steže u svakoj situaciji koja vibrira kao potencijalna opasnost od novih povreda. Čak i kad su okolnosti prijateljske - tijelo pamti i na nesvjesnim razinama. I na njima ima sadržaj koji nije svjestan, u smislu iz ovoživotnog iskustva.

Zbog toga blokade ne treba osuđivati kao „zlo kojeg se treba riješiti". One su, jednostavno, čuvari i putokazi. A, kada dođe trenutak spremnosti za daljnji razvoj, vrijedi znati kako ih maknuti. Jer, iskustvo i zakačenost na stare doživljaje u novim situacijama zapravo ne koriste, čak štete. Stoga je mudro nježno ih ukloniti, i vratiti stanje opuštenosti i spremnosti za nove životne avanture.

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.