Opuštanje i san povezani su. Imate li problema sa snom ili se ne možete opustiti, eterično ulje kamilice rimske odličan je izbor, jer je vrlo moćan sedativ, smanjuje nervozu, umiruje ritam srca, povećava dotok kisika u mišiće...

kamilica

Za zdravlje su potrebni: dah, hrana i piće, dovoljno sna i da radimo ono što volimo. Razmišljajući o ovoj činjenici, postavlja se pitanje u kojem segmentu ste zadovoljni svojim stilom života?

Živjeti bez kisika možemo svega par minuta, ali unatoč tome, često dišemo površno i plitko. Potrebu za hranom i pićem većina zadovoljava. Istina, hranimo se u prolazu, ovisimo o vremenu, a statistike ukazuju da jedemo previše i nekvalitetno. Suočeni s nizom obaveza i/ili problema,  ponekad izostane san. Također, najčešće radimo sve ono što moramo, a vrlo malo ili ništa od onoga što bismo voljeli. Ovako vjerojatno živi većina nas.

Male stvari za velike radosti (uz puno kamilice :))

1. Disanjem utječemo na cirkulaciju, opskrbljujemo tijelo hranjivim tvarima, usporavamo starenje... Upravo zato, disanjem možemo znatno poboljšati zdravlje, fizičko i psihičko.  Za početak je dovoljno, odmah prilikom ustajanja, otvoriti prozor i disati. Izdvojite 5 minuta i udišite cijelim tijelom i već ste učinili puno za sebe.

Često nosimo u sebi razne nelagodne emocije, vučemo situacije iz prošlosti i razmišljamo o njima... Jednostavna vježba disanja je slijedeća: udahnite svoju budućnost, a izdahnite prošlost. Svakim udahom udišite sve ono kako svoju budućnost vidite i zamišljate, a izdišite prošlost, posebno ono što vas muči.

2. Ono smo što jedemo. Iz prehrane bi trebali izbaciti bijeli šećer, bijelo tijesto, gazirane sokove, razne grickalice, alkohol,.. Mnogo voća i povrća formula je s kojom ne možemo pogriješiti. Namirnice kao: maslinovo ulje, biljno ulje avokada, riba, lanane sjemenke, te orasi djelovat će na depresiju, a  naranča, bobičasto voće, šparoge i crna čokolada potaknut će raspoloženje.

3. Opuštanje i san povezani su. Imate li problema sa snom ili se ne možete opustiti, eterično ulje kamilice rimske odličan je izbor, jer je vrlo moćan sedativ, smanjuje nervozu, umiruje ritam srca, povećava dotok kisika u mišiće...

Eterično ulje kamilice možete koristiti, brzo i jednostavno, tako da na papiranatu maramicu stavite 1 kap i udišete nekoliko minuta.

Prije spavanja pripremite si kupku. U kadu, dok još otječe voda, dodajte šaku kuhinjske soli. Kad voda bude spremna dodajte 2 dcl sojinog vrhnja u kojeg ste umiješali 1 žlicu meda te 6 kapi rimske kamilice, 6 kapi mandarine. Uronite u kupku i opustite se 20-ak minuta. Za to vrijeme u spavaćoj sobi ostavite aromalamicu s 10 kapi eteričnog ulja lavande. Ovakva kupka opustit će um, ali i ublažiti napetost leđa i ostalih mišićnih skupina.

Rimska kamilica uspostavlja sklad tijela i uma, osjećate li tegobe u želucu nanesite slijedeće ulje: u 20ml baznog ulja dodajte 7 kapi rimske kamilice, 5 kapi sjemenki komorača. Namažite na područje želuca, 2-3 puta dnevno.

kamilica
Eterično ulje rimske kamilice jakog je mirisa, pa budite oprezni s doziranjem.

4. Raditi ono što volimo znači puniti svoju dušu radošću i zadovoljstvom. Baš kao što se mala djeca igraju, takvo stanje trebaju i odrasli. Da bismo uživali u nečemu ne treba izdvojiti cijeli dan za sebe. Počnite s malim korakom, na putu za posao zastanite na par minuta i promatrajte izlazak sunca, kupite si cvijet, krenite na neku radionicu koju već dugo želite, a uvijek smatrate da vam nije potrebna ili da nije vrijeme... Ugodite si i napunite baterije.

Možda u početku neće biti jednostavno, no dozvolite si vremena da naučite pravilno utjecati na svoje zdravlje. Budite strpljivi sa sobom, jer jedan dan će se sve zakomplicirati i izgledati bez izlaza, a već drugi situacija će biti bolja... Svjesnost je jedini način da polako utječemo na zdravlje, da ga slažemo baš kao i puzzle.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.