Osjećate li se umorno ili patite od glavobolje, nesanice, jakih simptoma PMS-a, bolova u vratu i kralježnici ili jednostavno trebate poticaj za pozitivne promjene – probajte shiatsu. Ova učinkovita tehnika rada na tijelu „čisti" organizam od nakupljenih informacija i stresa te vam daje poticaj da se sami bolje nosite s izazovima

shiatsu masaža

Shiatsu je neinvazivna metoda rada na tijelu koja se temelji na postavkama tradicionalne kineske medicine, a razvila se u Japanu i obogaćivala saznanjima sa Zapada. Shiatsu djeluje blagotvorno jer regulira tjelesni sustav životne energije pritiscima na energetske putove koji se protežu površinom tijela, a nazivaju se meridijani. Tradicionalna kineska medicina ih opisuje kao rijeke koje teku našim tjelesnim krajolikom.

Kako djeluje shiatsu masaža?

Shiatsu djeluje blagotvorno jer regulira tjelesni sustav životne energije pritiscima na energetske putove koji se protežu površinom tijela, a nazivaju se meridijani. Tradicionalna kineska medicina ih opisuje kao rijeke koje teku našim tjelesnim krajolikom. Kada dođe do neravnoteže energetskog sustava, bilo na tjelesnoj, bilo na mentalnoj razini, uvijek će trpjeti naši najosjetljiviji organi ili dijelovi tijela. Kako kaže programska voditeljica Međunarodne shiatsu škole Hrvatska, Tatjana Rutonić, simptomi ne moraju nužno ukazivati na bolest onog organa na kojem su se pojavili, već oni samo mogu biti posljedica: "Ako primjerice tkaninu uhvatimo na jednom mjestu i malo zgužvamo, nabori će se proširiti i pola metra dalje. Slično je i s ljudskim organizmom."

Shiatsu prije svega djeluje preventivno. On "čisti" organizam od svakodnevnih nakupljenih informacija i stresa. Često nam nije dovoljan san, slobodan vikend, čak niti godišnji odmor, da se riješimo kroničnog osjećaja umora ili nekih drugih tegoba (nervoze, glavobolje, nesanice...). Tu shiatsu uskače kao pomagač u "resetiranju" i balansiranju živčanog sustava. Kvalitetan shiatsu tretman daje poticaj tjelesnoj inteligenciji da pokrene sve svoje snage koje su potrebne za iscjeljenje  te za povratak u homeostazu. Shiatsu, stoga, ne liječi, već našem psiho-tjelesnom sustavu omogućuje da se, aktiviranjem svojih unutarnjih snaga, samoregenerira i samoregulira.

Znanstveno utemeljene spoznaje

shiatsu masaža

Želimo li na neki način ublažiti stres kojem smo svakodnevno izloženi, osjećati se mirnije i stabilnije u poslovnoj i privatnoj sferi, želimo li povećati razinu osobnog strpljenja i, posebice, želimo li postići bolju koncentraciju, tada je shiatsu jedna od fantastičnih metoda koja u nevjerojatno kratkom vremenu obnavlja cijeli psihotjelesni sustav. Dobrobiti shiatsua dokazala je i znanstvena studija sveučilišta u Leedsu, provedena u Austriji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, koja je dokazala da je ova tehnika u gotovo 85 posto slučajeva poboljšala zdravlje i kondiciju ispitanika koji su tijekom godine prošli seriju tretmana. Gotovo 25 posto ispitanika smanjilo je unos lijekova, a oko 90 posto njih izjavilo je da je promijenilo životne navike i počelo živjeti zdravije. Da bi shiatsu bio ovako učinkovit, važno je birati kvalitetne i stručne, odnosno certificirane shiatsu praktičare. Onima, pak, koji imaju dara za rad na tijelu, a pritom žele cjelovito brinuti o svom zdravlju, edukacija za shiatsu praktičara idealan je spoj osobne dobiti i novih profesionalnih mogućnosti.

Saznajte više...

Dođite na besplatno predavanje o shiatsuu "Iscjeljujuća snaga shiatsua", danas, u četvrtak 6.9. u 19 sati, u Euorpski dom, Jurišićeva 1, Zagreb. Naime, nadolazeća jesen idealna je za „bildanje imuniteta" i povećanje vitalnosti. O djelovanju shiatsua i njegovoj primjeni u svakodnevnom životu govorit će najpoznatija hrvatska shiatsu praktičarka, Tatjana Rutonić iz Makronove.

Ulaz je slobodan.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.