Đumbir, cimet, makadamija, lješnjak, slatka naranča... - sve su to ulja koja griju tijelo, pojačavaju cirkulaciju, pospješuju protok limfe i vraćaju energiju. Također hrane kožu, djeluju protiv celulita i podižu raspoloženje! Evo nekoliko prijedloga kako se ugrijati u ovim  hladnim zimskim danima - piše aromaterapeutkinja Klara Benko

žena nanosi ulje za tijelo

- spadate li u kategoriju pravih zimogrozaca, u 30 ml ulja lješnjaka dodajte 8 kapi ružmarina cineol, 8 kapi čempresa, 5 kapi borovica bobice, 5 kapi lavande prave. Nanesite mješavinu odmah nakon tuširanja, potaknut ćete cirkulaciju, limfu, djelovati na celulit, a ujedno njegovati kožu.

- inhalacije snažno utječu na zdravlje, ali i na naše raspoloženje. Zimi, kada nam imunitet često oslabi, eterično ulje ravensare, zajedno s par kapi cimet-kore i slatke naranče bit će pravi užitak za umorno i pothlađeno tijelo. Ova ulja ojačat će imunitet, razbuditi optimizam i veselje, a podsjetiti nas i na fine mirise iz bakine i mamine kuhinje... Ravensaru u kombinaciji s lavandom ili slatkom narančom bolje je koristiti u spavaćoj sobi, dok su cimet-kora i slatka naranča primjereniji za prostor u koje boravimo preko dana. 10-15 kapi bit će dovoljno u aromalampici. Pazite da lampica ne ostane bez vode.

- koža stopala otporna je i čvrsta stoga tu možemo nanijeti eterična ulja direktno na kožu, naročito kod odraslih. U trenucima kad uletite hladni i promrzli pod topli tuš samo da se čim prije zagrijete, odmah nakon toga utrljajte 1 kap eteričnog ulja lovora u svako stopalo. Na ovaj način djelovat ćete preventivno na respiratorne viruse i druge poremećaje dišnih organa. 

- imate li problema s cirkulacijom, u 10ml biljnog ulja (badema) dodajte 5-8 kapi đumbira, dobro utrljajte u stopala i potkoljenice. Pratite kako fini, peckavi miris đumbira pokreće cijelo tijelo. Trebate li malo veselja ili vrcakosti, umjesto đumbira koristite crni papar. Zabava je zagarantirana!

- makadamija je kraljica zime. Ovo divno biljno ulje svojim toplim, ugodnim mirisom njeguje i hrani kožu. Brzo se upija, stoga ga možete koristiti i u čišćenju lica od make-upa. (Ukoliko ste alergični na orašaste plodove s ovim uljem trebate biti izrazito pažljivi ili ga u potpunosti izbjegavati).

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.