Često zaboravljamo da smo i sami dio prirode. Baš kao što otpada lišće sa stabala i ranije zalazi sunce, tako se polako povlači i naša energija. Topli napitci, ugodna odjeća, više sna, prehrana pojačana vitaminima samo su neki načini kako zadržati dobro raspoloženje

pravila protiv zimskog umora

U aromaterapiji možemo izdvojiti više eteričnih ulja koja će vas oraspoložiti i pokrenuti, a možete ih koristiti kao:

a) Kupka za poticaj – šaku himalajske soli i sode bikarbone dodajte u kadu dok se još toči voda. Soda bikarbona sve se više koristi u održavanju higijene i ljepote. Omekšava vodu, blago djeluje kao piling, a njezina lužnatost ima antiseptično i protugljivično djelovanje. Kad se sol i soda otope dodajte 2 dcl vrhnja, 2 žlice ulja koštica marelice i 8 kapi grejpa (ili mandarine usplođa), a za potpuno ugađanje samoj sebi i par kapi ylang ylanga. Ova ulja njeguju kožu, otpuštaju stres i depresiju. Nakon kupke poželjno je odspavati i odmoriti se.

b) Disanje i meditacija – mnoga istraživanja potvrđuju da meditacija djeluje kod oslobađanja od stresa i napetosti koje svakodnevno doživljavamo. Osim na tijelo blagotvorno djeluje i na mozak, balasira se rad organa, usporava disanje, snižava krvni tlak... Za početak je dovoljno sjesti, ugodno se smjestiti, pripremiti prostor (staviti laganu glazbu, ugastiti mobitel), te zatvoriti oči. Svakim udahom prema nosu prinesite eterično ulje rimske kamilice (ili ravensare ili limuna) i nježno udišite cijelim tijelom. Nakon 20 udaha i izdaha, samo nastavite normalno disati, pratite tijelo, da li je još napeto i gdje... Ponovite ako treba.

Odabrati možete između: citrusa, ravensare, đumbira, ružmarin cineol, gorke naranče...

žena, lavanda

Zimski umor i neraspoloženje dodatno možete smanjiti:

Vježbama jačanja osobne energije – mnoge stare kulutre redovito su održavale energiju tijela pomoću laganih vježbi kao što su do in, thai chi, joga, i dr. Veliki fokus ovih vježbi je i na disanju koje pomaže da otpustimo napetost i obnovimo se. Ako niste nikad imali isustva s ovakvim vježbama, dobro je u tom slučaju početi vježbati s iskusnim instruktorom. Potražite neki centar gdje se iste održavaju. Osim umora djelovat ćete i na tegobe koje imate (PMS i poremećaji menstruacije, razne upale, glavobolje, prehlade...).

Svjetlost - hodajte vani na dnevnoj svijetlosti, poželjno suncu, kad god je to moguće. Naime, mnoga istraživanja pokazuju da ljudi koji pate od zimske depresije imaju zajdničku boljku – nedostatak svjetlosti.

Tjelovježba – poznato je pokreće razinu seratonina, time i bolje raspoloženje. Ironično je naime da osobe koje bi najviše trebale biti motivirane za vježbanje se najteže pokreću! Pokušajte s vježbama koje su vam zabavne, zanimljive... npr. jedan dan hodajte, drugi dan planirajte pilates, pa opet hodanje... Vježbanje u popodnevnim satima smanjit će i umor navečer.

Ostanite pozitivni – sve što nije bolest, moguće je riješiti. No znamo da je čak i bolest moguće iscijeliti pravilnim pristupom. Negativan doživljaj nas samih, ali i okolnosti oko nas blokira našu energiju, tako nas još više onemogućava u željenome, ali i zdravlju. Rijetko kad je sve baš upreno protiv nas, stoga se treba odlučiti i pokrenuti se, mijenjati sebe i okolnosti ako nam se ne sviđaju, a sve to lakše ćemo s pozitivnim pristupom.

Ako želite promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćete sve potrebno za zdravlje i dug život.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.