Energija koju uložite u pripremu svakodnevnog obroka garantira i veličinu uspjeha. Isto se odnosi na ostvarenje projekta na poslu ili pak rezultat tretmana ili liječenja na koje idete

masaža za relaksaciju

Upravo ovisno o količini vaše uložene energije te fokusu masaže možemo podijeliti na:

1. Masaža protiv boli – osoba koja osjeća bol, najčešće je fokusriana samo na to. Jedini cilj joj je da bol prestane! Žele snažnu masažu, da se razbiju miogeloze, spazme... Trpe, boli ih te jedva čekaju da ista zavši. Spremni su doći više puta, dok god ih boli.

2. Opuštajuća masaža ili masaža kao prevencija bolesti – neke osobe redovito odlaze na masažu. Cilj im je opustiti se, održavati tijelo. Ove osobe ponekad pod utjecajem vanjskih okolnosti (ali i svog unutrašnjeg svijeta) također osjete napetost, bol u leđima ili nogama, međutim zbog redovitosti, te navike opuštanja i preopuštanja terepeutu koji poznaje klijenta tijelo se brže dovede u red. Dobrobit ovakvih masaža je poznavanje klijenta, tako da se terapeut može bolje posvetiti iscjeljivanju (zna koja ulja klijent voli, kako podnosi bol, te kojim tehnikama djelovati kad je osoba kad je pod stresom).Ove osobe vrlo su odgovorene prema svom zdravlju, unaprijed planiraju svoje termine, ali ih ponekad i teraput podsjeti da je vrijeme za novo viđenje.

3. Masaža cjelovitog zdravlja – neke osobe spremne su dublje doživjeti svoje tijelo i svijet. Svijesne su da je naš vanjski svijet preslika unutrašnjega, stoga sve što se događa u nama, vidljivo je kroz naše odnose, poslove, raspoloženje, bolest. Dolaskom na masažu znaju što žele istražiti ili otpustiti. Npr. osoba koja ima upalu zuba, potaknuta je da razmisli o svojim ključnim odlukama – što ne može zagristi ili pregristi (psihosomatika); za vrijeme tretmana kroz fokusirano disanje bojama za taj energetski centar (svijetlo plava) pokreću se dodatna pitanja: osoba prati reakcije tijela, misli koje se pojavljuj, napetost (duboka meditacija); koriste se ulja koja utječu na taj centar (kadulja prava - izražavanje, geranij – potiče komunikaciju, lavanda – opuštanje - aromaterapija); dodatno osoba ponekad poželi izvući kartice iscjeljivanja (anđeoske, osho i sl) i izvuče kartu djece (povezana je brigom oko djece, začećem,kreacijom) - shvati da je početak svega u pitanju da li smo spremni za još jedno dijete? Jako ključna odluka, zar ne? Osobe koje preferiraju masažu cjelovitog zdravlja slušaju svoje tijelo, ponekad odaberu različite tretmane, od masaža do kupke, tretman tibetanskim zdjelama ili bioterapije karmičke dijagnostke, koja još dublje istražuje uzroke bolesti (uvjerenja, emocije ili čak i prošle živote koji utječu na sadašnjost). Prihvaćaju svoje tijelo kao prijatelja i slušaju ga.

Na rezultat masaže utječu i:

- ulja koja se koriste (organska i ekološki uzgojena ulja ima teraputsko djelovanje, tj. liječe),

- prostor u kojem se odvija treman bitan je za dublje opuštanje, baš kao i glazba, mir omogućava poniranje u sebe,

- i na kraju, ne manje bitno – znanje i svijest teraputa – ispravan terapeut podržat će vas svojim znanjem, pripremiti se energetski za tretman ako je to potrebno, ali i uputiti drugim kolegama ukoliko nema traženog rezultata; ponekad enegije dviju osoba jednostavo ne kliknu i tada je nabolje potražiti neko drugo riješenje.

U svakom trenutku pokušajte osjetiti svoje tijelo (kako mu je, što bi htjelo), pratite emocije, misli... Smatram da čak i kuhanje ručka uz bijes te pokoju dodatnu frustraciju (jer netko nije nešto napravio) daje obrok koji teško pada na želudac! Hrana je sve što unosimo u sebe: od "fizičke" namirnice, ali i emocije koje hranimo, intelauktalne informacije (kroz TV, knjige, novine), unosite samo ono iz čega rastete! Kad zapnete, svratite na masažu!

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.