Eterična ulja i njihove divne mirise uvesti u život možemo na razne načine, poboljšavajući tako naše fizičko i psihičko zdravlje

lavanda ulje

Potrebe/tegobe na koje želite utjecati mogu biti različite (razbistriti misli, ublažiti prehladu, smanjiti bol u mišićima...), no vrlo je bitno koristiti kvalitetna eterična ulja jer jedino tada će njihovo djelovanje potaknuti obnovu tijela, životnu snagu i energiju!

Eterična ulja su visokokoncentrirane tvari koje se dobivaju različitim procesima (hladno i vruće tiještenje, ekstrakcija superkritičnim ugljičnim dioksidom...) iz raznih dijelova biljaka i drveća. Sastoje od stotina komponenata (terpeni, alkoholi, aldehidi, esteri) stoga mogu utjecati na različite bolesti. Hlapivi su, pa ih je potrebno čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

Jednom kad se otvore mogu trajati nekoliko godina ukoliko su dobro čuvana. Neka ulja slabe s vremenom (citrusi) dok druga dobivaju na intenzitetu (npr. sandal, patčuli). Mješavine eteričnih i baznih ulja najbolje je napraviti neposredno prije korištenja kako bi sačuvale terepeutska svojstva.

Kako nabaviti eterična ulja tereapeutske kvalitete?

Da bi ulje bilo terapijske kvalitete, mora zadovoljiti određene kriterije, odnoso mora točno definirati eterično ulje, a to znači da je na etiketi vidljivo:

1) ime biljke – predstavlja se rod, vrstu, podvrstu
2) ime zemlje ili područja – okoliš gdje raste aromatično bilje utječe na osobine i sastav ulja
3) način uzgoja – da li je biljka divlja ili kultivirana, da li je zemlja obrađivana organski
4) način dobivanja – destilacija vodenom parom npr.
5) kemotip – neke botaničke vrste razlikuju se kemijski (npr. Ružmarin, Rosmarini officinalis, ALI IMAMO:
Ružmarin 1,8 cineol koristi se za poticanje cirkulacije i kod dišnih tegoba
Ružmarin Verbenone protiv ožiljaka i protiv batkerija
Ružmarin Camphor kod mišićnih grčeva

U našim trgovinama naći ćete npr: eterično ulje Manuke, 5ml (Leptospermum scoparium), način dobivanja: destilacijom vodenom parom, glavne kemijske sastavnice, podatke o izvozniku i uvozniku, rok upotrebe i zemlju porijekla.

Koristeći ulja s vremenom ćete i prema cijeni razlikovati kvalitetna ulja i patvorevnine (npr. cijena ulja jasmina kreće se od 500 kn za 5ml ili ulja kamilice rimske 130 kn za 3ml!).

Ponekad ćete naći na etiketama i razne ekološke oznake: 100% čisto, 100% prirodno, ili ECOCERT. Za početak je možda najmudrije koristiti ulja renomirane tvrtke.

Nekad davno čovjek je bio dio prirode. Tada je sebe i svoje životinje liječio travama i ostalim prirodnim dodacima koji su mu bili na raspolaganju i nije brinuo o kvaliteti! Svjest ljudi potiče ponovni povratak prirodi. Brinite i vi za svoje zdravlje prirodno i kvalitetno, to je ujedno i dobar način da brinemo i za naš Planet.

Femina.hr preporuka: eterična ulja brendova Pranarom, Oshadi, Florihana, Primavera i Aromara. 

Napomena: čista eterčina ulja nikad se ne nanose direktno na tijelo (osim ulja lavande prave) već uvijek moraju biti razrijeđena u nekom baznom ulju (bademovo, ulje marelice...).

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.