Zimzelen ima protuupalno, analgetično i spozmolitičko djelovanje. U zdravstvene svrhe koristi se kod reumatoidnog artritisa, bolova u zglobovima i mišićima, kod grčeva, upaljenih živaca

zimzelen

Jesenske boje u prirodi prekrasne su. Bilo bi lako uživati u pajzažu i plodovima kad osjećaj dolaska zime, sivila, golih stabala i škripave zemlje pod nogama ne bi bio tako blizu! Da, hvata nas panika i zaboravljamo da sve ima svoju dobru stranu, pa tako i hladna zima. Srećom, priroda je bila milostiva čak i u tim uvjetima, darujući nam zimzelen čiju energiju i poseban miris možemo pratiti i zimi.

Njegovi izduženi bodljikavi listovi, prije destilacije, maceriraju se u vodi kako bi enzimi razgradili spojeve od kojih nastaje metil salicilat. Ima bijeli cvijet iz kojeg nastaje crvena boba (kao plod). Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, ali nalazimo ga u Europi i Nepalu.

Gaultheria procumbens ili tzv. zimzelen polegnuti vrsta je čije se eterično ulje češće nalazi na tržištu. Dobiva se vodenom destilacijom listova , a sadrži čak 99% metil salicilata. Zimzelen ima protuupalno, analgetično i spozmolitičko djelovanje. U zdravstvene svrhe koristi se kod reumatoidnog artritisa, bolova u zglobovima i mišićima, kod grčeva, upaljenih živaca, dok se u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji koristi kao pojačivač okusa u žvakaćim gumama, pastama za zube, vodicama za ispiranje usta... Zimzelen se ne koristi u preparatima za njegu kože radi iritacije.

Ovo moćno eterično ulje, može biti vrlo toksično i nikad se ne uzima oralno. Međutim, odlučne rezultate daje ukoliko se aplicira lokalno i to npr. kod:

Napetosti u glavi: u 10 ml bademovog ulja dodajte 3 kapi bosiljka metil-kavikol, 4 kapi lavande prave i 2 kapi zimzelena. Nanesite na bolno mjesto, udišite. Ova mješavina razbistirit će um i opustiti.

Bolnih mišića (upaljenih i bolnih zglobova): u 10 ml kantarionovog ulja dodajte 2 kapi zimzelena, 4 kapi eukaliptusa limunskog, 4 kapi petit grain gorke naranče. Ova uljna mješavine utrljava se na bolne zglobove i/ili bolne i zgrčene mišiće. Djelovat će na upalu, ublažiti bol te smiriti.

Kod kašlja, prehlade, bronhitisa: u 1 jušnu žlicu dodajte bademovo ulje sa 1 kapi zimelena i 4 kapi ravensare. Nanesite na područje prsa i leđa, 2x dnevno. Samo za odrasle, potaknut će imunitet i ublažiti bol u prsima od kašlja.

Ako ga koristite u aroma lampci dobit ćete ugodan miris koji utječe na dišne organe. U posudicu dodajte 2 kapi zimzelena i 7 kapi niaulija cineol za jačanje imuniteta.

etericna ulja

Zimzelen u Raindrop tehnici

Ova tehnika masaže potječe iz iscjeljivačkih rituala Indijanaca, a pomaže kod bolnih leđa, išijasa, zgrčenih mišića, skolioza... Raindrop je specifičan po nanošenju velike količine čistih eteričnih ulja na područje kralježnice i to ulja za: balansiranje (lavanda, vetiver), anitbakterijska (primorski vrisak, timjan timol), antivirusna (ravnensara, bušin), spazmolitična (bosiljak metil-kavikol, mažuran, petit grain gorke naranče), analgetična (gdje osim lovora, paprene metvice, spada i zimzelena) i ulja za poticanje cirkulacije (ružarin 1,8 cineol, čepres), te na kraju ponovo za balans.* Ova posebna masaža osim područja leđa i ruku uključuje i stopala, gdje se vrelim mokrim ručnikom, nakon masaže stopala ulja potjeraju, brže, u tijelo. Nakon tretmana idealno bi bilo popiti čaj i odmoriti se. Preporučuje se osobama koje imaju kroničnih problema s leđima.

Zbog toksičnosti, zimzelen se koristi lokalno i u malim količinama. Ne bi ga se smjelo koristiti duže vrijeme, i ne više od 5% u pripravcima. Nikad se ne uzima oralno, niti ga koristite kod djece. Osobe koje su alergične na aspirin također trebaju izbjegavati i zimzelen, kao trudnice i dojilje. Čuvati ga daleko od dodira djece, kućnih ljubimaca.

*Originalna raindrop tehnika uključuje drugačija eterična ulja. Ovaj način prilagođen je našem podneblju tako da medicinski, farmakološki i energetski ima isto djelovanje, od strane Centra Cedrus, fitoteraputa Stribora Marković i njegovih suradnika.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.