Mirisi cimeta i klinčića, tople jesenske boje, kreativni trenuci i unutarnja ravnoteža - svoje dane obogatite malim, ali vrijednim trenucima u kojim mislite samo na sebe i svoju radost. Jer ušli smo u dio godine koji ponekad nije najugodniji - mrak pada već u poslijepodnevnim satima, ujutro nas zaogrne gusta magla, automobili su okovani mrazom, bliži se zimsko računanje vremena... Tko se od nas, može pohvaliti optimizmom, dobrim raspoloženjem i poletom u takvim trenucima?

poboljšanje raspoloženja

Na svu sreću, priroda se, kao i uvijek, pobrine da i ove hladne zimske dane prebrodimo, uz malo truda, lagano i ugodno. Evo nekoliko načina kako možemo potaknuti dobro raspoloženje i radost.

1) Mirisi - miris je pravi okidač koji nas u samo jednom trenutku uspijeva prebaciti u prošlost ili na neko drugo, ugodno mjesto. Upravo zato opskrbite se divnim eteričnim uljima i počnite eksperiment: cimet list sigurno će vas odvesti u bakinu i/ili maminu kuhinju, neki od citrusa (slatka naračna, mandarina, bergamot) oživjet će prošlost i probuditi malu djevojčicu i njezine snove, otvorenost, te radost bez primisli i granica, ukazati na pozitivan i dobar kraj svake priče. Papar, fine peckave note, prebacit će vas u kazalište ili cirkus i potaknuti na vrcakovst, smijeh, te svakakve druge budalaste primisli. Iako komedijaš, papar, će ojačati energiju koju već imate u sebi, pogurati vas nježno, baš kao pravi otac na akciju. Kamilica, plavi heroj zaogrnut će vas svojim plaštem i donijeti snagu i ustrajnost, ukazati gdje pripadate.

Kako možete koristiti ova ulja? Jednostavno i lako, u aroma-lampicu dodajte tople vode (tako će ulja brže zamirisati) te ukapate 10-15 kapi nekog od gore navedenih ulja. Udišite i opustite se. Pratite posudu da ne ostane bez vode.

2) Tople boje - prekrasne boje jeseni griju nam srce i dušu. Ovo divno doba zrelosti bogato nas daruje, stoga prošećite do tržnice, opskrbite se žutim bučama, granama crvenog šipka, cvjetovima narančastog nevena i okružite se toplim, ugodnim jesenskim bojom. Neka vaš pogled unese te divne boje ugode i obilja u vaš unutrašnji svijet, a mašta će dalje učiniti svoje....  

3) Probudite kreativnost! Izradite svog mirisnog ježa! Moj omiljeni zimski jež vrlo je jednostavan, a potrebna je samo jedna naranča, te puna šaka klinčića koje nježno ugurate kroz koru do njenih finih sokova. Kružno ih slažite i spuštajte se prema dnu ploda. Vrlo brzo imat ćete narančastog ježa čiji fini miris pokreće cijeli organizam, te prizva ugodu kad god prođete pored njega, a traje i veseli danima.  

4) Unutarnji dijalog - i baš kao što se navečer ušuškate u krevet, onako kako vam najbolje odgovara, ugodite si i kad krene zimica, ili samo pomisao da je ljeto još daleko. Uzmite trenutak (i dok stojite u banci ili tramvaju), uronite u svoju unutrašnjost i zapitajte se: što bi me sada najviše razveselilo? Ideje koje se pojave mogu biti svakakve, prihvatite ih s ljubavlju, ne grubošću i egom odraslih ljudi: "kakve zelene rukavice sad želim?" ili "da, samo mi još trebaju crvene, dlakave čarape" i sl. Budite nježne prema sebi, pokušajte si vjerovati i pratiti svoje potrebe. Sigurna sam da ćete s vremenom vidjeti rezultate s kojima ćete biti ponosne i zadovoljne. 

A možda je upravo sada vrijeme za pitanje: što bi me danas učinilo sretnijom i radosnijom?

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.