Nježne, šarene kraljice vaših vrtova i balkona u rujnu će se još šepuriti na suncu, ali kad jesen poodmakne, morat ćete ih prebaciti u interijere kako bi spremno dočekale sljedeće proljeće. Uživajte u jesenskom ritualu „spremanja" svojih pelargonija i opustite se uz njihove divne boje, nježne peteljke i cvjetove

ruzicasta pelargonijaPelargonije su u narodu poznate pod raznim imenima: muškatin, đirani, čokete, sardoni, geranije, belagonije... Zbog svoje ljepote, jednostavnosti uzgoja, bogatstva boja (od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste) i otpornosti na štetnike, pelargonije su se dokazale kao zahvalne biljke za sve koji tvrde da nemaju „zelene prste".

Abeceda uzgoja

Traže sunčano, toplo mjesto i tlo koje mora biti umjereno vlažno i lagano humusno. Zbog prevlažne zemlje lišće žuti i otpada. Zalijevajte ih umjereno, ali vodite računa da ne špricate ni lišće ni cvjetove. Kad je zemlja lagano suha (prosušena) tada se ponovo zalijeva. Idealno vrijeme zalijevanja je u ranim jutarnjim satima ili kasno navečer. Kroz ljetni period (od polovice lipnja) prihranjuju se svaka dva tjedna i to rano ujutro. Tijekom jakih vrućina mogu se zalijevati i ujutro i navečer, a na balkon ili u vrt stavite ih sredinom svibnja, kad prestanu opasnosti od kasnih mrazeva. Ocvale cvjetove i cvjetne stapke vaših pelargonija uklanjajte, kao i listove koji nisu lijepi zeleni jer tako produžujemo cvatnju i zdravlje.

Što više to bolje

Razmnožavanje pelargonija se vrši pomoću reznica i to od polovice srpnja do kraja kolovoza. Vršne ili postrane grančice se uzimaju kao reznice, ali ne smiju biti previše drvenaste. Reznicu uzimamo tako što vršnu ili postranu grančicu odrežemo ispod peteljke najdoljnjeg lista. Rez mora biti ukoso napravljen oštrim nožem. Važno je da reznica stoji neko vrijeme kao bi se rez osušio. Donji listovi se trebaju ukloniti. Nakon toga, reznicu umočimo u hormon rasta (možete ga nabaviti u Vrtnim centrima) pa utaknemo u posude s pjeskovitom zemljom (omjer zemlje i pijeska je 1:1), zalijemo ih i stavimo na svijetlo mjesto koje mora biti zaštićeno od jakog popodnevnog sunca. Kroz 14 dana reznice će se ukorijeniti, a pritom treba paziti da zrak bude vlažan i da temperatura bude između 15 - 18 stupnjeva celzijusa. Reznice možemo umočiti u posudu s vodom i ostaviti da stoji dok ne puste korjenčiće. Ako voda ishlapi nadolijte je, ali nemojte mjenjati. Kad reznice potjeraju (novi rast) mogu se posaditi zasebno. Nakon toga ih se može izložiti punom svjetlu ili promjeni temperature i njegovati kao i matičnu bljku.

crvena pelargonijaOdaberite svoju omiljenu nijasnu i oblik

Postoje uspravne (Pelargonium zonale), viseće (Pelargonium peltatum) te velikocvjetne engleske pelargonije (Pelargonium grandiflorum). Za lijepši izgled vašeg balkona ili prozora mogu se uzgajati viseće pelargonije. Zanimljivo bi bilo kombinirati uspravne i viseće pelargonije, jer se tako dobije više cvijeća i dinamika linije koja uljepšava vaš balkon ili prozor i zadivljuje prolaznike ili susjede. Kao ukrasni element mogu se dodati viseći vrtovi i vrtići koji se spajaju sa okolnim zelenilom. Možete ih kupiti u prodavaonicama, ali ih možete napraviti i sami.

Priprema za zimu

U jesen pelargonije treba oštro podrezati na visinu od 25 centimetara. S tim rezom dobit ćemo ljepši i snažniji rast biljaka u proljeće. Stabljiku treba odrezati vodoravno ispod lisnog koljena (blago zadebljanje na stabljici iz kojeg izbijaju listovi). Dužina odrezane stabljike od odrezanog dijela i rastučeg vrha treba biti tri lisna koljena. Ti dijelovi mogu se koristiti kao reznice za razmnožavanje. U jesen iz zemlje vadimo pelargonije koje smo sadili u vrt i stavljamo ih u umjereno vlažan pijesak i čuvamo u hladnoj prostoriji do proljeća. Pelargonije s balkona treba prije jesenskih mrazeva prenjeti na svjetlo, suho i hladno mjesto (npr. negrijano stubište okrenuto prema jugu). Tijekom aktivnog rasta biljkama je potrebno više vode, dok zimi supstrat treba biti blago vlažan zbog opasnosti prenatopljenosti. Voda za zalijevanje mora biti na sobnoj temperaturi i tijekom odmora pelargonije se ne prihranjuju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.