Stalna trka s vremenom i obavezama, pasivan životni stil, nedostatak odmora, emocionalni i fizički grč vode u najmanju ruku k bolnim i napetim mišićima tijela. Upravo zato i ne čudi da su bolovi u leđima jedan su od najčešćih uzroka bolovanja današnjice

eterična ulja protiv bolova

Evo kako radi naš organizam: kostur nam daje oblik, podržava i štiti tijelo, dok se mišići brinu o pokretu. Vitalnošću zračimo kad su mišići i zglobovi gipki, a tada smo otporniji i na životne teškoće. Dugotrajna napetost troši nam energiju. Tegobe koje su povezane s mišićima su: istegnuća i iščašenja (česta kod sportskih aktivnosti), artritis i reuma (poremećaj razine kiselina i lužina u krvi). Za dobro zdravlje, osim snage, treba nam i pokretljivost mišića. Pretjerana veličina može biti i znak kronične napetosti i boli. Dobra pak prokrvljenost odstranjuje višak tvari iz tkiva.

Eterična ulja ne mogu riješiti uzork mišićnih boli i napetosti, no mogu ih ublažiti. Kombinacija slijedećih četiri ulja ovisit će o težini tegoba koje vas muče:

Eukaliptus limunski (Eucalyptus citriodora) djeluje protuupalno, smiruje, ublažava bol i spazme. Može se korisiti kod reumatoidnog artitisa, ali i celulita jer potiče razgradnju masnog potkožnog tkiva.

Lišće gorke naranče (Citrus aurantium) vrlo snažno djeluje na mišćne grčeve i bol, smiruje.

Lavanda prava (Lavandula angustifolia) smiruje, opušta grčeve i ublažava bol mišića (i probavnog sustava).

Zimzelen (Gaultheria) ima protuupalni, analgetični i spazmolitički učinak.

ISTEGNUĆE MIŠIĆA – obično je praćeno grčem i oštrom boli, a može nastati i oteklina. Mišić se previše istegne zbog snažnog pokreta, a neki od načina zacjeljivanja su: odmaranje, oblozi, kupke ili masaža.

Za lokalno utrljavanje na bolno mjesto: u 20ml biljnog ulja kalofila i badema dodajte 6 kapi zimzlena, 8 kapi lavande prave, te 6 kapi ružamarin cineol 1,8.

MIŠIĆNA BOL - može biti uzrokovana lošim držanjem, emocionalnim traumama, stresom, bolovima povezani s artitisom ili reumom, istegnutošću... Masaža bolnog područja ili cijelog tijela (posebno kod stresa i stalne napetosti) ublažit će bol.

Za lokalno utrljavanje: u 20ml biljnog ulja arnike i badema dodajte 7 kapi lišća gorke naranče, 5 kapi kamilice rimske, 4 kapi crnog papra.

ARTRITIS I REUMATIZAM - mnogi su uzroci ovih tegoba, kao i mnogi oblici bolesti (bursitis, giht, išijas...). Ublažiti simptome mogu kupke, masaže, promjena prehrane, akupunkutra, bioterapija i traženje uzroka bolesti, fitoterapija i dr.

U kadu ubacite šaku obične (ili Epsom ili himalayske) soli, natočite vodu. Na kraju dodajte 1 dcl sojinog vrhnja u koje ste dodali ukupno 15-20 kapi lavande prave, kamilice rimske, eukaliptusa limunskog. Nakon kupke odmorite se.

Da snagom uma možemo mnogo potvrdit će i činjenica da neki jogini mogu usporiti rad srca i hibernirati neko vrijeme. Srećom, NE trebate usporiti svoje mišiće, već samo brinuti za tijelo na vrijeme! Neki od načina su npr.: redovito vježbanje posebno joga (ojačat će tijelo, fleksibilnost mišića, poboljšati držanje i raspoloženje), Bachove cvjetne kapi i homeopatija ublažit će emocinalni dio, tehnike disanja i opuštanja smiriti um, transformirati nelagodne emocije...

Količina energije koju svakodnevno dajemo drugima velika je. ALI osvjestite i koju količinu energije svakodnevno dajete sebi kao investiciju za dugoročno zdravlje. Broji se sve: vrijeme za odmor, izdvojeni novac za masažu, čaj uz opuštajuću glazbu, jutarnja joga prije posla... Ne treba sumnjati uopće jer vaše tijelo prepoznat će uloženo, te tako slobodno rasti, razvijati se i sjajiti radosno iz dana u dan.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.