Prema kineskoj medicini, jesen je period tijekom kojega otpuštamo stare stvari i spremamo se za mirovanje. To je period novog početka. Ovo je, na fizičkoj razini, vrijeme organa debelog crijeva, pluća i kože, koji otpuštaju tvari koje ne trebamo, razne toksine iz tijela. Iskoristimo ovu priliku i razmislimo postoji li još nešto što treba otpustiti, možda neku emociju, situaciju, neku osobu ili štetnu naviku

jesen, sretna žena

Vrlo često otpušanja mogu biti bolna, no pomoći si možemo na razne načine, a eterična ulja su jedan od njih. Ulja kao što su: komorač, sjeme korijandra ili crnog papra začinit će vaš život, djelovati na probavu, ali pomoći i u emocionalnom otpuštanju. Dodamo li tim uljima neki od citursa (limun, grejp, mandarinu ili slatku naranču) dobit ćemo kombinaciju koja otpušta, a istovremeno potiče radost i optimizam.

1. Aromalampica je najjednostavniji način za opuštanje i prepuštanje. U posudu s vodom dodajte 10-15 kapi crnog papra i slatke naranče i udišite. Dok to činite, pri ruci imajte i bilježnicu u koju možete napisati sve ono što vas smeta. Ne razmišljajte o mislima koje se pojavljuju, samo pišite sve dok misli idu, olakšajte si dušu. Ponekad ćete se iznenaditi kakve su to sitnice!

2. Tuširanje "magičnom mješavinom". Ako se teško ustajete ujutro, a mrak vani ne olakšava situaciju, istuširajte se mješavinom od: 2 jušne žlice slatkog vrhnja, 1 jušne žlice bademovog ulja i 10 kapi mandarine. Udišite taj fini, slatko-citrusni miris. Lagano isperite kožu, osjetite kako je mekana, baršunasta, a um pozitivan i smiren.

3. Osvježenje radnog prostora. Dan proveden na radnom mjestu ponekad može biti dugačak, spor i nepodnošljiv. Svoj prostor možete osvježiti tako da u staklenu posudu sa sprejalicom dodate: 20ml alkohola, 80ml vode, 20 kapi eteričnog ulja slatke naranče, 20 kapi lavande i 20 kapi geranija. Dobro promiješajte. Ova kombinacija ulja dezinficirat će prostor, potaknuti komunikaciju, ali i radost. Vaši sati na poslu mogu postati ugodniji i produktivniji.

4. Redovita meditacija - pomoći će također da pronađete mir i ravnotežu. Evo primjera jedne: smjestite se udobno, sjednite ravne kralježnice. Fokus neka bude na disanju; udah-izdah, udah-izdah, tako nekoliko puta. Tada, udahom zamislite da udišete svoju budućnost, to će biti sve ono što želite, čemu težite (zdravlje, radost, putovanja ...), a izdišite svoju prošlost (sve osjećaje krivnje, žalosti, manje vrijednosti, razne povrijeđenosti,...). Udišite i izdišite. Što je osjećaj intenzivniji, utjecaj na tijelo je jači. Kod meditacije si dajte vremena i budite kreativni. Ne zaboravite da u Svemiru nema granica obilja i možemo imati sve, pitanje je samo koliko smo spremni primiti.

5. Prehrana prilagođena jeseni - treba što više konzumirati sezonsko voće i povrće, ali termički obrađeno u vidu raznih juha, variva, kompota. Namirnice jeseni su: smeđa riža, đumbir, limun, bundeva, korjenasto i lisnato povrće. Uhvati li vas loš osjećaj i depresija - banana, bademi i brusnice prva su pomoć prema dobrom osjećaju. U prehrani uvijek koristite nerafinirane proizvode, ekološki uzgajane namirnice kad god je to moguće.

6. Tjelovježba u kojoj uživate (a ne ona koja vam je opterećenje). Razinu serotonina, hormona sreće, osim hrane potaknut će i tjelovježba. Naime, kretanje ubrzava cirkulaciju i mozak dobiva više energije. Bilo kakva aktivnost odlična je jer depresija iscrpljuje. Počnite s onim što vas veseli jer jedino tako ćete se moći motivirati i biti redoviti. Hodajte, plešite, trčite, istežite se...

Napomena: trudnice i dojilje ne bi smjele koristi eterična ulja. Za sva dodatna pitanja posavjetujte se s liječnikom ili profesionalnim aromaterapeutom.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.