Saune jačaju imunološki sustav, eliminiraju toksine, poboljšavaju kardiovaskularni sustav i smanjuju poteškoće povezane sa stresom

sauna

Stručnjaci ističu da saune osim što jačaju imunološki sustav, eliminiraju toksine iz tijela, poboljšavaju kardiovaskularni sustav i rješavaju stresa, smanjuju kronične bolesti poput upale uha, krvarenja iz nosa i bolova u donjem dijelu leđa, vratu i zglobovima. Redovito korištenje saune ojačat će rad limfnog sustava, pospješiti metabolizam, usporiti starenje kože i doprinijeti sjajnom izgledu.

Pravila korištenja saune

Pravilno sauniranje sastoji se od zagrijavanja i hlađenja tijela, dvije podjednako važne aktivnosti! Za sauniranje je potrebno izdvojiti najmanje dva sata, tijekom kojih je preporučljivo da se proces grijanja i hlađenja tijela dogodi nekoliko puta.

Na povišenje tjelesne temperature u sauni organizam reagira jednako kao i kod povišene tjelesne temperature uzrokovane bolešću - pojačanim stvaranjem bijelih krvnih stanica koje imaju važnu ulogu u našem obrambenom sustavu. Znojenjem, koje se na taj način potiče izlučuju se razne vrste toksina, uključujući i kemikalije poput pesticida i teških metala. Organizam istovremeno također pojačano izlučuje i hormone dobrog raspoloženja endorfin, serotonin i dopamin te hormon rasta zaslužan za mladenački izgled kože i rast kose.

U sauni ne treba ostati predugo (u finskoj i turskoj oko deset minuta, a u infracrvenoj oko pola sata). Nakon izlaska iz saune tijelo se ispire mlakom vodom, a tek nakon toga hladnom. Slijedi odmor od barem 20-ak minuta. Tijekom sauniranja potrebno je nadoknađivati tekućinu pijenjem vode ili nezaslađenog čaja. Terme Olimia poznata je po vlastitoj termalnoj vodi koja je blago radioaktivna s temperaturom od 30 do 37 °C, a sadrži magnezij, kalcij i hidrogen-karbonate. Ljekovite odlike termalne vode Olimia potvrđuju se desetljećima i koriste u terapeutske svrhe i prilikom liječenja.

Spomenimo i to kako se saune ne preporučuju osobama koje imaju zdravstvene probleme, niti djeci ispod 4 godine starosti.

sauna

Femina.hr preporuka: Terme Olimia posjeduju najveći Svijet sauna u Sloveniji koji se proteže na 1550 m2 i nudi devet različitih sauna,kao iveliki izbor dodatnih programa u saunama (od vrtloga zraka, beauty programa s medom i bademovim uljem, do meditacijskog program ili onoga s himalajskom soli) tijekom svih dana u tjednu. Da bi se odabrao pravi program i kako bi se postigli najbolji zdravstveni učinci osoblje Terme Olimia uvijek je na raspolaganju sa stručnim savjetima. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.