Nepravilan rad štitnjače utječe na plodnost, trudnoću i razvoj djeteta. Upravo zbog toga u sklopu Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači cilj je educirati javnost, posebno žene, o važnosti pravilnog rada štitnjače za žene u reproduktivnoj dobi te djecu

zena, stitnjacaŠtitnjača, mala žlijezda koja proizvodi ključne hormone za ljudski metabolizam, ima veliki utjecaj na plodnost, pravilan razvoj trudnoće i djece. Upravo je to glavna činjenica o kojoj se želi podići svijest javnosti u sklopu Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači koji se obilježava od 24. do 30. svibnja. Ovu kampanju podržava farmaceutska kompanija Merck Serono u suradnji s glavnim organizatorom Međunarodnim udruženjem za štitnjaču (Thyroid Federation International), a provodi je Europsko udruženje za štitnjaču (European Thyroid Society), Latinoameričko društvo za štitnjaču (Latin American Thyroid Society) te Kinesko društvo za endokrinologiju (Chinese Society of endocrinology).

Cilj ove inicijative je pomoći ženama koje imaju problema sa štitnjačom da potraže pomoć kako bi se ti problemi što ranije prepoznali i dijagnosticirali. Tim je povodom Yvonne Andersson, predsjednica Međunarodnog udruženja za štitnjaču naglasila: "Majke često nisu svjesne negativnih posljedica koje nepravilan rad štitnjače može imati na njihovu plodnost i trudnoću. Upravo radi toga, potrebno ih je educirati i informirati kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje ali i pravilan razvoj njihovog djeteta." 

Inicijativu obilježavanja Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači podržao je i jedan od vodećih hrvatskih ginekologa dr. Erden Radončić te izjavio: „Trudnice i parovi kod kojih postoje problemi s plodnošću trebaju razgovarati s liječnikom te obaviti jednostavnu krvnu pretragu hormona štitnjače. Čak i najmanji poremećaj funkcije treba biti liječen prikladnom terapijom budući da štitnjača ima vrlo veliku ulogu u ženskoj reprodukciji i plodnosti."

Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače mogu biti uzrokovane nedostatkom joda ili poremećajem u radu štitnjače. Iako su među najčešćim u svijetu, bolesti štitnjače također su i među najrjeđe prepoznatim oboljenjima. Procjenjuje se da u svijetu više od 300 milijuna ljudi pati od smanjene aktivnosti štitnjače, međutim samo 20 posto ih se liječi. Najčešće bolesti štitnjače su hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače) i hipertireoza (povećana aktivnost štitnjače).

Štitnjača i trudnoća

Mnoge žene nisu svjesne da problemi sa štitnjačom mogu imati negativan utjecaj na plodnost, ali i na pravilan razvoj trudnoće. Osim kontrole hormona štitnjače prije začeća, vrlo je važno da buduće majke kontroliraju štitnjaču u ranoj fazi trudnoće jer neliječena bolest štitnjače povećava rizik zastoja razvitka djeteta u budućnosti, kao i mogućnost preuranjenog poroda, pa čak i mrtvorođenja.

Postporođajna hipotireoza

Kontrola štitnjače izuzetno je važna i u razdoblju prve postpartalne godine budući da neke žene razviju tzv. postporođajnu hipotireozu (PPT) čiji su simptomi slični onima postporođajne depresije kao što su umor, tuga i otežano gubljenje težine. Ovi simptomi najčešće su prolazne naravi i nisu zabrinjavajući ali se preporuča testirati hormone štitnjače prije uzimanja antidepresiva. Ako ovaj poremećaj ne prođe nekoliko mjeseci prije poroda, preporuča se uzimati hormonalnu terapija za liječenje hipotireoze.

stitnjaca i trudnocaSimptomi hipotireoidizma u trudnoći

Najvažniji simptomi hipotireoidizma u trudnoći su umor, depresija, bol u mišićima, zaboravnost, intolerantnost na hladnoću dok su najvažniji simptomi hipertireoidizma gubitak težine, iritabilnost i anksioznost, ubrzan rad i lupanje srca, tremor ruku i karakterističan ukočen pogled. Kod pojave bilo kojih od navedenih simptoma potrebno je što prije posjetiti liječnika radi daljnje obrade i postaviti točnu dijagnozu. 

Kod hipotireoidizma liječenje se provodi zamjenskom terapijom hormona štitnjače. Standardni lijek za hipotireozu je levotiroksin koji se uzima oralno i prikladan je za trudnice i dojilje. Trudnice s otprije poznatim hipotireoidizmom trebaju u trudnoći povisiti dozu levotiroksina i česte preglede radi utvrđivanja primjerene doze. U slučaju blažeg oblika hipertireodizma trudnice se obično samo češće kontroliraju dok se liječenje u težoj formi provodi anti-tiroidnom medikacijom ili kirurškim odstranjivanjem dijela štitnjače (bez primjene radioaktivnog joda).

Štitnjača i razvoj djeteta

Štitna žlijezda ima i vrlo važnu ulogu u rastu djeteta i razvoju njegovih neuropsihololoških osobina. Upravo radi toga, u slučaju izostanka ili neprimjerenog liječenja, disfunkcija štitnjače može imati teške posljedice na fizički i psihički razvoj djeteta. Glavni uzroci problema sa štitnjačom kod djece su da mogu biti rođena s nedostatno funkcionalnom štitnjačom ili se disfunkcija može razviti u slučaju premalog unosa joda u organizam s hranom, autoimune bolesti (npr.Hashimoto tireoiditis ili Gravesova bolest) ili ozljede štitne žlijezde. Problemi sa štitnjačom su često i nasljedni te je potrebno obratiti pozornost na djetetov razvoj i u slučaju poremećenog rada štitnjače započeti s terapijom što ranije. 

Najčešći simptomi hipotireoidizma kod djece su produžena žutica kod novorođenčadi, usporen rast kostiju i zubi, problemi s učenjem, zakašnjeli pubertet dok su najčešći simptomi hipertireoidizma promjene u ponašanju i uspjehu u školi, nesanica, nemir i iritabilnost. Ako je djetetu dijagnosticiran poremećaj rada štitnjače potrebno je provoditi jednostavnu pretragu tj. kontinuirano svakih tri do šest mjeseci provjeravati razinu hormona štitnjače i TSH u krvi.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.