Slično fitoestrogenskim namirnicama postoje i fitoestrogenske biljke. Njihovi "estrogeni" zauzimaju estrogenske receptore u našem tijelu i na taj način nam prirodno nadoknađuju manjak estrogena. U slučaju mioma ili zadebljanja endometrija, pomoći će nam u zaštiti od naših "prejakih" estrogena tj. dovest će do smanjivanja mioma i endometrija te krvarenja

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Vrkuta podiže razinu estrogena, ali nas po potrebi i štiti od njih. Konopljika podiže razinu hormona progesterona koji se prirodno luči i povećava u drugoj polovici ciklusa. Podiže LH hormon i inhibira FSH. Stoga osobno mislim da se konopljiku ne treba piti kroz cijeli ciklus (kako to čujem od nekih mojih pacijentica ili čitajući forume na Internetu). Zato smo mi liječnici i fitoterapeuti tu, da vas savjetujemo i da nas pitate, naravno.

Kadulja, naročito muškatna kadulja imaju fitoestrogensko djelovanje. Lipa, melisa, ruža, valerijana i kamilica smiruju i olakšavaju san. Biljke izbora su i korijen sladića koji sadrži estrogenske komponente tzv. izoflavon glycyrrhizin. Tu je i srdačica (Leonurus cardiaca), no nju osobno ne koristim u svojim terapijama.

Pijenje ružine vodice pripremljene namakanjem ružinih latica u destiliranu ili još bolje izvorsku vodu tradicionalni je lijek na Bliskom istoku za ublažavanje najgorih simptoma menopauze. Gospina trava je biljka izbora protiv depresije.

ružina vodica

I još neke biljke: anđelika; crvena djetelina s 1,0 - 2,5% izoflavona; jagoda koja u plodu i listovima sadrži dosta bora, a bor podiže razinu estrogena koji cirkulira krvotokom. Jagodi su slične breskve, trešnje, brokula te sjemenke kima i komorača. Biljka koja se često spominje kao fitoesteogenska je i cimicifuga. No, to nije biljka našeg podneblja pa ni s njom ne radim.

Dakle, svaki dan treba piti oko litru čaja od odabranog ljekovitog bilja i 50-100 kapi biljne tinkture. Tinkturu pripremam od vrkute i matičnjaka, a po potrebi dodajem glog, valerijanu ili konopljiku.

Preporučam također ulja za rodnicu načinjeno od: ulja jojobe, nevena, lavande i čajevca. Usto, ne bi bilo loše koristiti ulje za grudi: bademovo ili lješnjakovo, uz geranij, čempres i ylang ylang. Ova mješavina odlično poboljšava tonus mišića dojki.

Pročitajte tekst: Idealna prehrana u menopauzi! 

Lijep pozdrav svim gospođama u najboljim godinama - u menopauzi - od vaše klimakterične dr. Pokupec. :)

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.