Stomatologinja Tajana Novak objašnjava razlike između kućnog tretmana izbjeljivanja zuba pastom koju ste kupili u ljekarni ili drogeriji i profesionalnog izbjeljivanja. Ljetne dane dočekajte s blistavim i bijelim osmijehom

izbjeljivanje zubaU modernom svijetu, u kakvom danas živimo, svi težimo blještavom, svijetlom i zdravom osmjehu. Temelj svakog prekrasnog osmijeha je, dakako, temeljita i redovita oralna higijena (čišćenje i pranje zuba). Odmah valja napomenuti da zubna četkica nije dovoljna za kvalitetnu oralnu higijenu. Osnova seta za higijenu jesu zubna četkica, pasta za zube i zubni konac. Na tržištu postoje razne paste za zube, a u tom šarenilu postoji i popriličan broj pasti za izbjeljivanje zuba.

Smatram da je prije svakog tretmana izbjeljivanja potrebno prethodno profesionalno čišćenje i odstranjivanje zubnog kamenca i pjeskarenje zuba. Tim se tretmanom odstranjuju naslage (meke i tvrde) i pigmentacije s površine zuba. Pojedini su pacijenti već nakon tog tretmana zadovoljni svojom prirodnom bojom zuba. Ako nakon tog zahvata pacijent i dalje želi svjetlije zube, preporučujemo profesionalno izbjeljivanje.

Na tržištu postoji velik broj pasti za zube koje se reklamiraju kao sredstva za izbjeljivanje. Velik broj tih proizvoda može ukloniti vanjska/površinska obojenja sa zuba, ali ne može promijeniti prirodnu boju zuba. Dakle, jačina „izbjeljivanja" je zapravo učinak koji postižete uklanjajući površinska obojenja sa zuba. To je to!

Pazite što pijete i papate...

Prehrana ima važnu ulogu u nakupljanju pigmentacija na zubima. Tako će ljudi koji često konzumiraju kavu, čaj, crno vino, curry, soju, voćne sokove, colu ili duhanske proizvode (cigarete) imati više šanse nakupiti pigmentacije na zubima od onih koji to rijetko konzumiraju.

Nemoguće je očekivati od paste za izbjeljivanje zubi koja je tijekom pranja na njihovoj površini prosječno 2 minute, da postigne efekt profesionalnog izbjeljivanja. Paste za izbjeljivanje ne prodiru u tkivo zuba, ali uklanjaju proteinsku pelikulu (ovojnicu) s površine zuba na koju se nakupljaju/lijepe obojenja i to je najviše što od njih možete očekivati. Isto tako, dugogodišnje pigmentacije neće se moći odstraniti zubnom pastom.

Preporuka je da se paste za izbjeljivanje koriste u razdoblju profesionalnog izbjeljivanja i nakon tog tretmana kako bi se spriječilo nakupljanje/lijepljenje pigmentacija iz hrane na površinu zuba. Naime, boja postignuta izbjeljivanjem nije trajna. Ovisno o konzumacijskim navikama pacijenta boja može „trajati" duže ili kraće vrijeme. U prosjeku to je razdoblje od 1,5-3 godine nakon kojega se pacijent odlučuje na ponovno izbjeljivanje. 

pranje zubaNa što sve treba misliti prije izbjeljivanja

Paste koje kupite u trgovini/drogeriji mogu sadržavati peroksid, sodu, titanium dioksid ili neki detergent. Važno je napomenuti da prije svakog tretmana izbjeljivanja svi zubi trebaju biti sanirani. To znači da na zubina nema karijesa, odstojećih/nedostatnih ispuna (ispuni s rubnom pukotinom) i da nema otvorenih zubnih vratova (izloženi dentinski tubulusi). Karijes je potrebno sanirati, nedostatne ispune zamijeniti novima, a zubne vratove zatvoriti. U suprotnom, može doći do oštećenja zubne pulpe. 

Također, treba naglasiti da bilo kakav protetski rad neće posvijetliti pod djelovanjem profesionalnih sredstava za izbjeljivanje ili zubnih pasti. Ako ste nezadovoljni bojom vašeg protetskog rada jedini način promjene njegove boje je da ga zamijenite.

Paste za izbjeljivanje nisu štetne za zube, dapače, djeluju karijesprotektivno, no prečestim korištenjem mogu dovesti do oštećenja cakline i preosjetljivosti zuba. No želite li izbijeliti zube, posjetite svog stomatologa i napravite profesionalno izbjeljivanje. Na taj ćete način uistinu izbijeliti boju svojih zuba i to pod profesionalnom kontrolom.

Stomatološka ordinacija
Dr. Darja Bašić
Maksimirska 32
Zagreb
t: 01-2332-494

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.