Fatalna pjevačica Pink svojim svjetlucavim osmijehom plijeni pažnju kamo god dođe. Kao ljubiteljica trash glamura i blještavila nije ni čudno da je na svoje zube ugradila ukrasne dijamante. No nije pokrenula novi trend, on je star već tisuće i tisuće godina. O nakitu na zubima za vas piše stomatologinja Tajana Novak

pink s dijamantima na zubima, na jedinici i dvojkiOtkad je svijeta, postoji i ljudska potreba za uljepšavanjem i ukrašavanjem. Još su stari Egipćani u svoje zubne nadomjestke („proteze") stavljali detalje od žada. Ovaj poludragi kamen je osim dobrih vibracija (za koje se vjeruje da ih širi), imao više estetsku, nego bilo koju drugu ulogu u tim prvim zubnim protezama. Tako i danas, ljudi stavljaju drago kamenje, cirkone i slične ukrase na zube. Taj nakit, naravno, nema funkcijsku, već isključivo, poput piercinga ili tetovaže, kozmetičku ulogu i izraz je osobnog ukusa.

Zvijezde ih obožavaju

Pionir u ovom „novom valu" ukrašavanja zubi bio je Mick Jagger. Jagger si je, naime, dao ugraditi smaragd na zub. Kasnije se predomislio (zbog boje ovog dragog kamena), i zamijenio ga dijamantom. Zlatni je zub, kao modni detalj, furala Sporty Spice (Melanie Chisholm), a Mick Hucknall je u tu svrhu upotrijebio rubin na jednom od svojih (prednjih) zuba.

Ipak, najpoznatija po „dijamantima" na zubima je planetarno slavna pop-diva Pink, koja u skladu sa svojim blještavim imidžem, nije mogla odoljeti i blještavilu na zubima, pa nosi dva sitna dijamanta na lijevoj jedinici i dvojki. 

Nekome dijamant, nekome zubna tetovaža

Da bi se ovaj modni detalj približio široj populaciji, napravljene su imitacije dragog kamenja. Tako je danas sjajni detalj na zubu dostupan velikom broju ljudi. Osim dijamanata i njihovih imitacija, na tržištu postoje i zubne tetovaže. To su minijaturne sličice koje se pričvrste na zub.

Zubni je nakit izrađen od istih slitina/legura kao što su slitine koje se upotrebljavaju za izradu zubnih nadomijestaka (krunice, mostovi). One su stoga bezopasne i ne izazivaju alergijske rakcije u ustima pacijenta.

dijamant na zubuNajčešće je nakit izrađen od vrlo tanke višekaratne zlatne slitine unutar koje je inkorporirano specijalno staklo ili dragi kamen i kao takvo se pričvršćuje na površinu zuba. Da bi pričvrstili nakit na zub, potrebno je prethodno pripremiti površinu zuba. To se radi, baš kao i kod izrade kompozitnog ispuna, pomoću kiseline. Ovaj postupak ne oštećuje caklinu. 

Na pripremljenu se površinu cakline, pomoću posebnog ljepila, zatim lijepi (adhezivnom tehnikom) odabrani zubni nakit. Ovim se postupkom ne oštećuje zub, tek se može pojaviti prolazna preosjetljivost zuba (zbog kratkotrajnog djelovanja kiseline na eventualno izloženo dentinsko tkivo; izloženi zubni „vratovi"). 

Na površini zubnog nakita nakuplja se plak, stoga se i te površine moraju pažljivo čistiti. Da bi se spriječio nastanak zubnog karijesa potrebno je prati/četkati zubni nakit, kao i zubne površine, bez ikakvog posebnog tretmana.

Zubni se nakit lagano i bez opasnosti od oštećenja cakline uklanja s površine zuba kada pacijent izrazi želju za tim. Površina se cakline potom lagano ispolira i ostaje nepromijenjena (kao i prije postavljanja nakita). Naravno, nakit na zube vam sa sigurnošću može adaptirati i ukloniti samo stomatolog.

Stomatološka ordinacija
Dr. Darja Bašić
Maksimirska 32
Zagreb
t: 01-2332-494

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.