Zašto bi James Bond trebao koristiti kondome i kako Hollywood može pomoći smanjenju učestalosti spolno prenosivih infekcija? Prisjetite se kada ste posljednji put gledali neki popularni film koji uključuje scenu seksa. Koliko ste često čuli da likovi pričaju o kondomima ili kontracepciji prije upuštanja u intimnije aktivnosti ili ih čak koriste (a da to nije dio neke smiješne scene)?. Vjerojatno ćete se teško sjetiti

spolno zdravlje, kondomi

Vjerojatno svi imate neki filmski lik ili više njih koji su vam u nekom trenu bili uzor ili ste u nju/njega bili i pomalo zatreskani ili se nje/njega jednostavno sjetite s onim nekim posebnim mjestom u srcu. Razmislite o romantičnim osvajanjima tih likova koja često u filmovima i serijama prolaze bez ikakvih posljedica, a da pri tome nisu nimalo vodili računa o svom spolnom zdravlju niti spolnom zdravlju svojih partnera.

Modeliranje ponašanja jako je važno. Većina nas svjedočila je stotinama filmskih poljubaca prije nego što smo doista nekoga i poljubili. Vidjeli smo likove kako pozivaju simpatije na izlaske prije nego što smo mi izlazili. Na ovaj način učili smo i učimo o stvarima koje ćemo svi na neki način doživjeti i proživjeti, a o kojima vrlo često prije toga znamo samo iz filmova i serija, a danas i nekih drugih medija. Često o brigama i nedoumicama vezanima uz to ne razgovaramo ni sa kim drugim i zapravo nismo baš sigurni kako bi to trebalo funkcionirati i izgledati. Nemamo s čime usporediti pa nam je jedini model ono što nam Hollywood servira. A tu doista rijetko (ili nikada) učimo o osnovama sigurnog seksa.

Mediji u ovoj priči zapravo imaju veliku odgovornost, a obično su poruke koje dobivamo: seks uvijek mora biti totalno spontan, bez razmišljanja. Ostalo nije prihvatljivo. To je mit. I potpuno nerealno, kao i mnogo toga drugog u prikazivanju seksa na filmu. Kada bi u filmovima kondomi bili prikazani kao normalni dio ljubavnog života, osobe koje tek istražuju svoja prva seksualna iskustva ne bi tako lako povjerovale u mitove koji su i dalje jako rašireni. U filmovima se često niti ne spominju jer se to valjda "podrazumijeva" ili se o njima priča negativno ili ih se koristi za nasmijavanje publike. Iza svih tih sati koje smo proveli gledajući takve sadržaje dosta je vjerojatno da će nam ostati poruka da kondomi ili nisu potrebni jer ionako neće biti posljedica ili oni samo smetaju i uništavaju atmosferu ili su pak nekako povezani sa sramoćenjem.

Kako god da okrenete, nije baš neka promocija sigurnog seksa i čuvanja spolnog zdravlja općenito, svojeg pa ni tuđeg. Kad u pravom životu netko ustraje na njihovom korištenju zapravo nije mala vjerojatnost da će na neki način doživjeti osudu, ismijavanje ili nerazumijevanje.

Možda ste se sad zapitali - ali zašto biste ih uopće koristili? Ne čini vam se da ste mogli biti u riziku? Čini Vam se da Vaš partner/-ica nisu rizični? Osim ako ste od početka spolnih iskustava imali samo jednoga partnera/-icu s kojima cijelo vrijeme imate isključivo obostrano monogamnu vezu, bili ste izloženi riziku od zaraze spolno prenosivim infekcijama (SPI). Niti jedan spolni odnos u tom smislu nije u potpunosti siguran. Neke SPI mogu se jako lako prenijeti (različitim intimnim kontaktima) i često nemaju prepoznatljive simptome. Dakle, ako se niste pronašli u gornjem opisu i Vi ili Vaš partner/-ica niste se nikada testirali na spolno prenosive infekcije, zapravo ste bili ili jeste u riziku i druge metode kontracepcije, osim kondoma, ovdje ne pomažu i ne mogu Vas zaštititi. Niti kondom ne štiti 100% od svega, ali čak i kod najlakše prenosivih infekcija ipak značajno smanjuje šansu da ćete ih dobiti. Bez njih nemate nikakvu zaštitu. Fizička barijera koju kondom pruža ako ga koristite ispravno i od početka odnosa, štiti Vas od većine SPI. Ostale metode kontracepcije mogu spriječiti neplaniranu trudnoću, ali ne i SPI te različite komplikacije koje su s njima povezane. Baš zbog svega ovoga korištenje kondoma jedan je od najučinkovitijih načina kako možete brinuti o svom i tuđem spolnom zdravlju.

spolno zdravlje, kondomi

Vjerojatno ste već čuli mnoge mitove o kondomima koji se i dalje održavaju zbog različitih strahova:

MIT: Kondomi ubijaju romantiku i uživanje u spolnim odnosima.

Unatoč ovom uvriježenom vjerovanju oni zapravo mogu povećati seksualni užitak, ako koristite kondome koji su odgovarajuće veličine, oblika i materijala. Danas na tržištu doista ima svega za svačije ukuse i potrebe pa ih tako ima sa smanjenim udjelom lateksa ili od drugih materijala ako ste osjetljivi na lateks, različitih oblika, veličina, okusa itd. Trik je u tome da istražujete i pronađete ono što Vama i Vašem partneru/-ici najviše odgovara te ne odustanete nakon jednog neugodnog iskustva.

MIT: Koristim neke druge metode kontracepcije, kondomi mi ne trebaju.

Možda to u Vašem slučaju doista ima smisla, ali vodite računa da korištenje npr. samo oralne hormonske kontracepcije uopće ne štiti od SPI.

MIT: Pričanje o kondomima narušava spontanost.

Možda Vaš partner/-ica ne žele koristiti kondome? Prešutno pristajete ne koristiti ih i/ili o tome slabo ili nimalo ne pričate s partnerom/-icom? Komunikacija među partnerima o tome kako voditi siguran spolni život i čuvati spolno zdravlje važna je i povezana sa sigurnijim ponašanjima, međutim, često partneri ne razgovaraju o tome, a to se odnosi i na upotrebu kondoma. Razgovor o sigurnijem seksu može izgledati kao pregovaranje. Partner koji nerado prakticira sigurniji seks može Vas pokušati uvjeriti da se upustite u spolni odnos bez kondoma. Budite spremni na razloge koje može iznositi:

„Znam da sam čist/-a.“ – „Želim svejedno koristiti zaštitu. Oboje ćemo biti zaštićeni od eventualnih infekcija za koje možda ne znamo da ih imamo. Idemo se skupa testirati.“
„Samo ovaj put…“ – „Jednom je dovoljno.“
„Volim te. Nikada te ne bih povrijedio/la. Vjeruj mi.“ – „I ja tebe volim i ne mislim da bi me namjerno povrijedio/la. Ne radi se o povjerenju nego o činjenici da mnogi ljudi ne znaju da imaju neku infekciju.“
„Testirao/la sam se na HIV i negativan/na sam.“ – „Osim HIV-a postoje i druge infekcije koje su češće i lakše se prenose.“
„Nemam kondom kod sebe.“ – „Sreća za nas, ja imam.“
„S kondomom mi nije dobar osjećaj.“ – „Probajmo onda neku drugu vrstu kondoma“.
„Onda neću seks s tobom.“ – „Dobro, onda nemoj.“
Zapamtite, imate pravo zajedničkog odlučivanja i čuvanja svog spolnog zdravlja.

MIT: Kondomi su samo za mlade.

Često slušamo samo o mladima i rizičnim ponašanjima, ali nisu samo mladi u riziku od infekcije spolno prenosivim bolestima, mnoge spolno aktivne osobe srednje i starije dobi ne paze na spolno zdravlje, osobe starije dobi često ne koriste kondome npr. jer nisu navikli, misle da su sad već sve prošli pa nisu više u riziku itd. Zapravo podcjenjuju rizike u kojima se mogu naći kao i mlađa populacija. Možda se i vi pronađete među jednima, drugima ili trećima.

MIT: Samo skupine koje su „rizične“ trebaju koristiti kondome.

Zapamtite, važno je kako se ponašate, ako ste bilo koje dobi i bilo kakvih drugih karakteristika, to nije samo po sebi važno, ako ste bili ili jeste u riziku ili Vi niste, ali Vaš partner/-ica jesu ili bi/su mogli biti trebate se testirati i koristiti metode koje mogu zaštiti Vaše spolno i reproduktivno zdravlje i spolno i reproduktivno zdravlje Vašeg partnera/-ice te se redovito kontrolirati kod liječnika, a pogotovo ako primijetite bilo što neuobičajeno za Vas.

MIT: Pričanje o kondomima potiče na seks.

Istraživanja sustavno pokazuju da sistematizirani i kvalitetni programi edukacije odgađaju dob stupanja u seksualne odnose, smanjuju učestalost seksualnih aktivnosti te utječu na povećanje korištenja kondoma i drugih kontracepcijskih sredstava. Mladi koji su se o spolnosti i spolnom zdravlju educirali kroz integrirane programe temeljene na znanstvenim pokazateljima i koji itekako uključuju pričanje o kondomima i kontracepciji nisu se ranije upuštali u spolne odnose i nisu bili spolno aktivniji od vršnjaka.

MIT: Dijeljenje kondoma potiče na seks.

Veliko istraživanje pod nazivom A Systematic Global Review of Condom Availability Programs in High Schools obuhvatilo je programe dijeljenja kondoma koji su u nekim zemljama uvedeni u srednje škole kako bi se pokušalo utjecati na visoku učestalost spolno prenosivih infekcija (SPI) te maloljetničkih trudnoća. Analiziran je utjecaj na spolnu aktivnost i na zdravstvene ishode. Pregledom niza istraživanja zaključeno je da takvi programi ne potiču pojačanu spolnu aktivnost kod mladih, ne vode do većeg broja spolnih partnera niti snižavaju dob stupanja u spolne odnose. Kod većine korisnika programa primijećeno je češće korištenje kondoma te su u sporedbi s kontrolnim grupama koje nisu imale takve programe imali smanjenu stopu učestalosti spolno prenosivih infekcija i s njima povezanih simptoma i komplikacija. Ovo veliko globalno istražvanje pokazalo je da su strahovi vezani za ovakve programe neutemeljeni te da njihovo uvođenje i kontinuirano provođenje poboljšava zdravstvene ishode i pozitivno se odražava na spolno zdravlje. Dijeljenje kondoma po školama prevencija je spolnih bolesti, a ne poticaj na seks.

spolno zdravlje, kondomi

Koliko koristimo kondome?

U posljednjoj anketi provedenoj 2014. godine vidljiv je značajan pad korištenja kondoma, samo 50% (udio korištenja kondoma 2002. bio je 70%, a 2006. i 2010. 80%). U drugom istraživanju iz 2011. godine koje je provedeno među mladima u dobi 18 do 25 godina, samo je njih 20 % izjavilo da kod svakog spolnog odnosa koristi kondom. U isto vrijeme, SPI su u porastu.

Na što treba obratiti pažnju kada koristimo kondome?

Kondome čuvajte na odgovarajućem mjestu (hladnom, tamnom i suhom mjestu u neoštećenom omotu). Neodgovarajuća mjesta su topla i s malo prostora, gdje se događa pritisak ili trenje (npr. u džepu hlača, u pretincu automobila, novčaniku…) jer to može oštetiti lateks. Pazite da ih ne oštetite pri otvaranju i upotrebi.

Provjerite rok trajanja jer nakon isteka roka trajanja lateks od kojeg su kondomi napravljeni mijenja svojstva i oni postaju neupotrebljivi.

U pravilu, kvalitetni kondomi pucaju izrazito rijetko, najčešće zbog toga jer nisu pravilno stavljeni (pročitajte upute) ili zato jer su oštećeni prije ili prilikom stavljanja (oštećenja noktima ili zubima kod otvaranja i slično).

Vrlo, vrlo rijetko, širina (ne dužina) muškog spolnog organa (penisa) može biti problem, odnosno može povećati rizik od pucanja. To je jednostavno zaobići kupovinom tzv. XXL kondoma.

Ako koristite lubrikant, pazite da uvijek koristite lubrikante na bazi vode, jer lubrikanti na bazi ulja mogu uzrokovati oštećenje ili puknuće kondoma.

Jeste li znali da postoji ženski kondom? On također smanjuje rizik od SPI (nema ga u ljekarnama, može se naručiti internetom).
Niti jedan kondom ne pruža apsolutnu zaštitu, odnosno nije 100% siguran. To znači da ne pruža savršenu zaštitu, ali pruža dobru, djelotvornu zaštitu te, uz pravilnu uporabu, istodobno štiti od neplanirane trudnoće i od spolno prenosivih infekcija. To znači da ga treba staviti prije no što spolni odnos započne, a ne tijekom odnosa.

Zapamtite: kondomi Vam neće pomoći ako ih ne primjenjujete ili ih nemate uz sebe kada su vam potrebni. Planirajte unaprijed i držite ih spremne za pravi trenutak.

Više o pravilnoj upotrebi kondoma, zaštiti od spolno prenosivih bolesti i odgovornom spolnom ponašanju pročitajte na Spolno zdravlje.

Nemojte čekati zadnji trenutak da biste razmišljali o spolnom zdravlju, informirajte se, koristite kondome ili drugu kontracepciju koju Vam je propisao liječnik, redovito idite na kontrole, razgovarajte sa svojim partnerima i liječnicima o problemima i nedoumicama povezanima sa spolnim zdravljem, obratite se stručnjacima kad niste sigurni. Nemojte biti sigurni da baš Vi niste u riziku i da se baš Vama ne može ništa neželjeno dogoditi. Preuzmite odgovornost u svoje ruke i brinite o svom spolnom zdravlju.

Sad kad smo definirali glavne pojmove u Malom udžbeniku spolnog zdravlja i naučili Zašto je edukacija o spolnom zdravlju toliko važna te počeli konkretno razgovarati o tome kako možete zaštititi svoje i tuđe spolno zdravlje, razmišljajte dalje o tome do sljedećeg puta i slobodno nam se obratite putem aplikacije Spolno zdravlje ili putem ostalih kanala udruge HUHIV s pitanjima. Sva su dobrodošla. Pitajte, ne podrazumijevajte. Ne znamo niti mi sve, ali znamo koga i gdje pitati.

spolno zdravlje, kondomi

Piše: Maja Erceg, mag. psih., HUHIV

Web stranica: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.