Stolisnik - smiruje grčeve i upale pa se preporuča piti ga kao čaj ili tinkturu, a odlične su i sjedeće kupke u čaju od stolisnika i malo mente

stolisnikStolisnik je jedna od biljaka našeg podneblja koja iznimno veliku ulogu igra u balansiranju ženskih hormona i ublažavanju ženskih "boljki"  te ga često koristim kao sastojak u čajevima protiv policističnih jajnika, mioma, obilnog menstrualnog krvarenja i sl. Stolisnik, odnosno čaj od stolisnika, je i inače korisno piti kod unutarnjih krvarenja, krvave stolice, krvarenja iz nosa, ali i kod ostalih rana. Najviše pomaže kod svih tegoba veznih uz mjesečnicu, i kad je obilna i kad je oskudna, te ublažava grčeve maternice. Žene s izraženim PMS-om trebale bi tjedan dana prije početka krvarenja popiti nekoliko šalica čaja od stolisnika dnevno.

Stolisnik je iznimno vrijedna biljka - čaj od stolisnika općenito djeluje protuupalno, baktericidno, te potiče nastanak i otjecanje žući. Potiče i lučenje sline, želučanih sokova i želučane kiseline. Koristi se kao diuretik, a posebno je koristan kod povišenog tlaka. Izvana, za ispiranje ili oblog, pomaže zaustavljanju krvarenja na ranama.

Priprema: ako na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.