Zadržavanje vode tijekom PMS-a normalno je za mnoge žene zbog hormonalnih promjena. Može biti neugodno, ali postoje načini da ga ublažite, kao što su hidracija, zdrava prehrana, vježbanje i smanjenje stresa. Razumijevanjem uzroka i poduzimanjem potrebnih koraka možete smanjiti učinke zadržavanja vode...

intimina pms nadutost

Zadržavanje vode, također poznato kao nadutost, čest je problem mnogih žena tijekom menstruacije. Hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa, kao što su promjene estrogena i progesterona, mogu uzrokovati zadržavanje vode. Osim toga, i drugi simptomi PMS-a poput zatvora i umora mogu sve to pogoršati. Ali ne brinite, nadutost je normalan dio ciklusa, a Intimina donosi detaljan vodič kako je staviti pod kontrolu.

Zašto dolazi do zadržavanja vode?

Menstrualni ciklus ima nekoliko faza: folikularnu, ovulacijsku i lutealnu fazu. Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i traje do ovulacije, nakon čega slijedi lutealna faza. Zašto je to važno? Zbog hormona, naravno. Hormoni upravljaju našim tijelima, a kada je riječ o zadržavanju vode, estrogen i progesteron su na vrhu liste. Estrogen doseže vrhunac oko ovulacije i počinje polagano opadati neposredno prije menstruacije. Razina progesterona počinje rasti nakon ovulacije (pripremajući tijelo za trudnoću), a ako ne zatrudnite, razina progesterona pada i počinje mjesečno krvarenje. 

Nekoliko istraživanja pokazalo je kako i estrogen i progesteron uzrokuju zadržavanje vode u tijelu. Također utječu na transkapilarni gubitak vode, kada više vode ulazi u meka tkiva u vašem tijelu, uzrokujući njihovo oticanje (najčešće grudi, gležnjevi, stopala i nožni prsti). Budući da su razine oba hormona visoke tijekom PMS-a (možda ste primijetili da ste punašniji i da su vam grudi posebno čvrste?), u ovom trenutku zadržavanje vode ima tendenciju biti izraženije nego tijekom ovulacije jer ga svi ostali simptomi PMS-a čine intenzivnijim i neugodnijim nego što stvarno jest.

Može li se nešto učiniti u vezi s tim?

Naravno! Iako je u potpunosti normalno, zadržavanje vode i dalje može predstavljati problem. Ali možete pomoći u ublažavanju nelagode. Evo nekoliko načina:

Pijte puno vode: ovo će pomoći u ispiranju viška soli i smanjenju zadržavanja vode.

Jedite uravnoteženu prehranu: smanjenje unosa soli i prerađene hrane te dodavanje više vlakana i hrane bogate kalijem poput banana može pomoći u regulaciji vode u tijelu.

Redovito vježbajte: ovo održava protok krvi i pomaže smanjiti nakupljanje tekućine.

Isprobajte kompresivne čarape: ako su vam noge natečene, one mogu pomoći u smanjenju oticanja i nelagode.

Provjerite hormone: ako je vaše zadržavanje vode uzrokovano hormonskom neravnotežom, razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima na koje možete regulirati svoje hormone.

Smanjite stres: Stres može dovesti do zadržavanja vode, stoga pronađite načine da ga kontrolirate, poput meditacije, dubokog disanja ili joge.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.