Dokazano je kako postoji direktna veza mrežnice oka i hipotalamusa koji je odgovoran za naše emocije, raspoloženje i nivo energije, ali i rad hipofize koja upravlja svim endokrinim žlijezdama u tijelu. Zato vam za zdravlje i dobro raspoloženje treba dovoljna doza svjetlosti

vitamin d, sunceva svjetlostSunce opskrbljuje organizam visokovrijednim vitaminom D koji izaziva učinak sličan smijehu. Vitamin D nastaje pod utjecajem ultraljubičastih (UV) zraka sunčeve svjetlosti asimiliranih preko kože. U jetri i bubrezima vitamin D se pretvara u aktivan oblik koji se putem krvi prenosi do crijevne sluznice, gdje pomaže u stvaranju specifične bjelančevine koja osigurava apsorpciju kalcija u sluznici crijeva.

Znanstveno je dokazano da su ljudi, koji imaju dovoljno vitamina D u organizmu, manje skloni depresiji, nervozi, prejedanju ili naglim promjenama raspoloženja.

Sunčani vitamin, kako se još naziva vitamin D, potreban je za apsorpciju i asimilaciju kalcija i fosfora u organizmu te za pravilnu mineralizaciju, rast i oblikovanje kostiju. Koncentracija anorganskog fosfora u serumu viša je u proljeće i ljeto, a niža zimi. Vitamin D i UV zračenje povisuju njegovu koncentraciju u serumu.

Nedostatak vitamina D nastaje zbog nedovoljnog sunčanja i unošenja vitamina hranom, poremećaja njegove resorpcije i metabolizma u organizmu. Osjećaj gubitka snage, mišićna slabost, nesanica, zastoj u rastu kod djece samo su neki od simptoma njegova pomanjkanja.

Možete ga unijeti u organizam i pravilnim odabirom prehrane - ima ga u maslacu, mlijeku, jajima, ribi (npr. tuni, lososu, bakalaru i skuši) te u ribljem ulju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.