U svakoj sorti postoji neslućeni potencijal da se stvori vrhunsko vino - to znaju pravi vinari. Kao što prave žene znaju da će i mlađahni i promiskuitetni muškarci, s malo strpljenja i vremena, postati zreli i pouzdani

Jerko Žunić
Jerko Žunić

Kairosov kutak finih vina

Svijet muškaraca i svijet vina po mnogočemu se podudaraju. Naime, u svakoj sorti postoji neslućeni potencijal da se stvori vrhunsko vino, a vinar je taj koji ga oblikuje i odlučuje što od njega želi. Isto je tako i s muškarcima - kao kada upoznate mlađahnog, nezrelog muškarca, živahnog i nestašnog (ako pamtite prvu lekciju, sjetit ćete se da ga se može usporediti s mladim bijelim vinom kratkog vijeka trajanja, koje se brzo troši), on također ima potencijal da postane, rječnikom vina, vrhunski i zreo. 

A sada, zamislite sebe kao vrhunskog vinara. Imate u rukama dobru sortu, godina je bila izvrsna, urod nikad bolji, raspolažete vrhunskim podrumom... Uzbuđeni ste, prepuni iščekivanja da što prije osjetite miris i okus jer ste uvjereni da će rezultat biti fascinantan. Nestrpljivo punite prvu butelju, još nestrpljivije ulijevate vino u čašu... A rezultat je porazan. Pred sobom imate tanko vino, slabog tijela, neusklađenih kiselina; vino koje odbija. Pa gdje ste pogriješili? A sve se činilo tako idealnim! Da, činilo se, sve do onog trenutka... kada ste postali nestrpljivi, kada ste se požurili i postali nemirni... Želite vrh, a preskačete stepenice. S vinima i muškarcima treba imati strpljenja. 

Čini se da ste imali krivu procjenu, bili ste nestrpljivi, niste prepoznali situaciju i uskladili je s očekivanjima koja se uzimaju u obzir pri donošenju konačnog zaključka. Kada promatrate muškarce i, još važnije, kada ih birate, ponašajte se kao vinar. Preskočit ćemo, dakako, one vinogradarske faze tipa sađenje, njegovanje vinove loze, berbu i sav onaj mukotrpan rad. Ipak ste nježniji spol, nemojte se gnjaviti zemljom, burom i sušom, već se odmah spustite u mističan, tajanstven podrum pun izazova. U domeni eno-lita reći ću da postoje tri mogućnosti, odnosno tri faze kojima ćete putovati u borbi za vrhunsko vino. A upravo je to ono u čemu se muškarac i vino podudaraju, te tri faze su im zajedničke.

zena s casom crnog vinaMlado vino = mladi j***vjetar

U bačvi imate mlado vino, neiskusno je, tek je ugledalo svijet, željno je dokazivanja, nadmetanja... Nudi se svakome, gotovo da je promiskuitetno, žudi za testiranjem svojih mogućnosti i rušenjem granica. Na vama je da odlučite: hoćete li mu pružiti mogućnost da s veseljem krene u svijet i napuniti ga u butelje ili ćete potisnuti i zatomiti njegove čežnje,
vjerujući kako nije pravi trenutak. Imam razumijevanja prema vašim dvojbama jer mladost i poletnost mogu značiti ples koji traje samo jedno ljeto. Već iduće godine to nije isto vino, ni ista mladost. Ali, stisnite zube i ne zaboravite da je vaš cilj situacija koju samo treba strpljivo pričekati i koja donosi najbolje rezultate. 

Faza mirovanja = samo bez forsiranja

Uspjeli ste odoljeti onom kratkotrajnom naletu poletnosti i rekli ste „ne" napetosti te strpljivo krenuli dalje. Vino je sada u fazi mirovanja i čuvanja. Nema mućkanja, forsiranja, inzistiranja na promjeni, na grčevitom podizanju kvalitete. Izazov je tu, ali vaš pristup je nešto drugačiji.

Opušteni ste, ne zapitkujete bespotrebno, nema negodovanja, nema nemira u vama, ne stvarate dodatni revolt i ne želite uzburkati promjene. U osnovi, gotovo da ne trebate poduzimati ništa - samo budite tu. Pokažite brigu. Pobrinite se da je dobra atmosfera. Isto kao s muškarcem. Pojavite mu se u hladnoj noći - zagrlite ga, šutnju presijecite ponekim izrečenim osjećajem... Bit će dovoljno. 

Vrhunsko vino = muškarac vaših snova

U fazi C slijedi nagrada za sav vaš trud. Vino je sazrilo. Spremno je. Onaj kaos u mladenačkoj glavi je nestao, izdajničkih bubica u glavi nema, a vama se u svoj svojoj raskoši ukazuje jedan zreli, dominantni okus koji obuzima i kojemu se kao uživatelj možete prepustiti bezrezervno, s užitkom. 

Mnogi taj okus nikada ne dočekaju, jer požure s uživanjem u mladom, nezrelom vinu. Neki odustanu na pola puta i ostane im gorki okus u ustima. A vrhunski vinari dočekaju upravo onaj okus kakav su zamislili dok su još brali grozdove u vinogradu. I uvijek će vam reći da je silan trud, strpljenje i čekanje bilo vrijedno tog okusa. Dakle, dame, vi, kao i vinari... Ako nemate sreće da se situacija odmah poklopila s vašim očekivanjima, jedino što trebate je mudro i strpljivo odrediti put do željenog užitka.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.