Iznimno cijenim žene koje u čari zavođenja ubacuju i bocu dobrog vina. Ali ne bilo kojeg, već vina koja će se fantastično sljubiti s karakterom, osobnošću, pa zašto ne i izgledom i profesijom, pojedinog muškarca. Dakle drage moje, iz perspektive jednog vinoljupca, vrhunac ženine suptilnosti je odabir pravog vina

Jerko Žunić
Jerko Žunić

Kairosov kutak finih vina

Nisam od onih koji drže do teze kako je muškarac lovac, a žena lovina. Priznajem, obožavam čari, adrenalin i uzbuđenje „dobrog (u)lova", uživam i u slasti pobjede, ali ne zanemarujem niti slast užitka kada me žena zavede. 

Da se odmah razumijemo, iznimno cijenim žene koje u čari zavođenja ubacuju i bocu dobrog vina. Ali ne bilo kojeg vina, već vina koja će se fantastično sljubiti s karakterom, osobnošću, pa zašto ne i izgledom i profesijom, pojedinog muškarca. Dakle drage moje, iz perspektive jednog vinoljupca, vrhunac ženine suptilnosti je odabir pravog vina. A kako nas muškarce u sveopćoj histeriji za chick-litom svrstavaju u nekoliko kategorija - od vječnih dječaka, romantika, macho muškaraca, pa do novoskovanih etiketa poput metroseksualca, ja bih u opuštenoj maniri, vašem chick-litu suprostavio svoj „eno-lit". Kategorizirao bih koja bi vina trebalo servirati za određene tipove muškaraca, tj. kako spojiti dobro vino s dobrim muškarcem. Bolje rečeno, kako uz ispravan odabir vina dobiti muškarca kakvog želite. Na vama je da birate. U vaše ukuse i želje neću ulaziti, na koncu, ljepota je u različitosti.

Misteriozno porijeklo plavca malog

casa vinaMoj je današnji vinski odabir plavac mali - najrasprostranjenija crna sorta u Hrvatskoj. Tko nije čuo za snažne, teške i masivne "crnjake" u Dalmaciji? Plavac mali ima i vrlo zanimljivu priču. Kako se posljednjih godina i u Hrvatskoj budi vinogradarstvo i vinarstvo, tako su se naši znanstvenici posebno posvetili rješavanju porijekla plavca malog i otkrivanju njegovog genetskog porijekla. A sve je počelo kad je Mike Grgich, čuveni kalifornijski vinar hrvatskog podrijetla dao naslutiti kako su plavac mali i zinfandel - najpopularnija i najrasprostranjenija sorta u Americi - zapravo jedna te ista sorta.

Odgovore su dali stručnjaci s našeg agronomskog fakulteta. Genetičke analize pokazale su kako je plavac mali potomak zinfandela, a po logici stvari tada je trebalo pronaći i drugog roditelja, ali i mjesto zinfandela u hrvatskom vinarstvu. Daljnja istraživanja pokazala su da je zanemarena šoltanska sorta dobričić drugi roditelj plavca, što je upućivalo na to da bi se i zinfandel mogao nalaziti negdje na području srednje Dalmacije. Tako je na kraju i bilo - zinfandel nije ništa drugo nego zaboravljeni i gotovo izumrli kaštelanski crljenak. Vrlo zanimljiva priča, koja je imala svjetskog odjeka, s obzirom da se snaga američkog vinarstva izgradila na zinfandelu.

Usporedbe karakteristika plavca malog i muškarca kojem bi on mogao biti serviran su vrlo znakovite. Riječ je o sorti koja je svoj dom našla u škrtom tlu južne i srednje Dalmacije, pod jakim i uzavrelim suncem i bez obzira na to preživjela do danas. Ponajbolja vina dolaze s Pelješca - položaji Dingač i Postup, s Hvara - položaji Sveta Nedjelja i Ivan Dolac, a ne zaostaju ni bračko te viško vinogorje. Vrijedi spomenuti kako je Dingač prvo hrvatsko zaštićeno vino (1961.).

U bojama rubina

sorta plavac maliTipični plavci su izrazito snažna, puna i kompleksna vina. Tamno crvene, rubinske do ljubičaste boje, s aromama šljiva, ribizla, borovnica... Zahtijevaju dulje zrenje, i naravno dekantiranje. Zapravo riječ je o vrlo moćnom vinu, pravom muškom vinu u kojem se uživa polako i strpljivo, čije se prave kvalitete ne otkrivaju na prvi miris, prvi pogled... 

Dakle, pametno bi ga bilo sljubiti sa samozatajnim muškarcem, diskretnim, možda samo naizgled malo šutljivim; muškarcem koji ne otkriva sve karte odmah, već vam daje vremena da istražujete i njega i plavac mali. Naravno, možete tome pridodati i epitet uspješnog, moćnog muškarca. To ostavljam vama na izbor, ali u svakom slučaju servirajte ga onome od koga očekujete puno. Ako kojim slučajem ne bude zadovoljan vašim izborom, uputi vam primjedbu zbog lošeg odabira, ne očajavajte, već samo zamijenite uloge - pa on je pao vaš test. Jer, ne razumjeti ili ne cijeniti plavac mali nipošto nije za pohvalu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.