Tree-Kånken posveta je prvom Kånkenovom dizajnu iz 1978. godine. Dizajn kultnog ruksaka se tijekom godina tek neznatno mijenjao, zadržavajući prepoznatljivu jednostavnost i funkcionalnost. Zbog toga je Kånken brend poznat u cijelom svijetu…

tree kanken

Tree-Kånken izgleda nešto drukčije od današnjeg klasičnog Kånkena. Prije svega, njegov je dizajn inspiriran prvim Kånkenom čije su naramenice ušivene sprijeda po dužini, dok se prednji džep uopće ne vidi. Također, Tree-Kånken je izrađen od patiniranog materijala razvijenog kao alternativa materijalima na bazi fosila - Pine Weave (borova tkanina).

tree kanken

Pine Weave: tkanina izrađena od sirovina koje nisu na bazi fosila

Tree-Kånken rezultat je istraživanja Fjällrävena koje je u tijeku, a čiji je cilj održiviji način proizvodnje trajnije, funkcionalnije i bezvremenske opreme. Glavna tkanina i podstava Tree-Kånkena izrađeni su od nove Fjällrävenove borove tkanine. Tkanina na bazi drveta, koju je ekskluzivno razvio Fjällräven, izrađena je od filamentnih vlakana i optimizirana za dodatnu izdržljivost i funkcionalnost. Prema riječima Johanne Mollberg koja radi na razvoju proizvoda, pronalazak načina korištenja materijala koji ne koriste potrošne fosilne sastojke ključni je zadatak: „To (razvoj borove tkanine) je način da stvari ostanu pod kontrolom i da možemo istraživati nove i bolje načine izrade i nabave materijala. Putovanje je to u kojem uvijek nastojimo poboljšati svoj utjecaj na okoliš. Pine Weave dio je tog putovanja u kojem smo puno naučili, ponajprije kako je važno biti skroman prema izazovima na koje nailazimo. Uvijek se nastojimo poboljšati, ali moramo izbjeći scenarij gdje poboljšanja na jednom području stvaraju probleme na drugom, kao primjerice u slučaju materijala na biološkoj osnovi koji štete biološkoj raznolikosti ”.

tree kanken

Nabavljanje sirovine za borovu tkaninu

Drvna sirovina iz Fjällrävena potječe iz kultiviranih i certificiranih šuma nedaleko od Fjällrävenova rodnoga grada Örnsköldsvika na sjeveru Švedske - nikada iz djevičanskih šuma. Postojeći industrijski proces koji drvo pretvara u celulozu ne razlikuje certificirano, sljedivo drvo od drugih izvora drva. Dakle, pulpa koja se koristi u tkanju borove tkanine miješa se s ostalim drvetom koje ide u proces proizvodnje celuloze. Iako sljedivost od ruksaka do stabla u trenutnom sustavu proizvodnje nije u potpunosti moguća, Fjällräven ipak odgovara na sve jači zahtjev za korištenjem više sljedivog, certificiranog drva u industrijskim procesima. "Neprestano istražujemo kako u proizvodnji možemo koristiti više materijala na bio, no također moramo stalno poboljšavati i pronalaziti bolje načine njihove nabave", zaključuje Mollberg.

Kao i sve Kånken torbe i pribor, Tree-Kånken izvrstan je ruksak za svakodnevne aktivnosti, sa svim praktičnim detaljima koje ljubitelji Kånkena poznaju i vole. Također sadrži i neka nova rješenja, poput petlji na prednjoj strani za pričvršćivanje svjetla za bicikl, donjih remena za pričvršćivanje jakne ili prostirke za prakticiranje joge i reflektirajućeg logotipa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.