I ove sam godine (to se nekako pretvorilo u tradiciju), jedan adventski vikend provela u Beču. Iako je Zagreb po drugi puta proglašen najljepšom europskom adventskom destinacijom, Beč i dalje suvereno zavodi svojom imperijalnom raskoši posebno u vrijeme blagdana i ja ga naprosto obožavam. Osim klasičnih bečkih dobro poznatih punktova koji specifičnim sjajem odišu upravo u prosincu, dinamična austrijska metropola uvijek nudi zanimljive sadržaje koji su vam možda promakli tijekom ranijih posjeta

bec, haus des meeres

Ove godine bili smo smješteni u dizajn hotelu Levante Parliament, koji se, osim svoje vrhunske usluge dostojne 5 zvjezdica koje nosi, može podičiti savršenom lokacijom. Upravo zbog toga, svima vama, koji se u bilo kojem trenutku želite uputiti u Beč, sugeriram ovaj hotel. Naime, on se nalazi na Auerspergstraße 9, nedaleko Auersperg palače. Ova ulica dotiče centralni bečki Ring s vanjske strane i kojim god putem krenete, unutar nekoliko minuta bit ćete na nekoj od najvažnijih bečkih lokacija. S obzirom da je tek 5 minuta udaljen od zgrade parlamenta, ako krenete iz hotela lijevo, naći ćete se na najvećem bečkom Christkindlmarktu – onom pored parlamenta. Ako krenete desno, ulica Auersperg vodit će vas prema trendi kulturnoj četvrti Museumsquartier sa slatkim hipsterskim kafićima te nekoliko najvažnijih bečkih muzeja suvremene umjetnosti (da spomenemo samo MUMOK i Leopold Museum).

bec, haus des meeres

bec, haus des meeres

Preko puta Museumsquartiera je Trg Marije Terezije, s još jednim božićnim sajmom te čarobnim Kunsthistorisches muzejem i etnografskim (Welt) muzejem... U tom smjeru, stići ćete pred Hofburg i ući u bečki Ring... No ovoga puta, fokusirali smo svoj boravak na Mariahilferstraße, pa smo nakon kratkog šopinga, odlučili posjetiti mjesto o kojem svi govore – Haus des Meeres – aqua/terra zoološki vrt – najveći zoološki vrt ove vrste u centralnom dijelu Europe.

Haus des Meerse nalazi se nekoliko minuta hoda od Mariahilferstraße – u parku Esterhazy. Nekoć je ova, ruku na srce, izrazito ružna zgrada (koja među prekrasnom bečkom carskom arhitekturom) izgleda kao "šaka u oko", bila jedan od 8 nacističkih protuzračnih tornjeva (izgrađeni su još u Berlinu, Hamburgu, Stuttgartu i Frankfurtu). Od betona i čelika, masivnu i nezgrapnu, zgradu je nacistički Luftwaffe koristio protiv zračnih napada Saveznika. S obzirom da je građena upravo kako bi je bilo teško srušiti, ostala je zjapiti niz godina nakon rata bez svrhe.

bec, haus des meeres

Upravo činjenica da je građena tako "stameno" bila je presudna da se u nju smjesti gigantski zoološki vrt (današnji koncept osmišljen je početkom 90-ih), s golemim tankovima vode za najrazličitije morske vrste te egzotičnim terarijem i nizom drugih atrakcija.

bec, haus des meeres

Ako se odlučite za posjet ovom fascinantnom aqua/terra zoološkom, najprije se naoružajte strpljenjem jer ćete dosta čekati u redu za karte – uvijek je prepun – ali to se svakako isplati jer je iskustvo zbilja neponovljivo i posebno. Unutar 4 metra debelih zidova ovog protuzračnog "bunkera" nalaze se gigantski tankovi puni vode, unutar kojih, u savršenim uvjetima potpuno nalik na prirodne, živi na stotine vrsta riba i kornjača – posebno je prekrasna i fascinantna golema želva – morska kornjača koja će vas već prilikom ulaska, kad iznad blagajne za karte, pogledate prema akvariju, očarati svojom ljepotom i mirnim, ritmičnim "lebdenjem" u vodi. Ona navodno ima oko 100 godina i najstarija je stanovnica akvarija. :) Prije nekoliko godina, tijekom preseljenja morskih pasa u novi, svježe obnovljeni akvarij, nekoliko njih uginulo je od stresa - jeste li znali da je morski pas jedna od životinja koja je izuzetno osjetljiva i najpodložnija stresu?! (Tko bi to rekao...)

bec, haus des meeres

bec, haus des meeres

Na 8 katova proći ćete mnogo toga zanimljivoga – od akvarija s morskim psima, zatim ogromnog akvarija s miješanim morskim vrstama, vivarija i terarija s mnogobrojnim vrstama guštera, zmija, žaba, pauka, krokodila..., do impresivne tropske šume s različitim vrstama egzotičnih ptica i majmuna... Oprez u tropskoj kući – izrazito je vlažno i vruće pa se obucite slojevito da se možete skinuti, a ujedno pripazite da vam na rame ili kosu ne sleti koje govance od neke tropske ptičice...

bec, haus des meeres

Na vrhu Haus des Meeres nalazi se prekrasan lounge bar te kružna terasa otvorena za javnost s koje puca pogled na čitav Beč. Osim cijelog doživljaja unutar samog zoološkog vrta, šetnja terasom i uživanje u pogledu predstavljaju doživljaj za sebe, koji nikako ne smijete propustiti... Na vrhu zgrade nalazi se i sugestivan natpis – memorijalni slogan koji je dizajnirao Lawrence Weiner - "Smashed to Pieces .. In the Still of the Night" – na engleskom i njemačkom jeziku. U nadi da više nitko "u noćnoj tišini neće biti razoren na komade", toplo vam preporučamo posjet bečkom Haus des Meeres – jer to je prekrasan, edukativan i vrijedan doživljaj za velike i male.

Dodatne informacije: Haus des Meeres

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.